Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vége a 480 forintos benzinárnak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 7.   09:39

A magyar kormány azonnali hatállyal eltörölte az üzemanyagár plafont A magyar kormány késő este jelentette be, hogy azonnali hatállyal eltörli az üzemanyagárak államilag megszabott felső határát, miután a közelmúltban...

A magyar kormány azonnali hatállyal eltörölte az üzemanyagár plafont

A magyar kormány késő este jelentette be, hogy azonnali hatállyal eltörli az üzemanyagárak államilag megszabott felső határát, miután a közelmúltban tapasztalt pánikvásárlási hullám üzemanyaghiányhoz vezetett. A 480 forintos üzemanyagár plafon 2021 novembere óta volt érvényben, és idén december 31-én járt volna le.


Véleményünk: Az árplafon eltörlése jelentősen növeli az ellátásbiztonságot. Ez pozitív hatással van a MOL jövedelmezőségére is. Nagy kérdés azonban, hogy a downstream üzletág rendkívüli nyereségadója hogyan változik a közeljövőben. A múltban, amikor a kormány szűkítette a kedvezményes árú üzemanyagra jogosultak körét, akkor azonnal megemelte a rendkívüli adót, ami megszüntette a pozitív eredményhatást. Számításunk szerint az üzemanyag ársapka rendszer mintegy 400 millió dollár nem realizált nyereséget jelentett a MOL-nak.


A MOL tegnap jelentette be a karbantartási munkálatok befejezését és a HDS üzem újraindítását Dunai Finomítóban. A teljes kapacitáskihasználtság várhatóan néhány héten belül elérhető.

Eredménytelen napot zártak az EU pénzügyminiszterei

Nem hozott érdemi előrelépést a tegnapi Ecofin ülés. Sem a magyar támogatás, sem Ukrajna megsegítése, sem a globális minimumadó kapcsán nem született döntés. Az idő viszont szorít, így valószínűleg jövő héten újabb, rendkívüli ülést fognak tartani ezekben a témákban. Korábbi nyilatkozatok alapján legvalószínűbbnek december 12-e tűnik, de hivatalosan még nem hirdettek új időpontot.


Az EU új orosz szankciós csomagon dolgozik, ami az orosz bányaipart venné célba. A bányászati célú beruházási tilalom a kilencedik szankciós csomag része lenne, és a tagországok a következő napokban fogják tárgyalni.


Lengyelország módosította korábbi álláspontját és mégis engedélyezné, hogy német légvédelmi rendszert telepítsenek Lengyelországba.

Óriási javulás lesz mikrochip fronton Amerikában

Megegyezett az Egyesült Államok és a Taiwan Semiconductor Manufacturing, hogy egy 40 milliárd dolláros program keretében mikrochip gyárat épít Arizonában. A cégnek ez lesz a második üzeme az USA-ban. A gyár képes lenne biztosítani a megfelelő chipeket például az Apple-nek vagy az AMD-nek, ami nagy versenyelőny lehetne azzal szemben, hogy Ázsiából importálják ezeket az alkatrészeket az anyaországba. Az előrejelzések szerint az üzemben 2026-ban indulhat meg a gyártás.


A demokrata Raphael Warnock (50,8%) nyerte a Georgia állambeli, egyetlen második körös szenátusi választást a republikánus Herschel Walkerrel (49,2%) szemben. A választásnak már nem volt tétje a Szenátus jelenlegi helyzetét illetően, ugyanis a Demokrata Párt képviselőinek megvolt a kellő 50 széke ahhoz, hogy Kamala Harris alelnök döntő szavazatával együtt többséget alkossanak, így azonban a Szenátus végső összetétele 51:49 lesz a demokraták javára.

Újabb enyhítések Kínában, a gazdaság kerül a fókuszba

A covid-szigor enyhítésének újabb lépéseként a kínai kormány bejelentette, hogy többé nem kell negatív vírustesztet vagy egészségügyi dokumentációt bemutatni az ország különböző részei közti utazáshoz. A hatóságok azt is közölték, hogy amennyiben egy területet nem minősítenek magas kockázatúnak, a munkát és a helyi termelést nem lehet leállítani. A tömeges teszteléseket csökkentik, a tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló fertőzötteknek pedig nem kell állami intézménybe vonulniuk, hanem otthon maradhatnak a karantén ideje alatt.


A kínai vezetés szerint a monetáris politikának jövőre célzottnak és erőteljesnek kell lennie, és a tisztviselők a gazdaság általános javulását fogják szorgalmazni. "Növekedésre kell törekednünk, miközben a stabilitást helyezzük előtérbe" – hangzott el a Politbüro ülésén.


Az ausztrál gazdaság a harmadik negyedévben 0,6%-kal bővült a második negyedévi 0,9%-os növekedés után. Ez volt a negyedik egymást követő negyedéves GDP növekedés, de a sorozatban a leggyengébb, mivel a háztartások fogyasztása egy éve a legkisebb mértékben nőtt az intenzív költségnyomás és az emelkedő kamatok hatására. Éves szinten 5,9%-kal bővült a gazdaság, ami elmarad a 6,2%-os konszenzusos értéktől.

Határidős indexek

Az amerikai határidős indexek pluszban voltak ma reggel, míg az európaiak közül az FTSE pluszban, a DAX és a CAC pedig mínuszban volt.

A Scope Ratings rontotta az OTP hitelminősítéséhez tartozó kilátást

A hitelminősítő intézet az OTP ’BBB+’ hitelminősítésének kilátását stabilról negatívra rontotta.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben