Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ez rosszabb, ez jobb!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 22.   10:09

Erste kommentár Csak kapkodjuk a fejünket. Ma reggel kiderült, hogy az angol gazdaság még annál is rosszabbul teljesített, mint ahogy korábban gondoltunk. A harmadik negyedévben 0,3 százalékkal zsugorodott negyedév per...

Erste kommentár

Csak kapkodjuk a fejünket. Ma reggel kiderült, hogy az angol gazdaság még annál is rosszabbul teljesített, mint ahogy korábban gondoltunk. A harmadik negyedévben 0,3 százalékkal zsugorodott negyedév per negyedév alapon a gazdaság, az első becslés szerinti 0,2 százalékkal szemben. Az angol háztartások már negyedik negyedéve visszaeső jövedelmekkel kell, hogy számoljanak, hiszen a negyedik negyedévben is további csökkenés látható. Az elkölthető jövedelmek 0,5 százalékkal csökkentek a harmadik negyedéveben, és a gazdaság 0,8 százalékkal van a járvány előtti szinten, míg a G7 országok többi tagja stabilan fölötte van, amiből a németek a legerősebbek, hiszen 10 százalékkal haladják meg az akkori szintet.


Mindeközben az amerikai fogyasztói hangulat nagyot ugrott tegnap, 108 pont környékére. Ez az elmúlt 20 évet tekintve magas adat, viszont ha a járványt közvetlenül megelőző éveket nézzük, akkor még jóval alatta marad az akkori 130 pont körüli értékeknek.


A két adatból jól látszik a széttartás. A szigetország egyre mélyebben süllyed bele a gazdasági nehézségekbe, romlik a fogyasztók megélhetése, miközben az USA-ban javul a fogyasztói hangulat. Ennek ellenére az FTS100 jól tartja magát (széles külföldi kitettség), míg az amerikai indexek örülnek.


Ma délelőtt a DAX enyhén emelkedik, míg a BUX enyhén csökken.

Megindult az év végi rally?

Jó hangulat uralkodott tegnap a részvénypiacokon. Lehetséges, hogy már az év végi rally megindulását látjuk.


A DAX 1,5%-ot, a FTSE100 1,7%-ot, az EuroStoxx50 1,8%-ot emelkedett. Minden szektor 1% fölötti emelkedést tudott felmutatni tegnap Európában. Leginkább az ingatlan szektor emelkedett, míg a közmű lemaradó volt.


Amerikában egységesen 1,5-1,6% közötti emelkedés volt látható. A tengerentúlon is minden szektor emelkedett. Itt az energia vezette a listát, és az alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek leggyengébben.


Ázsiában már némileg árnyaltabb a kép. A CSI300 stagnált, a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng pedig 2,4%-ot emelkedett.

Nehézségek a Micronnál

A legnagyobb amerikai memóriachip gyártó, a Micron Technology 2023-as pénzügyi évének első negyedéves tegnap közzétett gyorsjelentésében az előttünk áll évben várható nehézségekre koncentrált. A cég 4,09 milliárd dollár bevételt és 4 cent részvényenkénti profitot termelt. Előbbi éppen csak elmaradt a piaci várakozástól, míg utóbbi meghaladta az 1 centes prognosztizált veszteséget, azonban jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 2,16 dolláros nyereségtől. A cég nagyjából 10%-kal tervezi csökkenteni munkaerő-állományát jövő év végéig, de a vezetőség szerint más költségcsökkentő intézkedésekre is szükség lesz. A nehezebb időket jósló előrejelzés alapja a visszaesett okostelefon és PC kereslet, amelynek következtében nehéz lesz eladni az előállított chipeket.

A megemelt kritériumot is könnyedén teljesíti a BNP Paribas

A BNP Paribas CET1 tőkemegfelelési kritériumát a korábbi 9,27%-ról 9,56%-ra emeli meg az EKB jövő év elejétől. Mivel a bank a harmadik negyedév végén 12,1%-ős CET1 mutatóval rendelkezett, így bőven teljesíti az új kritériumot is.

Lezárta az aiMotive megvásárlását a Stellantis

A Stellantis már le is zárta a magyar aiMotive felvásárlását, melyet még november közepén jelentett be. A felvásárlással az autógyártó csoport az önvezető autók fejlesztését igyekszik felgyorsítani.

Csendes a forintpiac

Továbbra is szűk sávban mozog a forint az euróval szemben. Bár tegnap összességében enyhe forintgyengülés látszott, az EURHUF kurzusa egyre közelebb kerül a 400-as szinthez. Az MNB keddi üzenetei a monetáris szigor fenntartásáról és az energiaimport számára a devizaszükséglet további biztosításáról fontos támaszát jelentik az árfolyamnak az év utolsó napjaiban. A lélektaninak számító szint áttörése viszont az év végi alacsonyabb forgalomban sem ígérkezik egyszerűnek. A reggel közzétett folyó fizetési mérleg adatok vélhetően nem hatnak érdemben a kereskedésre.

Erősödik az euró

A nemzetközi devizapiacokon tegnap minimális mértékben gyengült az euró, a mai nyitásban azonban ismét erősödik a közös európai deviza. Az év vége közeledtével a főbb piacokon sem várhatók fontosabb adatok vagy kamatdöntés, az árfolyamokat így az elkövetkező napokban leginkább a háborús, valamint az energiapiaci hírek mozgathatják.

Tovább emelkedik a nyersolaj ára a tegnapi ugrás után

A WTI 78,6, a Brent pedig 82,4 dollár volt ma reggel a februári leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 54,4 dollárt tett ki. A tegnapi áremelkedés, melynek a fő oka az USA nyersolaj tartalékának 5,9 millió hordóval való csökkenése volt, tovább folytatódott ma reggel. A piac bízik abban, hogy 2023-ban erős lesz a kínai kereslet, a rövid távú jelek azonban nem túl biztatók. A hírek szerint az ázsiai országban tombol a covid, a hatóságok nem tesznek közzé adatokat, de a halálozási statisztikák az elmondások szerint masszívan nőttek. Ez visszahathat a kőolaj kereskedelmére is. Az olaj árára kedvezően hatott az olcsóbb dollár is a héten. Az orosz embargó hatása látszik az export számokon, a Bloomberg értesülései szerint a múlt héten a korábbi mennyiség felére esett vissza a tengeri eladás volumene.

Az arany árfolyama stabil 1.800 dollár felett, a piac várja a makrogazdasági híreket

Az arany 1.816 dollár volt ma reggel. A korábbi erősödés főleg a gyengülő dollár miatt következett be. A piac most is irányt szeretne kapni, amit elsősorban a heti amerikai makrogazdasági adatoktól vár. Többek között a GDP növekedésről, az új munkanélküliek számáról és a tartós eszközök és új otthonok eladásáról láthatunk majd adatokat. A Fed várhatóan fékez a kamatemelések ütemén, de továbbra is kérdés, hogy milyen szinten tetőzik az irányadó dollár kamat 2023-ban.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben