Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem volt jó éve a befektetőknek

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 2.   10:18

Erste kommentár Gyenge évet zárt 2022-ben a részvénypiac. A hirtelen visszatérő, sőt elszálló infláció óriási változást hozott a befektetések piacán. A jegybankok rohamléptékkel...

Erste kommentár

Gyenge évet zárt 2022-ben a részvénypiac. A hirtelen visszatérő, sőt elszálló infláció óriási változást hozott a befektetések piacán. A jegybankok rohamléptékkel szigorítottak az alapkamatokon, az olcsó pénz korszaka szinte egy csapásra véget ért, ami komoly átértékelést hozott a piacokon. Az S&P500 és a Nasdaq100 is 2008 óta a leggyengébb évet zárta. Előbbi 20%-ot, utóbbi 35%-ot csökkent. Európában némileg jobb volt a helyzet, a STOXX600 13%-ot esett tavaly, amivel 2018 óta legrosszabb évét zárta.


Kivételes év volt a tavalyi, hiszen az eszközosztályok közti diverzifikáció sem sokat segített. A kamat- és hozamemelkedés hatására a kötvények is estek. A Bloomberg befektetési besorolású kötvényeiből összeállított indexe 15%-ot veszített értékéből.


Az általános esés alól kivételt bizonyos értelemben a nyersanyagok jelentettek. A Bloomberg nyersanyagárindexe 13%-ot emelkedett 2022-ben, de például az arany csak oldalazott.


A gyenge évet követően 2023-nak már szerencsére jobb kilátásokkal futunk neki. Az S&P500 és a Nasdaq100 esetében eleve a 2000-es évek eleje óta nem fordult elő, hogy a részvényindex két egymást követő évben csökkenjen. Ráadásul a tengerentúlon már határozottan bekövetkezett az inflációs fordulat, és talán az Eurózónában is túl vagyunk rajta, ami fellélegzést hozhat. A jegybankok hónapokon belül befejezhetik a kamatemelési ciklust, és a hátralévő néhány kamatemelésre a részvénypiacok már nagyrészt immunisak lehetnek, mivel azok már a jövőt árazzák.

Csúnya évzárás, álmos évindítás

Az év utolsó kereskedési napján Európában és az USA-ban is csökkenés volt a jellemző.


A FTSE100 0,8%-ot, a DAX 1,1%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 1,5%-ot esett. A forgalom sok esetben fele, vagy még annál is kisebb része volt a szokásosnak.


Amerikában ennél jóval kisebb, 0,1-0,2% közötti csökkenések voltak a jellemzőek. Itt a forgalom is relatíve magasabb volt, mindössze 10-30%-kal maradt el az átlagtól. Az amerikai tőzsdék ma zárva lesznek.


A főbb ázsiai piacok egyelőre még zárva tartanak. Sanghaj és Hongkong holnap, a japán részvénypiac viszont csak csütörtökön fog újra kinyitni.

Rekorddal zárhatja a negyedik negyedévet a Tesla

Nagyon erős számokat várnak az elemzők a Tesla negyedik negyedéves eladásairól, amit a cég nemsokára, valamikor január elején tehet közzé. A Bloomberg konszenzus 421 ezer autó értékesítését becsli, ez 22%-kal haladná meg az eddigi rekord, 2022-es harmadik negyedévi adatokat. A jó számokat árnyalhatja, hogy az elektromos autógyártó az év vége felé 7.500 dolláros kedvezménnyel kínálta autóit, ami az év során elfogadott infláció csökkentő törvényben foglaltak szerint visszaigényelhető adótámogatásként.

Enyhen emelkedett a Deutsche Bank tőkekövetelménye

A Deutsche Bank korábbi 10,43%-os CET1 tőkekövetelményét 10,55%-ra emelte fel az EKB. A Deutsche Bank a harmadik negyedév végén 13,2%-os CET1 mutatóval rendelkezett, így az enyhén megemelt tőkekövetelményt is teljesítik, vagyis ez nem jár hatással.

400 alatt zárta az évet a forint

Kisebb erősödéssel zárta a forint az évet az euróval szemben. Az EURHUF kurzusa kicsivel 400 alatt zárt pénteken. Az új évet is 400 alatt nyitotta a hazai deviza, majd kissé gyengült. Egyelőre enyhe optimizmus látszik a forintpiacon, a tőzsdei gázár alacsony és a dollár viszonylag gyengén zárta az évet az euróval szemben – ez a két tényező hagyományosan segíti a forintot. A héten alapvetően a nemzetközi hírekre, eseményekre figyelhet leginkább a piac, oldalazó mozgások várhatók.

Erősödéssel nyitott a dollár

A nemzetközi devizapiacokon a múlt hét második fele az euró további lassú erősödéséről szólt. A mai nyitásban viszont korrigálni látszik a dollár, és a múlt hét végéhez képest 0,3%-os erősödésben van az amerikai deviza az euróval szemben. Az EURUSD kurzusa jelenleg 1,0675-ön áll. A héten a Fed jegyzőkönyve és az USA-beli munkapiaci adatok lehetnek a befektetői figyelem fókuszában.

Az orosz kínálati várakozások miatt az év végén emelkedett a nyersolaj ára

A WTI 80,3, a Brent 85,9 dollár/hordós áron fejezte be az évet közeli határidőkre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,3 dollár/hordó volt. Az év vége enyhe emelkedést hozott az árakban, részben az orosz kínálat csökkenése okozta félelem miatt. A kínai hírek ugyanakkor továbbra is aggasztók, mivel az ázsiai országban tombol a covid, ami rövidtávon visszaveti a keresletet. Ugyanakkor a második negyedévtől kezdve gyorsan nőhet a kínai energia fogyasztás. Az IMF előrejelzése szerint a világ harmada recesszióba süllyedhet 2023-ra. Érdekesség, hogy a Chevron négy év után először vásárolt venezuelai kőolajat, mivel az USA enyhített a kommunista rezsim elleni szankciókon. A Chevron könnyű kőolajat és kondenzátumot is szállít Venezuelának, ami segíti a nehéz venezuelai kőolaj finomítását. Az USA déli részén lévő finomítók nyersanyagellátásban korábban kulcsszerepet játszott ez a latin-amerikai kőolaj féleség. Venezuela 2015-ben még napi 3 millió hordó kőolajat termelt, ma ez 500-700 ezer hordó mindössze.

Az arany árfolyama stabil, 2023-ban is a dollár kamatok és az USA gazdasági aktivitása lesz meghatározó

Az arany 1.824 dolláron forgott ma reggel. Az év vége az erősödés jegyében zajlott a csökkenő kamatvárakozások és a gyengülő dollár miatt. A 10 éves állampapír hozam jelenleg 3,91%, míg a dollár 1,0675-ös szinten áll az euróval szemben. A piac rövidtávon az Egyesült Államok gazdasági aktivitását fogja figyelni, ezek az adatok lesznek meghatározók. Egyelőre enyhült az inflációs nyomás, ami kedvező előjel, ugyanakkor a gazdasági aktivitás erős, ami a munkaerőpiacon is érezteti hatását. A szakértők szerint csak a munkaerőpiac enyhülésével fog igazából csökkeni az áremelkedés üteme a Fed által kívánt szintre.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben