Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Eljött a tél és egyelőre enyhe

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. november 29.   16:20

Az európai energiakrízis, a továbbra is rendkívül magas szinteken álló infláció, a visszafogott globális konjunktúra és monetáris szigor elhozhatja 2023-ra a recessziót számos fejlett gazdaságba, ugyanakkor a visszaesés mértéke mérsékelt lehet. Itthon sem csökkent a kihívások száma: az uniós pénzek és a költségvetés helyzete, a vágtázó infláció és az instabil forint következtében bevezetett monetáris szigor számos megválaszolandó kérdést vet fel.

Az idei év második felében a nyári energiaár-rally és a - szemben a visszafogottabb monetáris uniós kamatemelésekkel - masszívan szigorodó amerikai monetáris kondíciók a dollár szárnyalását idézték elő. Az elmúlt hónapokban az elhúzódó háború teóriája látszik érvényesülni, ami a nyugat-orosz kapcsolatok tartós megfeneklését is maga után vonja. Eközben részben az energiaárak miatt is megemelkedő globális infláció hatására a szignifikánsan szigorúbb pénz- és tőkepiaci kondíciók jelentősebb gazdasági lassulást, illete visszaesést idézhetnek elő. Továbbra is nagy kérdőjel szerepel a világ második számú gazdasága mellett: Kína küzdelme a koronavírussal még mindig jelentősen lassítja a világgazdaság fogaskerekeinek gördülékeny mozgását.

Itthon az év eleji lendület a fiskális transzfereknek és a valamivel kedvezőbb ipari konjunktúrának köszönhetően kitartott a nyárig, ugyanakkor a szükségszerű költségvetési kiigazítás, a 25 éves rekordinfláció, valamint a masszívan megnövekedő energiaköltségek a gazdaság lassulását idézték elő a harmadik negyedévben: a GDP negyedéves alapon 0,4%-kal csökkent a július-szeptemberi időszakban. Éves alapon ezzel együtt 4,0%-os növekedést regisztráltak. Az utolsó negyedév összességében további mérséklődést hozhat, melyet főként a belső kereslet visszaesése vezérel. Így minden bizonnyal technikai recesszióba süllyedt a hazai gazdaság az idei év második felében. Érdemi újbóli elrugaszkodásra jövő tavasztól számítunk.

Az áremelkedés mértéke rég látott szintekre ért, az éves inflációs index októberben már meghaladta a 21%-ot. Mindezt úgy, hogy számos árlimit papíron továbbra is fékezi a drágulást. Fordulatot ezen a téren jelen állás szerint szintén jövő tavasszal láthatunk.

A jegybank szeptember végén lezárta az alapkamat emelési ciklusát, ugyanakkor az ezt követő rapid forintgyengülés beavatkozásra késztette az MNB-t: átmenetileg a 18%-os egynapos betéti kamatlábbal, illetve az energiaimportőrök részére nyújtott közvetlen devizalikviditással sikerült stabilizálni a magyar deviza helyzetét. Az intézkedések a kockázati megítélésünk tartós javulásáig fennmaradnak, melyben kulcsszerep hárul az uniós megállapodások ügyére, valamint a folyó fizetési mérleg deficitjének várt mérséklődésére. Mindemellett a nyár óta gyökeresen megváltozott makrokörnyezet komoly kihívásokat állít a gazdaságpolitikai alakítói elé: a költségvetés újratervezése szükséges, a hozzárendelhető legkedvezőbb adósságfinanszírozási formával.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben