Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Megállhat-e a DigitalOcean esése?

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIKerekes TamásRészvényelemző2022. december 16.   17:12

A DigitalOcean Holdings egy több leányvállalatot magába tömörítő alapvetően felhő-insfrastruktúra szolgáltatással foglalkozó vállalat, amelynek fókusza elsősorban, hogy kis- és középvállalkozások, valamint startupok számára nyújt platformot...

A DigitalOcean Holdings egy több leányvállalatot magába tömörítő alapvetően felhő-insfrastruktúra szolgáltatással foglalkozó vállalat, amelynek fókusza elsősorban, hogy kis- és középvállalkozások, valamint startupok számára nyújt platformot tevékenységük végzéséhez, ezenkívül adattárolás és hálózati szolgáltatást is biztosít.

A cég papírjainak árfolyama elég gyenge éven van túl, 2021 december 31-ei záróárához (80,33 USD) képest 66%-ot, november 19-ei csúcsához (133,4 USD) képest pedig 79%-ot veszített értékéből. Az árfolyam jelenleg nagyjából 6%-kal kereskedik feljebb, mint a november eleji mélypont (26 USD).

A DigitalOcean először az idei évben tudott profitábilisan működni, az előrejelzések alapján egy részvényre vetítve összesen kb. 80 centes lesz az idei eredménye, a bevétele pedig 574 millió dollár körül alakulhat, amely éves szinten 34%-os növekedést jelent.

A vállalatnak kifejezetten rosszat tett a dollárhozam emelkedése, amely nagyban rontotta a jövőbeni növekedésből szerzett nyereség jelenértékét. Mindeközben mind a vállalat és a piaci elemzők várakozása (és valamelyest kívánalma is), hogy a kis-és középvállalkozói szektor jelentős kereslettel fog a felhőszolgáltatók felé fordulni, hogy hálózatukat akár a DigitalOcean-ön keresztül működtessék.

A cég mindössze 3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik és a versenytársaira is a hasonló méret jellemző, mint ahogyan az is, hogy várhatóan nem hasonló eredménynövekedési pályát fognak befutni, értve ez alatt azt is, hogy egyáltalán nyereségesek lesznek-e.

1. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A szektortársakkal összehasonlításban jónak mondható a DOCN értékelése, amely abból is fakad, hogy a szektor nyereségessége még nagyon alacsony, valamint elemzői becslésből is kevés akad, így nagy a szórása is. Ettől eltekintve, ha a 2024-es év P/E rátáját nézzük, a DigitalOcean 16,8-es értéke olcsónak mondható a szektor 32,9-as mediánértékével összevetve. EV/EBITDA alapon is kedvezőnek nevezhető a részvény, 2024-re 10,6 vs 20,2 a vetélytársak mediánértékével szemben.

2. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

Ami a technikai képet illeti, az árfolyam február óta egy csökkenő trendcsatornában mozog (akkor 60 dollár környékéről indult). Legutóbb ismét a 20 és 30 napos mozgóátlagok alá esett az árfolyam. Növekedés esetén ellenállás 30,05-nél és 33,37-nél lehet, míg támaszt a 26 dolláros all-time mélypont nyújthat.

Összegezve, nehéz megítélni, hogy mire lesz képes a DigitalOcean a jövőben, a jövőbeli növekedés kissé spekulatívnak tűnik, nem egyértelmű, hogy a cég stratégiája megfelel-e a piaci igényeknek. Az idei évben a pozitív nyereségfordulat mindenképpen üdvözölendő, azonban az árfolyam nagy esése már kissé aggasztóbb. Ugyan a részvény értékeltsége nem tűnik magasnak, a piaci hangulat egyelőre nem támogatja a növekedést.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben