Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma dönt a Bizottság

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 30.   10:32

Erste kommentár Ma dönt a Bizottság. Na nem az AE, hanem az EU. Az előzetes hírek szerint kapunk majd hideget-meleget. A jogállamiság kapcsán nagy valószínűséggel továbbra is fenntartják a pénzmegvonást...

Erste kommentár

Ma dönt a Bizottság. Na nem az AE, hanem az EU. Az előzetes hírek szerint kapunk majd hideget-meleget. A jogállamiság kapcsán nagy valószínűséggel továbbra is fenntartják a pénzmegvonást három kohéziós program tekintetében, ami a 2021-2027 időszakban 7,5 milliárd euró megvonással járhat. Elvileg a 17 pont közül néhány tekintetében még aggályaik vannak. Így azokon változtatni kell, ahhoz, hogy ezek a pénzek kiszabaduljanak. Az RRF kapcsán a programunkat – legjobb tudomásunk szerint – jóvá fogják hagyni, de 10 pontos terv keretében március 31-ig meg kell változtatnunk a jogi rendszert a bírói függetlenség tekintetében ahhoz, hogy megkapjuk a mintegy 5,8 milliárd euró támogatást. A 10 milliárd euró kedvező kamatozású hitel felvételéről még később dönt a magyar kormány. Ha a fentieknek megfelelő hírekkel találkozunk kora délután, akkor az remélhetőleg nem fog jelentős mozgást hozni az árfolyamokban. Az esetlegesen bekövetkező, s ettől minél nagyobb eltérést mutató hírek komolyabb kilengéseket okozhatnak mind a forint-, mind a részvénypiacon.


Míg Európában pozitív a hangulat és a DAX emelkedik, annak ellenére, hogy az MACD eladási jelzést adott, addig itthon az Európai Bizottság döntése előtt inkább félelem uralkodik a piacon, s a BUX enyhén csökken.

Iránytalanság

Oldalazás volt a jellemző az európai kereskedésben tegnap. A DAX 0,2%-ot csökkent, az Euro Stoxx50 stagnált, a FTSE100 0,5%-ot emelkedett. A szektorok többsége csökkent, főleg az IT. Viszont az energiaszektor kiemelkedően jól teljesített.


A tengerentúlon sem volt egyértelmű irány. A Dow stagnált, míg az S&P500 0,2%-ot, a Nasdaq 0,6%-ot csökkent. Vegyes szektorális teljesítmény volt látható Amerikában. Az IT itt is alulteljesített, az ingatlan szektor viszont még az energiaszektor emelkedését is felülmúlta.


Ázsiában is vegyes a reggeli kép. A Hang Seng 0,6%-ot emelkedett. A CSI300 0,1%-ot, a Nikkei 0,2%-ot csökkent.

Nem követi anyavállalatát az AWS

Annak ellenére, hogy létszám-stopot rendelt el az Amazon, a cég felhő szolgáltató leányvállalata, az AWS jövőre is növelni szeretné munkavállalóinak létszámát. Az AWS bevétele és eredménye erős maradhat, ami lehetővé és szükségessé teszi a bővülést.

Ma uniós bejelentés várható

A hét második napján 406-nál nyitott a forint az euró ellenében. Közel egy százalékos kilengést láthattunk a gyengülés irányába, ám a nap végére végül visszatért a jegyzés a kezdőszintekhez. Ma hivatalossá válhat a Bizottság álláspontja: jelen információk alapján a 30%-os kohéziós befagyasztás mellett jóváhagyásra kerülhet a magyar helyreállítási terv. Amennyiben ez megvalósul, akkor összességében inkább pozitív lehet a történet kicsengése. Ma reggel 407-nél várja a bejelentést az EURHUF kurzusa.

Gyengült az euró a német inflációs adatra

A nemzetközi devizapiacokon tegnap sokáig úgy tűnt, hogy beragadt a kurzus az 1,037 körüli szintekre. Elmozdulást a német inflációs adat hozott, ami a várt stagnálás helyett mérséklődést mutatott novemberben. Ezzel a mérsékeltebb emelések támogatói kerülhetnek helyzetbe. Ennek megfelelően gyengült az európai deviza, 1,033-nál zárta a kereskedést. Ma Powell beszédét várja a piac.

Emelkedett az olaj ára az OPEC találgatásokra

A WTI 78,9, a Brent típusú kőolaj ára pedig 83,7 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali leszállításra 64,4 dolláron forgott. A kőolaj áremelkedése mögött a fő tényező, hogy az OPEC tagállamok december 4-én ülnek össze és döntenek a nyersolaj kínálat alakításáról. A találgatások szerint az OPEC nem fog változtatni a novemberi napi 2 millió hordós kínálatvágás után, de fennáll a veszélye, hogy az OPEC ismét csökkenti a termelési kvótákat. Az API jelentése szerint 8 millió hordóval esett a múlt héten az amerikai kereskedelmi nyersolaj készlet, ami meghaladta a várakozásokat. A piac figyeli a kínai eseményeket is: az országban ismét oltják a lakosságot, ami előjele lehet annak, hogy az ország feloldja zéró Covid stratégiáját. Emellett a korábbiakhoz képest enyhébb lezárási intézkedéseket tett a kormány.

Az arany stagnál, a piac a Fed-re figyel

Az arany stabilan 1.755 dolláron maradt ma reggel. A piac a Fed-re figyel: Jerome Powell a kamatpolitikáról fog ma beszélni, ami a várakozások szerint már nem lesz olyan szigorú hangnemű, mint a korábbi nyilatkozatok. A pénteki amerikai munkaerőpiaci adat is meghatározó lesz, mivel ez megmutatja, hogy milyen állapotban van az amerikai konjunktúra. A kínai enyhébb Covid intézkedések gyengítették a dollárt, ami szintén támaszt adott az aranynak. A nemesfém egyébként a hónapot jelentős emelkedéssel fejezte be, 2021 májusa óta a legjobb havi teljesítményt érte el a termék.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben