Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Róka fogta csuka

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 6.   11:58

Erste kommentár Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index...

Erste kommentár

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon. Szóval a jó az rossz, a rossz az jó mostanában. Ugyanis a jó adatokra újra növekedtek a kamatemelésekkel kapcsolatos félelmek. Míg a pénteki adat után nem volt nagy mozgás a kötvénypiacokon, addig a tegnapi ISM adat már sok volt mindenkinek. Emelkedtek a hozamok, s újra 50+50+25 bázispontos kamatemelést várnak. Így márciusra 5-5,25 százalék lehet a Fed finanszírozási rátájának célzónája, ami 25 bázispontos emelkedés.


Mindeközben az S&P500 index a tavaly december óta tartó csökkenő trendcsatorna felső élébe ütötte a fejét a minap, ráadásul a 200 napos mozgóátlag is éppen itt van. Ez pedig a „két bomba a repülőn” esete, azaz erős indikáció arra, hogy az árfolyamok gyengélkedő üzemmódba kapcsoljanak. Az MACD ugyan nem túlvett, de azért a közeljövőben kialakulhat rajta egy eladási jelzés. Lehet, hogy ez a formáció ki is végzi a mikulásralli esélyét, ami azért egy erős szezonális hatás.


Még valami. Az elmúlt hónapokban a Damodaran által különböző módokon számított részvénypiaci kockázati prémium(ok) nagyot, 80-100 bázispontot csökkent(ek) az S&P500 index esetében. Ez azt jelenti, hogy az elérhető részvénypiaci jövedelmek csökkentek. Ha pedig a pénzpiaci jövedelmek növekedésnek indulnak (nagyobb kamatemelés), akkor az rossz ómen a részvénypiaci befektetőknek. Ebből a szituációból csak az erőteljesebb eredmény- és osztalékbővülés húzhatná ki a részvénypiacot, ami egyelőre várat magára, legalábbis az előrejelzések szerint. Szóval nem árt az óvatosság. Megint jöhet egy lefordulás. Ettől függetlenül, a hosszabb távú kilátások szerintünk pozitívak. Legalábbis néhány részvény esetében. Sok esetben, számos piacon nagyon nyomott részvény értékeltségekkel találkozhatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy ha csökken a recessziós és kamatemelési félelem, pl. néhány hónap távlatában, akkor akár egy komolyabb emelkedés is bekövetkezhet, legalább egyes részpiacokon.


S néhány szó az OTP-ről. Ugyan technikailag korrekcióban van, s így teljesen rendben van, hogy csökken az árfolyama. Ugyanakkor a hatalmas esés, amit tegnap produkált, s a ma reggeli gyenge viselkedés is furcsa és kissé érthetetlen számunkra. Úgy is mondhatjuk, hogy a fentebb leírtak ellenére sem tartjuk indokoltnak.

A jó adat a rossz adat

A tegnapi vártnál jobb amerikai gazdasági adatokra emelkedtek az amerikai kamatemelési várakozások. Májusig 10 bázisponttal nőtt a várt kamatemelés mértéke, amire eséssel reagáltak az amerikai részvényindexek. A Dow 1,4%-ot, az S&P 1,8%-ot, a Nasdaq 1,9%-ot csökkent. Minden szektor csökkent, ráadásul az energia és a nem-alapvető fogyasztási cikkek esetében közel 3% volt az esés mértéke.


Kisebb mértékű ugyan, de Európában is csökkenés volt megfigyelhető. Az Euro Stoxx50 0,5% ot, a DAX 0,6%-ot csökkent. A FTSE100 viszont 0,2%-ot emelkedett. A szektorok többsége csökkent, főleg az alapvető fogyasztási cikkek és az IT. Kizárólag az ingatlan és a közmű szektor tudott emelkedni. A pénzügy és az egészségügy pedig stagnált.


A Nikkei 0,2%-ot, a CSI300 0,4%-ot emelkedett ma reggel, a Hang Seng viszont 1,1%-ot csökkent.

DAX tag lesz a Porsche

A Porsche AG részvényei december 19-től bekerülnek a DAX indexbe, melyből a Puma részvények fognak kiesni. A részvény DAX indexbe való bekerülése már a szeptember végi IPO óta folyamatosan téma volt, így nem számít meglepőnek, hogy az első lehetséges alkalommal index komponensé válik.

Leépítés a Pepsinél

Több száz irodai dolgozójától válhat meg a PepsiCo – írja a Wall Street Journal. A leépítés elsősorban az észak-amerikai snack és üdítőital szegmens (pl. Mountain Dew, Frito-Lay) dolgozóit érinti, amit a cég a szervezet „egyszerűsítésével” magyaráz.

Újabb forintgyengülés

Hétfőn 409 körüli szinteken indította a napot a forint az euró ellenében és a nap végére mintegy egy százalékot gyengülve zárt, 413 felett. A ma reggeli órákban már 414 felett jár a kurzus. Ebben szerepet játszhatott a múlt heti rally után a korábbinál egyelőre bő tíz százalékkal magasabb szinten stabilizálódó tőzsdei gázár, illetve Matolcsy György jegybankelnök meglepően kritikus nyilatkozata a fiskális politikát illetően.

Június óta nem látott szinteken az EURUSD

A nemzetközi devizapiacokon hétfőn már 1,06-nál is járt az EURUSD kurzusa, ugyanakkor a kereskedési időszak végére a nyitó szint közelében, valamivel 1,05 alatt zárt. Ma az USA külkereskedelmi mérlege mozgathatja meg a piacot. Mindemellett június vége óta nem volt ilyen gyenge az amerikai deviza.

Az orosz olaj embargó ellenére gyengült a kőolaj ára

A WTI 77,1, a Brent pedig 82,9 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali jegyzésű ára tegnap délután 61,9 dollárig süllyedt Európában. A gyengülés annak ellenére következett be, hogy egyre több jel mutatja, hogy Kína enyhít a zéró covid politikán, és tegnap elindult az orosz importra kivetett EU-s embargó is. Az utóbbi hatására jelentős torlódás alakult ki a Fekete-tengeren a Boszporusz előtt, mivel a török hatóságok csak a megfelelő biztosítással rendelkező hajókat engedik át a szoroson. Az orosz olaj embargó az olajkereskedők körében is nagy felfordulást okozott, mivel félő, hogy jelentős mennyiség marad ezen szereplők kezében, amit csak veszteséggel tudnak eladni. A vártnál jobb tegnapi amerikai makrogazdasági adatok miatt sokan aggódnak, mivel láthatóan további dollár kamatemelésekre fog sor kerülni, hogy a jegybank hűtse a gazdasági hangulatot. Ez pedig a globális olajkeresletre is negatívan hat.

Az arany ára csökkent a tegnapi amerikai adat után

Az arany 1.771 dollár volt ma reggel. A vártnál jobb tegnapi amerikai szolgáltatási adat ismét felerősítette a félelmeket, hogy a Fed nagyobb kamatemelésre készül, mint amire korábban számítani lehetett. A jegybank eddigi lépései ugyanis nem fékezték meg a gazdaságot a kívánt mértékben, és emiatt továbbra is erős az inflációs nyomás. A pénteki napon jelenik meg az amerikai termelői árak alakulásáról szóló jelentés, ami kulcsfontosságú lesz a döntéshozók számára. A Fed a jövő héten ül össze utoljára az évben és a dönt az irányadó kamatok mértékéről.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben