Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Putyin válasza a nyersolajár plafonra

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 28.   09:46

Februártól elzárják a csapot Vlagyimir Putyin válaszolt a G7 országok, az EU és Ausztrália által korábban bevezetett 60 dolláros nyersolajár plafonra. Oroszország február elsejétől nem fog nyersolajat szállítani...

Februártól elzárják a csapot

Vlagyimir Putyin válaszolt a G7 országok, az EU és Ausztrália által korábban bevezetett 60 dolláros nyersolajár plafonra. Oroszország február elsejétől nem fog nyersolajat szállítani az árplafont betartó országok számára. A tilalom a jelenlegi ismeretek szerint öt hónapig tarthat. Ezzel egyidejűleg a német kormány magabiztos azzal kapcsolatban, hogy a Berlint és Németország északi térségét ellátó PCK Schwedt olajfinomító, amelyet eddig a Barátság vezetéken keresztül orosz nyersolajjal láttak el, az orosz olaj nélkül is képes lesz biztosítani a szükséges kapacitásokat.


Luis de Guindos EKB alelnök szerint az Eurózóna „nehéz gazdasági helyzet” elé néz, gondol itt arra, hogy a magas infláció mellett a gazdasági visszalassulás is nehezíteni fogja a szakértők dolgát. De a spanyol jegybankár utalt arra is, hogy a vállalkozások számára még nehezebb túlélni és értéket teremteni, valamint hozzátette, hogy az EKB 2%-os inflációs célja reálisan 2025 második felében érhető el.

Csalódást keltő kezdés az év utolsó hetében

Minden optimista várakozást eloszlatott a tegnapi kereskedés afelől, hogy jön a Mikulás-rali Amerikában. A hirtelen kínai nyitás elbizonytalanította a befektetőket, akik szerint a koronavírus jelentős károkat okozhat az ázsiai ország gazdaságában, s ez valamelyest a világgazdaságra is átragadhat. A 10 éves dollárhozam 3,74%-ról 3,84%-ra ugrott, az S&P 500 0,4%-kal, a növekedési részvényekkel teli Nasdaq 100 pedig 1,5%-kal került lejjebb tegnap.


Elővigyázatosságból akár új beutazási szabályokat is alkalmazhat az USA a Kínából érkezőkre az ott szélvész gyorsan terjedő Covid fertőzések miatt.

Továbbra is gyengélkedik a japán ipar

Japánban az ipari termelés novemberben 0,1%-kal csökkent havi szinten, ami az októberi 3,2%-os csökkenéshez képest jelentős javulást jelent, és jobb, mint a 0,2%-os csökkenésre vonatkozó előzetes becslés. Éves szinten 1,3%-kal csökkent novemberben az ipari termelés.


Kína covid-korlátozásainak feloldása sokkal gyorsabb és agresszívebb volt, mint ahogy azt a legtöbb elemző várta. A hirtelen enyhítés a szakértők szerint további zavarokat fog okozni a gazdaságban az első negyedévben, mivel a fertőzések száma megugrik, ugyanakkor nagyobb az esély a gyorsabb és erősebb fellendülésre 2023-ban. A hongkongi részvények a kínai covid-korlátozások enyhítése miatt közel 2%-ot emelkedtek.

Vegyesen indult az ünnepek utáni kereskedés

Nem sikerült az emelkedés tegnap az amerikai tőzsdéken, a csak a Dow tudott minimális, 0,1%-os pluszban zárni, ezzel szemben az S&P 0,4%-ot, a Nasdaq pedig 1,4%-ot esett.


Az európai tőzsdéket visszafogott mozgások jellemezték, a DAX és az Euro Stoxx50 0,4%-ot emelkedett, a londoni tőzsde zárva tartott.


Ázsiában vegyes képet mutatott a kereskedés ma reggel. A CSI300 és a Nikkei 0,4%-os mínuszban jár, a Hang Seng viszont 1,4%-kal emelkedik a kínai újranyitás miatti optimizmus hatására.

Felment, majd visszajött a forint

Az illikvid piacokra jellemző mozgást mutatott be tegnap a forint, amely az euróval szemben először 400 környékéről 404-re gyengült, majd a nap végére végül 401-nél zárt. Ma reggel ismét mérsékelten gyengül a hazai deviza, jelenleg 401,8 forintba kerül egy euró.


Az EURUSD ma reggel a tegnapihoz hasonló 1,065-ös szinten kereskedik.

Orosz exporttilalom, recessziós félelmek

A WTI határidős jegyzése ma reggel valamivel 79 dollár fölött mozgott, a Brent pedig 84 dollárba került hordónként. A kínai covid-korlátozások további enyhítése javította a keresleti kilátásokat. Az újranyitás jegyében az ország vezetése tegnap bejelentette, hogy január elején megkezdik az új útlevelek és utazási engedélyek kiadását. Oroszország megtiltotta az orosz nyersolaj és finomított termékek exportját a G7-ek árplafonját elfogadó külföldi vevőknek, ami kínálati aggodalmakat váltott ki. A befektetők azonban továbbra is óvatosak a jövő évi globális recesszió növekvő kockázatával kapcsolatban, mivel a főbb központi bankok további szigorítást terveznek.

A kínai nyitás támogatja az aranyt

Annak ellenére tudott mérsékelten erősödni az arany árfolyama, hogy a dollárhozam 10 bázisponttal 3,8% fölé nőtt tegnap, ami alapvetően rossz hír a kamatot nem fizető nemesfém számára. Ma reggel 1.811 dollárba került egy uncia. A vártnál gyorsabb kínai nyitásból adódó várakozások szerint a jövő évben nőhet az arany iránti kereslet, amely a csökkenő amerikai inflációval együtt segíti a nemesfém kurzusát.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben