Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Megállhat-e a DigitalOcean esése?

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIKerekes TamásRészvényelemző2022. december 16.   17:12

A DigitalOcean Holdings egy több leányvállalatot magába tömörítő alapvetően felhő-insfrastruktúra szolgáltatással foglalkozó vállalat, amelynek fókusza elsősorban, hogy kis- és középvállalkozások, valamint startupok számára nyújt platformot...

A DigitalOcean Holdings egy több leányvállalatot magába tömörítő alapvetően felhő-insfrastruktúra szolgáltatással foglalkozó vállalat, amelynek fókusza elsősorban, hogy kis- és középvállalkozások, valamint startupok számára nyújt platformot tevékenységük végzéséhez, ezenkívül adattárolás és hálózati szolgáltatást is biztosít.

A cég papírjainak árfolyama elég gyenge éven van túl, 2021 december 31-ei záróárához (80,33 USD) képest 66%-ot, november 19-ei csúcsához (133,4 USD) képest pedig 79%-ot veszített értékéből. Az árfolyam jelenleg nagyjából 6%-kal kereskedik feljebb, mint a november eleji mélypont (26 USD).

A DigitalOcean először az idei évben tudott profitábilisan működni, az előrejelzések alapján egy részvényre vetítve összesen kb. 80 centes lesz az idei eredménye, a bevétele pedig 574 millió dollár körül alakulhat, amely éves szinten 34%-os növekedést jelent.

A vállalatnak kifejezetten rosszat tett a dollárhozam emelkedése, amely nagyban rontotta a jövőbeni növekedésből szerzett nyereség jelenértékét. Mindeközben mind a vállalat és a piaci elemzők várakozása (és valamelyest kívánalma is), hogy a kis-és középvállalkozói szektor jelentős kereslettel fog a felhőszolgáltatók felé fordulni, hogy hálózatukat akár a DigitalOcean-ön keresztül működtessék.

A cég mindössze 3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik és a versenytársaira is a hasonló méret jellemző, mint ahogyan az is, hogy várhatóan nem hasonló eredménynövekedési pályát fognak befutni, értve ez alatt azt is, hogy egyáltalán nyereségesek lesznek-e.

1. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A szektortársakkal összehasonlításban jónak mondható a DOCN értékelése, amely abból is fakad, hogy a szektor nyereségessége még nagyon alacsony, valamint elemzői becslésből is kevés akad, így nagy a szórása is. Ettől eltekintve, ha a 2024-es év P/E rátáját nézzük, a DigitalOcean 16,8-es értéke olcsónak mondható a szektor 32,9-as mediánértékével összevetve. EV/EBITDA alapon is kedvezőnek nevezhető a részvény, 2024-re 10,6 vs 20,2 a vetélytársak mediánértékével szemben.

2. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

Ami a technikai képet illeti, az árfolyam február óta egy csökkenő trendcsatornában mozog (akkor 60 dollár környékéről indult). Legutóbb ismét a 20 és 30 napos mozgóátlagok alá esett az árfolyam. Növekedés esetén ellenállás 30,05-nél és 33,37-nél lehet, míg támaszt a 26 dolláros all-time mélypont nyújthat.

Összegezve, nehéz megítélni, hogy mire lesz képes a DigitalOcean a jövőben, a jövőbeli növekedés kissé spekulatívnak tűnik, nem egyértelmű, hogy a cég stratégiája megfelel-e a piaci igényeknek. Az idei évben a pozitív nyereségfordulat mindenképpen üdvözölendő, azonban az árfolyam nagy esése már kissé aggasztóbb. Ugyan a részvény értékeltsége nem tűnik magasnak, a piaci hangulat egyelőre nem támogatja a növekedést.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben