Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Lejtőn az olajosok világpiaci ára

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSFórián ZoltánVezető agrárszakértő2022. november 17.   11:29

Miután a 2022. évi globális szójatermés új csúcsra tört, és a felhasználási igényt is meghaladta, a magas árak fennmaradására nem sok esély volt. Az árcsökkenés a világpiacon az olajosmagok és növényi olajok piacán általánossá vált az elmúlt hónapokban. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ennek hátterét és kilátásait tekinti át írásában.

Akár a magok, akár az olajok árait nézzük az alábbi ábrákon, jól érzékelhető a trendforduló. A tavasz végén elért csúcsok óta a szójamag ára 13, a napraforgó és repcemagé harmadával mérséklődött októberi átlagban. Az olajoknál a szójaolaj ára ötödével, a napraforgóé közel felével, a repcéé harmadával esett. A szójatermés mellett az árcsökkenés a kőolajárakra is.

 

Forrás:USDA

Az 2022/23-as gazdasági év globális olajosmag termelését 647 millió tonnára várják, ami 42 millióval való emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ehhez a szója (391 millió tonna) és a repce növekedéssel, a napraforgó pedig csökkenéssel járul hozzá. A növekedés motorja a brazil és az argentin szójatermés növekedése. A készletek szintje – egy év apadás után – ismét emelkedik. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy a felhalmozásban e termény esetében is Kína jár az élen, s ezáltal erős befolyással van a globális árak alakulására.

A 2022/23-as gazdasági évben a repce globális kibocsátását 84,5 millió tonnára becsülik (15százalékos növekedés az előző évhez képest), a megnövekedett területek és a kulcsfontosságú termelők javuló hozama alapján. A fogyasztás csúcsra tör, 82,6 millió tonnára. Főként a takarmány és élelmiszeripar igényei mentén növekszik a repce iránti kereslet az EU-ban és Kínában. A globális kereskedelem 18,3 millió tonnás rekordra várható (+25 százalék az előző évhez képest).

Az előrejelzések szerint a 2022/23-as gazdasági évben a napraforgómag-termelés éves szinten 8 százalékkal, 52 millióra csökken, a kisebb terület és hozamok miatt. Az EU termelése éves szinten 8,6 százalékkal, 9,5 millióra tonnára, míg az ukrán termelés 33 százalékkal, 11 millió tonnára csökken. A globális kereskedelem várhatóan eléri a 4,1 millió tonnát, ami az EU-ba és Közel-Keletre irányuló nagy kiszállítások révén áll elő.

Immár nyolc hónapja, hogy az ukrajnai helyzetre külön is kell térnünk. Az ország ugyanis az olajosmagok piacán is meghatározó világpiaci szereplő. A napraforgó globális termeléséből átlagos évben 33, exportjából 50 százalékot teljesít, a repcetermelésből csak 4, de az exportból 20 százalék az övék. (Zárójelben hozzáteszem, hogy Oroszország a napraforgó termésből 26, exportból 28 százalékot képvisel. Repcéből ez 4 és 3 százalék.)

A háborús helyzet nyomán Ukrajna kevesebb olajat és darát, de több magot exportál. Az EU importja az ukrajnai napraforgómagból jelentősen emelkedett. Összhangban a fentiekkel az EU szója és repce importjában csökkenésre, napraforgó behozatalában viszont tovább emelkedésre számítanak a 2022/23-as szezonban. A kivitel oldalán mindhárom növényből kevesebb fogja elhagyni az EU-t, bár ez amúgy sem jellemző irány. A kilátásoknál maradva, az EU a repceterület 12, a napraforgóterület 18, és a szójaterület 19 százalékos növekedésére számít a 2022/23-as gazdasági évben.

Mindezek fényében kell értékelnünk azt az információt, hogy tovább – mintegy negyedével – csökkent a repce vetésterülete. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy az őszi kalászosok területe viszont jelentősen (+7-8 százalék) emelkedett, akkor azt látjuk, hogy tavasszal ismét sztár lesz a napraforgó és a szója. E két növény területének emelkedésére mindenképpen számítok, miközben a kukorica területe történelmi hátraarcot csinál. Bár szerintem csökkenésének mértéke nem 2023-ban lesz a legnagyobb.

Mi a szokatlan a két alábbi ábrán? Az, hogy a hazai repceárak jócskán elszakadtak a nemzetköziektől. A raktárakban csücsülő tételek jobb árakra várnak. Ezek viszont nem egyhamar fognak megérkezni.

 

A cikk első alkalommal 2022. november 15-én jelent meg az Agrokép oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben