Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Váltás!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 14.   10:17

Erste kommentár A Fed ma várhatóan visszakapcsol egy fokozattal. A kamatdöntő ülésen várhatóan már „csak” 50 bázisponttal fogja emelni az alapkamatként szolgáló Fed fund rate-et. Így az 4,25 és 4,5...

Erste kommentár

A Fed ma várhatóan visszakapcsol egy fokozattal. A kamatdöntő ülésen várhatóan már „csak” 50 bázisponttal fogja emelni az alapkamatként szolgáló Fed fund rate-et. Így az 4,25 és 4,5 százalék közé emelkedik. Amúgy a piaci várakozások szerint a hozamgörbékből számolt kamatcsúcs 4,8 százalék körül alakulhat a dinamikusan csökkenő inflációnak köszönhetően, ami nemcsak a fő mutatószámban, hanem a maginflációban is megjelenik. Egy szó, mint száz, most 50, aztán már csak kétszer 25 bázispont kamatemelés van hátra, hogy aztán jövő novemberben már jöhessen az első kamatcsökkentés, amit egy második 25 bázispontos vágás követhet karácsonyi ajándékként 2023-ban. Most már csak azon kell aggódnunk, hogy a gazdasági teljesítmény enyhén növekedjen, vagy csak kicsi legyen a visszaesés, s ennek köszönhetően a vállalati profitok se roggyanjanak meg. Ha ez így történik, akkor valószínűleg egy kúszó emelkedést láthatunk majd a jövő év elején, hogy aztán – ha minden jól megy – jelentősebb emelkedés legyen az év második felében.


Mindeközben a tegnapelőtti EU egyezségre válaszul nagyot estek a magyar hozamok. A 10 éves a 9 százalék fölötti tartományból 8,6-ra csökkent. Ez nyilván pozitív, ugyanakkor nem olyan rég még 8 százalék körül járt. Úgyhogy azért mégsem olyan nagy sikertörténet a jelenlegi szint. Ha szigorúak akarunk lenni, akkor 1,25 milliárd euróval „kerültünk” beljebb. Ha pedig hiszünk az egyezségben, akkor viszont tényleg nagy lépés a folyamatban, de még sok kicsi lépés kell ahhoz, hogy az EU-s pénzek kiszabaduljanak, s el kezdjenek „ömleni” a jövő év második negyedévében. Ha hitellel is számolunk, akkor összesen 20 milliárd euró fölötti összegről beszélünk, melynek nagy része érkezhetne meg a jövő évben Magyarországra. S mivel a kínai nyitás által generált addicionális gázkereslet miatt a jövő évben magasan maradhatnak a földgázárak, így nem mindegy mekkora euró „tartalékaink” lesznek jövőre. Nem csak a gázszámla fizetésének, hanem a forint árfolyamának szempontjából sem.


A DAX enyhén csökken ma, míg a BUX még táplálkozik a tegnapi jó hírből, s így a BUX enyhén emelkedik.

Átmeneti öröm

A vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adat hatására kilőttek az amerikai részvényindexek, azonban később az emelkedés nagyobb részét vissza is adták. A Dow 0,3%-ot, az S&P 0,7%-ot, a Nasdaq pedig 1%-ot emelkedett. Az alapvető fogyasztási cikkeken kívül minden szektor emelkedett, legjobban az ingatlan és az energiaszektor.


A jó amerikai hangulat Európában is éreztette hatását. Az addigi enyhe emelkedés után az inflációs adat megjelenését követően megugrottak az indexek. A FTSE100 0,8%-ot, a DAX 1,3%-ot, míg az Euro Stoxx50 1,7%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, de legjobban az IT és az ingatlan, a leginkább hozamérzékeny szektorok szerepeltek.


Ázsiában visszafogottabb mederben zajlik a kereskedés. A CSI300 0,2%-ot, a Nikkei és a Hang Seng 0,7%-ot emelkedik.

Megemelte eredményvárakozását a Lufthansa

Tegnap napközben jelentette be a Lufthansa, hogy megemeli eredményvárakozását. Erre már második alkalommal került sor idén. Októberben még 1 milliárd euró fölötti korrigált EBIT eredményt várt a légitársaság, amit most 1,5 milliárd euróra emelt meg. Ez jelentősen meghaladja az elemzők 1,3 milliárd euró körüli várakozását is. Minden szegmens jól alakul jelenleg, a személyszállítás, a teherszállítás és a karbantartás is. Tegnap 3,7%-ot emelkedett a hírre a Lufthansa árfolyama.

A légitársaságok kimaradtak az emelkedésből

A JetBlue tegnap figyelmeztetést tett közzé a vállalat bevételének növekedésével kapcsolatban, ami elmaradhat a korábbi elképzelésektől. „A decemberre várt nagyon erős kereslet a várakozások alatt realizálódott” - közölte a JetBlue. A negatív fejlemény a nagy légitársaságok árfolyamát is lerántotta, a Delta 4%-ot, az United Airlines 7%-ot, az American Airlines 5,2%-ot esett az általános tőzsdei emelkedés közepette.

Az Arm nem adja el mikrochipjeit az Alibabának

A SoftBank félvezetőgyártó leányvállalata, az Arm nem fog chipeket eladni az Alibabának. Az anyavállalat úgy látja, hogy az adott termékek technológiája túl fejlett ahhoz, hogy engedélyt kapjon az eladásra az Egyesült Államoktól és az Egyesült Királyságtól, miután az USA limitálni szeretné a kínaiak által felhasználható technológia fejlettségét.

410-nél beragadt az EURHUF

Kedden a brüsszeli hírek hatására tovább erősödött a forint, ugyanakkor a felértékelődés 410-nél megrekedt, és aztán itt ragadt be a kurzus. Ma reggel is ezen a szinten mozog az árfolyam.

1,06 felett az EURUSD, mit mond a Fed ma?

A nemzetközi devizapiacokon kedden egy százalékot gyengült a dollár az euró ellenében. Ez a vártnál némileg jobb német ZEW konjunktúra-indexnek, de főként a várakozásoknál lényegesen mérsékeltebb tengerentúli inflációs adatnak tudható be. Ennek megfelelően ma reggel már 1,063 körül jár az EURUSD. Ma a Fed-re figyelünk, magyar idő szerint este borítékolhatónak tűnik az 50 pontos emelés. Inkább a jegybank kommunikációja és az forward guidance lehet izgalmas a piacoknak.

Emelkedett a kőolaj ára, ismét 80 dollár felett van a Brent

A WTI 75,2, a Brent 80,3 dollár/hordó volt ma reggel a februári határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,7 dollárt tett ki. Az emelkedés mögött főleg a vártnál kedvezőbb novemberi amerikai fogyasztói inflációs adat áll, a 7,1%-os év/év alapú pénzromlás kisebb, mint a várt 7,3%. Ez segítette a kedvező hangulat kialakulását a piacon, aminek hatására a részvénypiac is emelkedni tudott. Kína továbbra is enyhíteni szeretne zéró Covid politikáján, az országban oltási kampány indult. Az árak emelkedését segítette az ázsiai és észak-amerikai hideghullám is. Ugyanakkor az API jelentése szerint a múlt héten 7,8 millió hordóval nőtt az USA kereskedelmi nyersolaj tartaléka. A Keystone vezeték szerdán részlegesen újraindulhat, de a teljes üzembehelyezésre december 20-án kerül sor.

Az alacsonyabb inflációs adattól lendületet kapott az arany

Az arany 1.812 dollárig tudott erősödni, miután tegnap a novemberi USA inflációs adat kedvezőbb lett a vártnál. A kisebb kamatemelési várakozások segítik az arany áremelkedését. A Fed ma dönt az irányadó kamatok mértékéről, a piaci konszenzus 50 bázispontos emelés a 4,0-4,5%-os sávba. Az enyhülő inflációs nyomás segíti a nemesfémet, mivel a Fed várhatóan nem fogja 5% felé emelni a rövidtávú kamatát jövőre, ugyanis kisebb kamatemelés is elegendő az infláció megfékezéséhez.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben