Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Quadruple witching

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 16.   11:09

Erste kommentár Ugyan a „quadruple witching” valójában „triple witching” 2020 óta, amikor az egyedi részvényekre vonatkozó határidős ügyleteket kivezették a tőzsdéről, de így is marad a...

Erste kommentár

Ugyan a „quadruple witching” valójában „triple witching” 2020 óta, amikor az egyedi részvényekre vonatkozó határidős ügyleteket kivezették a tőzsdéről, de így is marad a részvény és index opciók illetve az index határidők kifutása mára. Ez a negyedéves kifutás, ami az év egyik nagy eseménye – pláne a decemberi –, amikor a kereskedés utolsó órájában a portfóliók átrendezése miatt is jelentősen megugrik a forgalom. Maga az esemény nem feltétlenül szokott nagy volatilitással járni, de idén a jelentősebb volatilitás és a lejáró kontraktusok nagy (4.000 milliárd dolláros) mérete, na meg az, hogy elsősorban a részvény és index opcióban jelentős a kisbefektetői állomány, a piac instabilitását okozhatják ma. Se ez akár komolyabb volatilitásban is lecsapódhat. A 4.000 milliárdból egyébként 2.400 milliárd kötődik az S&P500 indexhez. Különben a kontraktusok alapvetően a 4.000-es szint körül koncentrálódnak.


A DAX tovább csökken ma délelőtt, pedig túladottnak tűnik a rövid indikátorok és a tegnapi nagyobb esését követően. Így akár valamiféle kisebb fordulat is jöhet napon belül, de a napos grafikon szerinti korrekciós fázis, ami három hete tart, még nem fejeződött be. A BUX sem tudja kivonni magát a negatív piaci hangulat alól.

A szigorú jegybankok nyomták le a részvényeket

A Fed után az EKB is héja üzenetet közvetített, ami ismét eladói nyomást okozott a részvénypiacokon.


A FTSE00 0,9%-ot, a DAX 3,3%-ot, az Euro Stoxx50 3,5%-ot esett tegnap. Minden szektor csökkent, de leginkább a nem alapvető fogyasztási cikkek és az IT.


Amerikában is az eladók tartották nyomás alatt az indexeket. A Dow 2,2%-ot, az S&P500 2,5%-ot, a Nasdaq pedig 3,2%-ot csökkent. A tengerentúlon is minden szektort adtak, itt az IT és a kommunikációs szolgáltatók szenvedték el a legnagyobb esést.


Ázsiában vegyes a kép. A Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, míg a CSI300 0,2%-ot, a Nikkei pedig 1,9%-ot csökkent.

Rendkívüli közgyűlés dönt ma a Volkswagen osztalékáról

A Volkswagen ma rendkívüli közgyűlés keretében dönt az osztalékról. A javaslat szerint a társaság részvényenként 19,06 eurós osztalékot fizetne ki január elején a részvényeseknek. A Porsche AG tőzsdei bevezetéséből befolyt összeg felét fizetnék ki a részvényeseknek. A tulajdonosi szerkezet alapján nagy valószínűséggel jóváhagyják a javaslatot, és ebben az esetben hétfőn már osztalékszelvény nélkül fognak forogni a Volkswagen részvényei.

Bőven teljesíti az EKB új követelményét az UniCredit

Az eddigi 9,08%-ról 9,2%-ra emelte az EKB az UniCredit csoportra vonatkozó CET1 tőkekövetelményt. Mivel a bank a harmadik negyedév végén 15,41%-os CET1 mutatóval rendelkezett, így bőven teljesíti a minimum elvárást, és a megemelt követelmény sem veszélyezteti a bankcsoport osztalék- és részvény visszavásárlási terveit.

Nem okozott csalódást az Adobe gyorsjelentése

Az Adobe árfolyama több, mint 4%-ot emelkedett tegnap, miután a szoftvergyártó közzétette negyedik negyedéves számait. A vállalat bevétele a várakozásoknak megfelelően 4,53 milliárd dollár lett, ami éves szinten 10%-os növekedést jelent. A 3,6 dolláros részvényenkénti nyereség viszont meghaladta az elemzők által várt 3,5 dollárt. A vezetés a következő negyedévben 4,60-4,64 milliárd dollár bevétel mellett 3,65-3,7 dolláros profitra számít részvényenként.

Enyhén gyengült tegnap a forint

A szerdai nagy erősödés után enyhén korrigált tegnap a forint a gyengébb irányba. A nyitó 404,8-ról zárásra összességében 406,5-re emelkedett az EURHUF devizapár. Az év vége közeledtével a jegybank jövő keddi kamatmeghatározó ülése kerülhet egyre inkább a fókuszba a forintpiacon. Várhatóan szinten, 13%-on marad az alapkamat, és a jelenlegi monetáris keretrendszerben sem várható egyelőre változtatás.

Növelte a volatilitást az EKB az EURUSD-ben

Az EKB kamatdöntő ülését várták tegnap a nemzetközi devizapiacok. Az ülés kimenetele a vártnak megfelelő, 50 bázispontos további kamatemelés volt, kommunikációjában azonban a vártnál szigorúbb hangvételt ütött meg az európai jegybank. Az EURUSD kurzusa így jóval 1,07 fölé emelkedett, majd később korrigált, és a nap végére kisebb gyengüléssel zárt az euró a dollárral szemben. A mai nyitásban 1,065 körül folyik a kereskedés.

Gyengült a kőolaj ára, a piac az orosz olajexportot figyeli

A WTI 75,9, a Brent típusú kőolaj pedig 81,1 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali európai árjegyzése 57,3 dollár volt. Jelentős fundamentális hír nem jelent meg a piacon, a befektetők figyelik a keresleti adatokat, illetve a kínai zéró covid stratégia enyhítését. Az orosz olajszállításokról vegyes hírek láttak napvilágot. Amíg az Ural kereskedelme problémamentesen zajlik, addig a Távol-Keleten a felére estek vissza az ESPO szállítások. A magyarázat abban rejlik, hogy az előbbi, gyengébb minőségű kőolaj az ársapka alatt forog, a magas minőségű és keresett ESPO jegyzésára pedig 60 dollár felett van. Az ársapka ezért feltétlenül hat az orosz kőolaj szállításokra, egy áremelkedés esetén az Ural piac is további akadályokba ütközne. A piac arra számít, hogy az idei évi napi 7,5-8 millió hordós orosz olaj- és olajtermék export 2023-ban akár napi 1-1,5 millió hordóval is csökkenhet.

Az arany gyengül az amerikai kamatemelés után

Az arany tovább gyengült ma reggel 1.776 dollárra, miután a Fed a héten 50 bázisponttal emelte irányadó kamatát és Jerome Powell jegybankelnök további lépéseket szorgalmazott. A piac 5% fölé várja a mostani 4,0-4,5%-os irányadó dollár kamatot 2023-ban, ami nyomás alá helyezheti a nemesfém kurzusát. A magasabb kamatok ugyanis csökkentik az arany vonzerejét, mivel az utóbbi nem fizet hozamot.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben