Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Még maradt meglepetés a Mikulás zsákjában

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. november 28.   11:44

Az ősz végi meredek emelkedés ellenére az utolsó hónap végén a mostaninál magasabb árfolyamszinteken zárhatnak a tőzsdék, nem túl gyorsan, de az idén rallyzhat a Mikulás – véli Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt vezető üzletkőtője. A kis mértékű emelkedést az alapkezelőknél alkalmazott bónuszrendszer mellett az idén az amerikai időközi választások utáni szokásos emelkedési hullám is támogathatja.

Az év végén valószínűleg a mostani szintnél is magasabb árakat láthatunk majd a tőzsdéken, bár az ősz végén tapasztalt rendkívüli 20 százalékos emelkedés után decemberben jöhet még kisebb korrekció is – mondja Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt vezető üzletkőtője, aki szerint hacsak valamilyen negatív világpolitikai esemény nem rontja el a befektetői hangulatot, az árfolyamok felfelé araszolhatnak a következő egy hónapban.

A Mikulás-rally az év végén tapasztalható részvénypiaci emelkedés beceneve, hivatalosan az utolsó öt decemberi és az első két januári kereskedési nap során évtizedek óta érzékelt – általában emelkedő – árfolyamokra utal. Sokan értik azonban rajta – részben az elnevezés miatt is – a decemberi egész hónap növekedését is. Ezt nagyban segíti a befektetési alapok árfolyam-beállítása: az alapkezelői bónuszokat az év végi hozamokhoz kötik - így aztán némi önérdek is szerepet játszik abban, hogy a nagyok az utolsó napokban inkább emelkedésre játszanak. Ilyenkor – ráadásként – short poziciókból is kevesebbet nyitnak, ami nem feltétlenül csak a karácsonyi hangulatnak köszönhető, de az is szerepet játszhat benne, hogy mindenki készül az emelkedésre, ami így önbeteljesítő jóslattá válik.



Az emelkedés ellen persze sok minden szól: a gyors ősz végi árfolyamnövekedés ez ellen hat, miközben a historikus maximumok is csak 10-20 százaléknyira vannak a főbb piacokon és ezek elérésekor szó sem volt háborúról, a gazdasági növekedés rendkívüli lassulásáról és a recesszió veszélyéről, a munkanélküliség várható növekedéséről, magas inflációról és a vállalati profitok – mindezek nyomán várt – csökkenéséről.

Vannak azonban bizakodásra okot adó tényezők is – hangsúlyozza Baráth Tibor. A határidős kamatlábügyletek alapján a piac decemberre 50bázispontos kamatemelést áraz Európában és az USA-ban egyaránt, miközben a hosszú távú kötvények hozamai esésnek indultak: az amerikai 4,2 százalékos árszint ma már 3,8 alatt jár, a német 2,4 százalékos 2 százalék környékén. A befektetők elkezdtek hinni abban, hogy a jegybanki intézkedésekkel sikerülhet megfékezni a felszökkenő inflációt, amit támogat, hogy a nyersenyagpiacok is megnyugodni látszanak. A commodity indexek a háború előtti szintre csökkentek, az európai gáz ára az augusztusi 360 eurós megawattóránkénti szintről 130 alá esett.

Az év végi növekedés mellett szól további két tényező is. Az egyik az amerikai szenátusi választások zárása – a historikus tapasztalatok szerint ugyanis az időközi választásokat követően – eredménytől függetlenül – január közepéig emelkednek a tőzsdei árfolyamok az Egyesült Államokban – emeli ki az Erste Befektetési Zrt vezető üzletkőtője. A Bloomberg adatai alapján az elmúlt 60 évre visszamenőleg, mely 15 időközi választást ölelt fel felülteljesítés volt tapasztalható az S&P 500 index teljesítményében. A másik tényező pedig szerinte a viszonylag nagy készpénzmennyiség a befektetőknél. Az American Association of Individual Investors felmérése szerint a jelenlegi 25%-os készpénzarány 2 éves csúcsot jelent. Ezzel párhuzamosan a részvénykitettség mindössze 61%, ami az elmúlt 2 év legalacsonyabb értéke, sőt az elmúlt 5 évben csak 2020 tavaszán, a Covid járvány kitörésekor volt ennél alacsonyabb az érték Hasonló a helyzet a BofA alapkezelők körében végzett felmérése esetében is. A portfoliók több, mint felében felülsúlyozott a készpénz és körülbelül 1/3-ik esetében alulsúlyozott a részvény. Másrészt a nyugdíjpénztárak és nyugdíj típusú megtakarítások utóbbi években tapasztalt terjedése új helyzetet is teremtett, hiszen minden hónapban érkezik olyan friss tőke a piacokra, amelynek hosszú távú befektetési célpontokat kell keresni. Erre pedig a tőzsde rendkívül alkalmas terep.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben