Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eljött!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 23.   10:22

Erste kommentár Eljött a mikulás rally ideje. Mától a jövő év második kereskedési napjáig kellene az emelkedésnek tartania, ha idén is lesz tőzsdei mikulás. Persze a tegnapi jó makrogazdasági adatok...

Erste kommentár

Eljött a mikulás rally ideje. Mától a jövő év második kereskedési napjáig kellene az emelkedésnek tartania, ha idén is lesz tőzsdei mikulás. Persze a tegnapi jó makrogazdasági adatok elbizonytalanították a befektetőket, akik megrettentek attól, hogy a nem kicsit felfelé módosított fogyasztási és GDP adatok a Fed-et a piac által vártnál szigorúbb lépésekre késztethetik. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a Fed eddig is szigorúbb pályát vetített előre, mint a piac. Egyrészt szerintünk van még annyi pénz a rendszerben, hogy ha akarják, akkor meglegyen az „ablak csinosítás, öltöztetés”, másrészt a technikai indikátorokat nézve nem történt tegnap olyan nagy tragédia. Sőt, a tegnapihoz hasonló mozgás sok esetben az emelkedés előszele szokott lenni. Szóval még semmi sincs veszve a mikulás rally hívők számára.


A DAX enyhén emelkedik ma délelőtt, míg a BUX enyhén csökken.

Jó adatra esés

A túl jó adat is tud ijesztő lenni, ez történt tegnap Amerikában. A Dow 1,1%-ot, az S&P500 1,5%-ot, a Nasdaq pedig 2,2%-ot esett. És ahogy közelítjük a hó végét, egyre inkább úgy tűnik, hogy a dotcom lufi kipukkadása óta a legrosszabb decembert zárhatja a Nasdaq100, amiben vastagon benne van a Tesla 30%-os csökkenése is a hónapban.


Enyhe optimista nyitást követően lefordultak tegnap az európai indexek és a FTSE100 0,4%-ot, a DAX és az EuroStoxx 50 egyaránt 1,3%-ot csökkent végül.


Ázsiában is csökkenés volt tapasztalható. A CSI300 0,6%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Nikkei pedig 1%-ot esett.

Musk ígéretet tett a Tesla részvényekkel kapcsolatban

Állítása szerint két évig nem fog Tesla részvényt eladni Elon Musk, miután idén majdnem 40 milliárd értékben vált meg a saját maga által vezetett cég papírjaitól, főleg a Twitter felvásárlása miatt. Musknak nem tetszik a jelenlegi gazdasági környezet, és leginkább majd akkor vásárolna vissza az elektromos autógyártó papírjaiból, ha stabilizálódik a helyzet.

Csendes kereskedés a forintpiacon

Enyhén erősödött tegnap a forint az euróval szemben. A 400,6-os tegnapi zárószint egyre közelebb van az inkább lélektanilag fontos 400-as szinthez. Nagy kérdés, hogy az év hátralévő napjaiban sikerül-e ezt áttörni, és tud-e tovább javítani a forint az idei évi rendkívül rossz teljesítményén. Tavaly év végéhez képest ugyanis - még az elmúlt napokban látott gyors felértékelődés után is - 8,5%-kal értékelődött le a hazai deviza, aminek döntő szerepe van a nagyon magas idei inflációban. A 2023-as kilátások kapcsán azonban optimisták vagyunk, a jövő év a szigorú monetáris kondícióknak és a magas külső hiánycsökkenésének köszönhetően várakozásunk szerint az árfolyam további erősödését hozhatja.

Kissé erősödik az euró

A nemzetközi devizapiacokon sincsenek nagy mozgások, alig változott tegnap az EURUSD árfolyama. Ma reggel enyhe felértékelődésben van a közös európai deviza, a kurzus jelenleg 1,0604-en áll.

Az olaj a csökkenő orosz kitermelési célok ellenére gyengült

A Brent 81,7, a WTI pedig 78,3 dollár/hordó volt ma reggel a februári határidőre, míg az azonnali jegyzésű Ural genovai árfolyama 55,8 dollár/hordót tett ki. A nyersolaj annak ellenére gyengült, hogy Alexander Novak orosz olajügyi miniszter szerint 2023-ban az orosz kőolajtermelés napi 5-700 ezer hordóval csökkenhet a szankciók és az EU ársapka miatt. Az orosz nyersolaj bányászat 2022-ben napi 10,7 millió hordó lehetett, ez csökkenhet jövőre napi 10 millió hordó körülire. Az orosz tengeri olajexport a szankciók bevezetése utáni héten 54%-kal, napi 1,69 millió hordóra esett vissza. A szakértők szerint ennél nagyobb csökkenés is elképzelhető a következő hónapokban. A gyenge gazdasági kilátások azonban egyelőre visszafogják az olaj árát, ami ellensúlyozza a kisebb orosz kínálatot.

Az arany ismét 1.800 dollár alatt, az erős gazdasági adat további kamatemelést vetít előre

Az arany 1.797 dollár/uncia volt ma reggel. Az USA-ban tegnap erős GDP adat látott napvilágot: a 3,2%-os harmadik negyedéves növekedés meghaladta az előzetes év/év alapon számított 2,9%-ot. Az új munkanélküliek száma is alacsonyabb lett a vártnál. A piacok nem örültek az erősebb gazdasági teljesítménynek, mivel ez a Fed-et szigorúbb monetáris politikára ösztönözheti. A jegybank ugyanis korábban már jelezte, hogy tovább emeli kamatait, aminek a mértéke a makrogazdasági adatoktól függ leginkább. A mostani számok biztossá teszik az 5% feletti irányadó kamatot 2023-ban, ami negatívan hat az arany árára. A Fed irányadó kamata jelenleg 4,0-4,5%.

Játék

A Reggeli-ben feltett kérdésrünkre a válasz:


A Helion cég fúziós erőműve, amely más módon próbál fúziós energiát előállítani, mint a fő sodorban levő kutatások. Már 2024-re szeretnének működő erőművel rendelkezni.


A New Way to Achieve Nuclear Fusion: Helion

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben