Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Érdekes mozgások

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 21.   11:00

Erste kommentár Elég nagy ralit láthattunk tegnap számos európai bankrészvényben. A Commerzbank vezette a sort. A részvény az elmúlt pár napban 17 százalékot emelkedett, ebből csak tegnap 9,2 százalék...

Erste kommentár

Elég nagy ralit láthattunk tegnap számos európai bankrészvényben. A Commerzbank vezette a sort. A részvény az elmúlt pár napban 17 százalékot emelkedett, ebből csak tegnap 9,2 százalék jött össze. Ráadásul elég nagy forgalom mellett. Az Unicredit a lanyha kezdést követően 4 százalékot emelkedett a nap végére. A viszonylag gyenge kezdést követően a Deutsche Bank is majdnem 6 százalékkal emelkedett. Egyik esetben sem láttunk különleges részvényspecifikus hírt. Ugyanakkor a német piacot segíthette a második hónapja és nem picit csökkenő termelői inflációs nyomás, míg az olaszoknál pedig a nagyot javuló és pluszba forduló külkereskedelmi mérleg. Viszont ez a spanyol Santandernél nem mondható el, s ez a részvény is 3,5 százalékiot emelkedett tegnap. Szóval nem nagyon volt különös ok rá, ha csak az nem, hogy pl. az Unicredit vagy éppen a Commerzbank esetében technikai vételi jelzés alakult ki. A Deutsche Bank még ez előtt állt, de mára már ott is kialakult a vételi jelzés, míg a Santander esetében talán a közeljövőben alakulhat ki.


Ha pedig tényleg nem volt hír ezen meglepő emelkedések mögött, azaz minden „segítség” nélkül reagáltak ilyen hevesen a technikai vételi jelzésekre, akkor az azt jelenti, hogy eljött az emelkedés ideje. S miközben a recessziótól félünk, a bankok az elkövetkező időszakban valószínűleg viszonylag jól teljesítő részvények lesznek.


A DAX ma délelőtt emelkedik, míg a BUX stagnál.

Vegyes mozgások

A DAX 0,4%-ot, az Euro Stoxx 0,2%-ot csökkent tegnap, míg a FTSE100 0,1%-ot emelkedett. Az energia és a pénzügyi szektor kivételével minden szektor csökkent. Leginkább az IT és az ingatlan esett vissza.


Amerikában a Nasdaq stagnált, míg az S&P 0,1%-ot, a Dow pedig 0,3%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az emelkedést az energia vezette, míg a nem alapvető fogyasztási cikkek kiugró mértékben estek.


Ázsiában is vegyesen mozogtak az indexek. A CSI300 0,1%-ot, a Nikkei 0,7%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett.

Nagy meglepetést okozott a Nike

A vártnál jobb adatokat közölt a Nike a tegnap közzétett gyorsjelentésében. Ez volt a sportszergyártó 2023-as pénzügyi évének második negyedéve. A 13,3 milliárd dolláros bevétel éves szinten 17%-os növekedést jelent, és felülmúlja az előzetes becslésekben szereplő 12,6 milliárdot. A részvényenkénti nyereség 85 cent lett, ami több, mint 30%-kal magasabb a várt 65 centnél. Az árfolyam a kedvező eredmény hatására közel 13%-ot ugrott a zárás után, annak ellenére is, hogy a Nike készletei felduzzadtak (éves szinten 43%-kal 9,3 milliárd dollárra), ami problémás lehet a későbbiekben.

Vegyes eredményeket közölt a FedEx

Bár a logisztikai vállalat 22,8 milliárd dolláros bevétele az előző negyedévben nem érte el az elemzők által várt 23,7 milliárdot, mégsem alakult rosszul az aktuális pénzügyi év második három hónapja. A részvényenkénti profit ugyanis 3,18 dollár lett, ami bőven meghaladja az előzetesen becsült 2,8 dollárt. A kedvezőtlenné váló gazdasági körülményeket a vállalat komoly költségcsökkentéssel tervezi ellensúlyozni. A befektetők pozitívan reagáltak a bejelentésre, a FedEx árfolyama 5%-ot emelkedett a zárás után.

402-nél az EURHUF

Kedden a magyar gazdaság kilátásait érdemben befolyásoló események nem mozgatták meg jelentősen a forint árfolyamát, az viszonylag szűk sávban mozgott az egész kereskedés folyamán. A jegybank nem okozott meglepetést, közlésük szerint továbbra is fennmaradnak a rendkívül szigorú kamatkondíciók és az energiaimportőröknek nyújtandó devizaszükséglet is. Ma reggel 402-nél jár a jegyzés.

1,062-nél az EURUSD

A nemzetközi devizapiacokon kedden 1,06 körül kezdte a kereskedést az EURUSD kurzusa. Néhány hullám után végül 1,063-nál, vagyis alig a nyitószint felett zárt a napot a devizapár. Vegyes képet mutattak a tengerentúli lakáspiaci adatok, ugyanakkor Európában kedvező kép rajzolódhatott ki a külső egyensúlyt illetően. Ma a folyó fizetési mérleg mellett ismét az amerikai lakáspiac kerülhet középpontba.

A gyengülő dollár és a fogyatkozó készletek is emelik az olajat

Az EKB héja üzenetei és a BoJ váratlan szigorítása is gyengítette a dollárt, ez pedig kedvez a dollárban jegyzett nyersanyagoknak, így az olajnak is. Emellett az API készletadatai szerint 3,1 millió hordóval csökkenthetett múlt héten a kőolajkészlet, ami erős keresletre utal. Mindeközben az ársapka bevezetésének hatására a héten összeomlottak az orosz tengeri kőolajszállítások, főleg a jobb minőségű orosz olaj esetében, annak limit fölötti ára miatt. Ma délután pedig a DOE készletadatainak változása erősítheti meg az amerikai készletek csökkenést. A WTI árfolyama 76 dollárig emelkedett, ahol a 20 napos mozgóátlagba ütközött.

A Bank of Japan döntése segítette az arany növekedését

A Bank of Japan tegnapi lépése, miszerint a 10 éves kötvényhozam sapkáját 25 bázisponttal 0,5%-ra emelték, gyengítette a dollárt a nemzetközi devizapiacokon, ami pedig az arany árfolyamára volt jótékony hatással. Az arany unciánkénti ára 1.818 dollárra nőtt ma reggelre. Az utóbbi időben a nemesfém árfolyamára legjelentősebb hatással a dollár erőssége bír, így a BoJ lépése egyértelműen támogatta azt. A héten PCE inflációs adatot közölnek Amerikában, ami megmozgathatja a dollárt és az aranyat is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben