Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Eurózóna inflációja még magasabb is lehet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 29.   10:22

Olaszország tesztelné a Kínából érkezőket Gediminas Simkus, a litván jegybank elnöke a Financial Times-nak adott interjújában arról beszélt, hogy meglátása szerint az Eurózóna inflációja féléves...

Olaszország tesztelné a Kínából érkezőket

Gediminas Simkus, a litván jegybank elnöke a Financial Times-nak adott interjújában arról beszélt, hogy meglátása szerint az Eurózóna inflációja féléves lemaradást mutat litvánhoz képest, ami azt jelenti, hogy a csúcs még várat magára, de hamarosan itt lehet.


Olaszország minden Kínából érkező utazót tesztelni fog, és azt szeretné, ha az Európai Unió országai is így tennének. A milánói hatóságok a hét elején közölték, hogy két Kínából érkező járat utasainak csaknem fele pozitív lett a vírusra. A legtöbbjüknél nem mutatkoztak a betegség tünetei. Az ügy miatt az Európai Bizottság is tanácskozást kezdeményezett.

A bíróságon támadnák meg az EU olajcégeket célzó különadóját

Az Exxon beperelte az EU-t az olajtársaságokra kivetett adó miatt. A vállalat azzal érvel, hogy az EU-nak nincs jogi felhatalmazása az adó kivetésére. A szeptemberben bejelentett adó 2 milliárd dolláros költséget jelentene a cégnek. Az adóból befolyó összeget az EU a fogyasztók energiaköltségének csökkentésére fordítaná.

Visszaesés az amerikai lakáspiacon

A függőben lévő lakáseladások novemberben 4%-kal csökkentek októberhez képest, így már hatodik hónapja tart a visszaesés. A friss adat sokkal rosszabb, mint a piac által előrejelzett 0,8%-os csökkenés. Erről a magas lakáshitel-kamatok tehetnek, melyek hatására drasztikusan csökkent a lakásvásárlási kedv. Az előző év azonos időszakához képest a függőben lévő lakáseladások visszaesése 37,8%-os. Mégis, " a december folyamán csökkenő jelzáloghitel-kamatok hatására a lakásvásárlási aktivitásnak a következő hónapokban helyre kell állnia, és segítenie kell a gazdasági növekedést" - mondta Lawrence Yun, az amerikai ingatlanközvetítők szövetségének vezető közgazdásza.

Januárban jöhet a leépítés a Goldmannél

A Goldman vezérigazgatója a munkatársaknak küldött év végi üzenetében megerősítette, hogy létszámleépítés várható, melyre január első felében kerülhet sor". A cég a nyereség visszaesésének megfékezése érdekében akár 4000 dolgozótól, vagyis a munkaerő 8%-ától is megválhat.

Nyomás alatt a japán jegybank kötvényhozam célja

Folytatta jelentős kötvényvásárlási akcióját a japán jegybank. A BoJ korábbi lépése, amivel 0,25%-ról 0,5%-ra növelték a 10 éves kötvényhozam sapkáját csak, fokozta a spekulánsok megjelenését a piacon, ami tovább emelte a kötvényhozamot a sapka irányába. A jegybank ennek következtében kénytelen volt ismét kötvényeket vásárolni, nem csak az említett lejáratra, de a rövidebb időtávú papírokból is. A határidős kötvényügyletek már 80 bázispontos hozam fölött történnek, ami mutatja, hogy a befektetők egyre kevésbé hiszik el, hogy a BoJ nem fogja folytatni a monetáris kondíciók szigorítását.

Szintet lépett a TSMC

Megkezdte a legmodernebb, három nanométeres mikrochipjeinek gyártását a Taiwan Semiconductor Manufacturing. A cég ezzel csatlakozott a Samsunghoz, igyekezve megtartani helyét a világ legfejlettebb félvezetőinek meghatározó szállítójaként. A TSMC elnöke, Mark Liu hozzátette, hogy olyan gyárat fognak építeni Tajvanban, amely hamarosan a két nanométeres chipek gyártására is alkalmas lesz.

Visszalépő kínai vállalatok

Elállt részvényeinek hongkongi tőzsdére való bevezetésétől a Pinduoduo és a Full Truck Alliance is, írja a Bloomberg. A két cég, melyek papírjai elérhetők a New York-i tőzsdén is, egyelőre nem jelentette be hivatalosan a döntést.

Vajon ma is az ismert forgatókönyv lesz?

Tegnap szinte lemásolta keddi útját a forint az euróval szemben. Napközben 404 közelébe gyengült a magyar deviza, majd onnan 401 alá erősödött vissza a nap végére. Ma reggel is gyengüléssel kezdett a hazai fizetőeszköz, 402,3 forintba kerül egy euró.


Nemzetközi vizeken a dollár tudott erősödni, ma reggel 1,062 körül ingadozik az EURUSD.

Ismét a koronavírus miatt esik az olajár

A WTI határidős jegyzése 78 dollár alá esett, a Brent pedig 82,5 dollárba került hordónként. Egyre nagyobb a félelem, hogy a kínai zéró-covid politika beszüntetése a vírusfertőzés megugrását eredményezheti világszerte, és korlátozásokhoz vezethet. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy megköveteli a Kínából érkező utasoktól, hogy negatív vírustesztet mutassanak fel a reptereken, és Olaszország is bejelentette, hogy tesztelni fogja az ázsiai országból érkezőket. A további monetáris szigorítás és a jövő évi recesszió lehetősége szintén nyomás alatt tartja az olajárat.

Negatív hangulat uralkodik a tőzsdéken

Folytatódott tegnap az esés az amerikai tőzsdéken. A Dow, 1,1%-t csökkent, az S&P 1,2%-os, a Nasdaq pedig 1,4%-os mínuszban zárt.


Az európai tőzsdék nagy része sem tudott emelkedni, a DAX 0,5%-ot, az Euro Stoxx50 0,6%-ot esett. Kivételt a londoni tőzsde jelentett, az FTSE 100 0,3%-os pluszban zárta a kereskedést.


Ázsiában is negatív a hangulat ma reggel. A CSI300 0,4%-os, a Hang Seng és a Nikkei pedig 0,9%-os mínuszban jár.

Határidős indexek

Vegyes képet mutattak ma reggel a fő határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben