Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hogy sikerült?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 28.   10:53

Erste kommentár Pénteken rekordot döntött az online értékesítés az Egyesült Államokban. Elérte a 9,12 milliárd dollárt, ez viszont csak 2,2 százalékos bővülés tavalyhoz képest, azaz...

Erste kommentár

Pénteken rekordot döntött az online értékesítés az Egyesült Államokban. Elérte a 9,12 milliárd dollárt, ez viszont csak 2,2 százalékos bővülés tavalyhoz képest, azaz reálértékben, volumenben csökkenést láthattunk. Pedig komoly engedményeket láthattunk az amerikai kereskedők részéről. Az október elsejei árakhoz képest, az Adobe Analitics alapján, a ruházati termékek ára 13,8, a játékoké 31,8, míg az elektronikai termékek ára 23,4 százalékkal csökkent a Black Friday napjára. Úgy tűnik, hogy ez is kevés volt ahhoz, hogy növekedjen a vásárlási kedv. Az ünnepi időszak egészét nézve idén 210 milliárd dollár elköltésére számítanak, ami 2,5 százalékos növekedés a tavalyi 8,6 és a 2020-as 32 százalékos növekedéssel szemben. Persze akkor kipárnázták a vevőket pénzzel, most meg inkább csak az infláció jutott nekik. Mindenesetre ma a Cyber Monday keretében 11,2 milliárd dollár a várakozás. A vásárlók több mint 60 százaléka aggódik a gazdasági kilátások miatt, ami a legnagyobb mértékű a 2008-2009-es válság óta.


Itthon pedig a beruházási számokkal lettünk gazdagabbak azok után, hogy pénteken nagy bejelentést tett a BMW. A cég 2 milliárd euróra duplázza meg a debreceni beruházását! Az év első három hónapjában a beruházások volumene 7,9 százalékkal bővült s folyó áron 9.978 milliárd forint lett. A feldolgozóipar hasított 26,6 százalékkal, de a kereskedelem illetve a szállítmányozás és raktározás 1,8 illetve 7,6 százalékkal csökkent. A számok viszonylag jónak mondhatók, de a gépipari beruházási számok csökkenő pályára álltak, a 2015-ös évi átlagos érték 164,2 százalékára estek vissza a harmadik negyedévben, az előző negyedévi 167,5 százalékról. Ez pedig olyan értelemben aggasztó, hogy ezek a beruházások azok, amelyek a termelékenységet tovább fogják növelni, s végső soron emelik a GDP szintjét, néhány negyedév távlatában. Reméljük a BMW fejlesztésének duplázódása segíteni fog ezen érték felzárkózásában is.


Ma délelőtt negatív a hangulat a börzéken, a DAX esik. A BUX viszont szembemegy az általános hangulattal és emelkedik. Ez elsősorban a Richternek köszönhető, a cég ugyanis pénteken adott megbízást 550 darab részvény szokásos, év végi megvásárlására.

Alacsony volt a forgalom pénteken

Az Egyesült Államokban pénteken rövidített kereskedés volt, így nem meglepő, hogy a forgalom nagyjából 60%-kal elmaradt a szokásostól. Egyértelmű irány nem volt a kereskedésben, a Dow 0,5%-ot emelkedett, az S&P500 stagnált, a Nasdaq pedig 0,5%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek, az ingatlan és a közmű szektor vezette az emelkedést, míg leggyengébben az IT és a kommunikációs szolgáltatók teljesítettek.


Európában is alacsony forgalom és oldalazás volt a jellemző. A forgalom 30-40%-kal elmaradt az átlagostól. Az Euro Stoxx50 és a DAX is stagnált, a FTSE100 pedig 0,3%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek, az emelkedést az energiaszektor vezette, míg leggyengébben az ingatlan szektor teljesített.


A kínai Covid intézkedések elleni zavargások hírére esnek ma reggel az ázsiai indexek. A Nikkei 0,4%-ot, a CSI300 1,5%-ot, a Hang Seng 1,9%-ot csökkent.

Újabb BMW beruházás Debrecenben

A BMW 2 milliárd euró értékű bővítést jelentett be az épülő debreceni gyár kapcsán. Egy elektromos akkumulátorcella összeszerelő üzemmel egészül ki a gyáregység, ami további 500 főt foglalkoztat majd. A gyár várhatóan 2025-ben kezdi meg a termelést.

Termelhet a Chevron Venezuelában

Hat hónapra szóló engedélyt kapott a Chevron, hogy közel három év után folytathassa nyersolaj kitermelését Venezuelában. Az Egyesült Államok Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatalának (OFAC) döntése alapján az export csak az USA-ba mehet, míg a Chevron importálhat a kitermelés növelését elősegítő eszközöket a dél-amerikai országba.

Újabb kínai cégeket szankcionált az USA

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) megtiltotta a Huawei-nek és a ZTE-nek, hogy távközlési berendezéseket értékesítsenek az Egyesült Államokban, arra hivatkozva, hogy biztonsági kockázatot jelentenek.

410 alatt töltötte a hétvégét a forint

A hét utolsó napján 413 felett nyitott a forint az euró ellenében. Délelőtt erősödést láthattunk és 410 alá is benézett a magyar deviza, majd délutánra már ott is maradt. Végül 409-nél zárta a kereskedést a kurzus. Ma reggel eddig sikerült még lejjebb jönni, 408 körül kezdi a hetet a jegyzés. A héten (várhatóan szerdán) hivatalossá válhat a bizottsági ajánlás. Elfogadásra javasolhatják a magyar helyreállítási tervet, amihez 7,5 milliárd eurós támogatási keret, továbbá egy közel 10 milliárd eurós hitelkeret tartozik.

Inflációs adatok mozgathatják meg az EURUSD-t

A nemzetközi devizapiacokon pénteken ismét stabil volt az EURUSD, viszonylag szűk sávban mozgott. Ebben nagyrészt közrejátszhatott a hálaadás miatti rövidített kereskedés is. Ma reggel 1,039-nél jár a jegyzés. A héten elsősorban a fogyasztói árindexek kerülnek fókuszba: Európában headline, a tengerentúlon PCE-inflációs adatokra, illetve munkapiaci adatokra figyel a piac.

Nagyot esett az olaj a kínai zavargások hírére

A WTI 74, a Brent 81,2 dollárig esett a januári leszállításra, míg az azonnali Ural ára 66,1 dollár volt ma reggel. A piac főleg a kínai zavargások hírére gyengült: az ország a terjedő Covid járvány miatt továbbra is komoly lezárásokra készül, amit egyre kevésbé tud elfogadni a lakosság. A részleges lezárások és a járvány okozta félelem miatt a legtöbb nagyvárosban jelentősen csökkent a gépkocsiforgalom. Az olajárra szintén negatív hír volt, hogy a Chevron megkapta az engedélyt arra, hogy három év szünet után Venezuelában fúrjon. Az amerikai hatóságok és Venezuela között javul a politikai kapcsolat, miután pár hónapja európai cégek kaptak engedélyt venezuelai kőolaj importra. A Brent nyersolaj határidős jegyzésárai kontangó állapotba kerültek, jelenleg a legközelebbi lejárat ára 16 centtel alacsonyabb a soron következőnél. A piaci szerkezet egyre nagyobb rövidtávú túlkínálatra utal. Korábban, több mint egy évig backwardation helyzetben volt a piac, most ez a napokban változott, ami csökkenő árakra utal.

Az arany gyengül az erősödő dollárra

Az arany 1.750 dollárig süllyedt ma reggel, miután a dollár emelkedett a kínai zavargások hírére. A nemesfém jegyzésére kedvezőtlen a dollár erősödése, így gyengült az árfolyam. A piaci szereplők továbbra is a dollár kamatokat figyelik leginkább: jelenleg 3,67% a tízéves amerikai állampapír hozama. A Fed legközelebb januárban emelhet tovább az irányadó kamaton.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben