Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem az a kotta!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 11.   11:14

Erste kommentár Tegnap beszéltünk arról, hogy most valószínűleg nem abból a kottából kell muzsikálni, mint ami a második negyed év eredményközlései után volt. Egyre inkább...

Erste kommentár

Tegnap beszéltünk arról, hogy most valószínűleg nem abból a kottából kell muzsikálni, mint ami a második negyed év eredményközlései után volt. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy most más a repertoár. Akkor ugyan jó eredményeket láthattunk a nemzetközi porondon is, de legfőképpen itthon. Ugyankkor csak a bizonytalanság maradt a jó eredmények után, ami egy természetes profitrealizálást hozott, s ráadásul elég nagy mértékűt, gyakorlatilag minden vezető részvényben.

Most is igaz a bizonytalanság a recesszió tekintetében, de azért egyre inkább körvonalazódik egy nagy változás. Nevezetesen az inflációt mintha sikerülne megzabolázni. Erre jó példa az USA-ban tegnap megjelent inflációs adat. Itthon ugyan a kormányzat, árstopokkal próbálkozik megregulázni az inflációt a ténylegesen hatékony kínálatbővítő intézkedések helyett, de azért itt is előbb vagy utóbb megjelennek a nemzetközi trendek. Pláne azok után, hogy számos termék már drágább, sőt jóval drágább nálunk, mint a környező országokban. Bizonyos esetekben már nem 10-20 százalékos, hanem akár kétszeres ár jelenik meg itthon. Szóval nem meglepő, hogy a jó amerikai inflációs adatra, nem csak az amerikai hozamok estek, hanem a magyarok is. Nem is picit. Például a magyar referencia 10 éves kötvény hozama kicsivel 9 százalék alá esett 90 bázispontos csökkenéssel.

Mit is jelent ez. Például az OTP esetében a tőkeköltség a korábbi 20,9 százalékról 19,9 százalékra csökkent (kicsi volatilitás csökkenés is benne van). Ráadásul, mindeközben a bank már nem 18 százalék hanem a fölötti tőkemegtérüléssel számol idénre. Az első három negyed évben ez 19,1 százalék volt. Talán meg lesz a 19 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi 10.846*18/20,9=9.340 Ft helyett 10.846*19/19.9=10.355 Ft-os értékkel számolhatunk. Ha pedig – netán – a hosszú hozamok csökkennek, akkor további fair értéknövekedésre számíthatunk. Szóval most más a kotta, mint három hónapja volt. Ebbe csak az tud belerondítani, ha valamilyen oknál fogva az eredményvárakozások, az eredmények el kezdenek romlani. Egyelőre erre utaló jeleket nem látunk, sőt az OTP enyhén felfelé módosította a várakozását!

Az általános jó hangulatban a DAX és a BUX is emelkedik ma délelőtt.

Kilőttek a piacok

A vártnál alacsonyabb amerikai infláció hírére kilőttek a piacok, hiszen az inflációs fordulat azt jelentheti, hogy a Fed-nek a vártnál kevésbé kell szigorúnak lennie, ami pozitív a részvénypiacok számára. Ennek megfelelően az emelkedést a hozamérzékenyen szektorok vezették az emelkedést.

Az amerikai inflációs adatig oldalaztak az európai részvénypiacok, utána indult az emelkedés. A FTSE100 1,1%-ot, az Euro Stoxx50 3,2%-ot, a DAX 3,5%-ot emelkedett. Az energián kívül minden szektor emelkedett, leginkább az IT és az ingatlan.

Amerikában még ennél is nagyobb volt az emelkedés. A Dow 3,7%-kal, az S&P 5,5%-kal, a Nasdaq 7,4%-kal szárnyalt magasabbra. A tengerentúlon minden szektor emelkedett, bár a lista végén itt is az energiaszektor áll. Az emelkedést Európához hasonlóan az IT és az ingatlan szektor vezette.

Kínában még a Covid szabályok enyhülése is hozzájárult a jókedvhez. A japán Nikkei 3%-ot, a CSI300 3,1%-ot, a Hang Seng 7,1%-ot ugrott.

Nincs távmunka a Twitternél

Elon Musk végetvetett a távmunkának a Twitternél – áll az új tulajdonos és vezérigazgató munkavállalóknak küldött levelében. A lépés könnyen elképzelhető, hogy a munkavállalók elbocsájtásának egy indirekt módja, miután korábban óriási mértékű leépítésről beszélt Musk, amelyet később kevésbé drasztikusra módosított. A vezérigazgató arról is beszélt munkavállalóinak, hogy ha a közösségi hálózat ilyen ütemben égeti el pénzállományát, akkor jövőre akár csődöt is jelenthet a hatóságok irányába – utalva ezzel is a bértömeg csökkentésének szükségességére.

Ismét benézett 400 alá a forint

Csütörtökön is stabil volt a forint az előző napokhoz hasonlóan. Délután az EURUSD fordulása hozott áttörést a magyar deviza számára is, melyet követően bebukott 400 alá a kurzus. Egyelőre nem volt tartós a jó világ, hamar visszafordult, és végül 401-nél zárt a jegyzés. Ma reggel e szint körül mozog az árfolyam.

Elpattant az EURUSD az inflációs adatok után

A nemzetközi devizapiacon a nap első felében fél százalékos dollár erősödést láthattunk, masszív CPI-adatra apellált a piac. Ezzel szemben az inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak, melyet követően instant másfél százalékos ugrást láttunk az EURUSD kurzusában. A kereskedési időszak végén még tovább gyengült a dollár, melynek eredményeként közel háromhavi csúcsán zárt a jegyzés, 1,02-nél. Ma reggel eddig folytatódott a tegnapi tendencia.

Az olaj nagyot emelkedett a tegnapi inflációs adat és a kínai intézkedések miatt

A WTI 87,9, a Brent 96,1 árfolyama dollár volt a januári leszállításra, míg az Ural kurzusa 75,8 dolláron állt az azonnali piacon ma reggel. A tegnapi kedvező USA fogyasztói inflációs jelentés hatalmas emelkedést hozott az USA részvény és kötvény piacán, ami a nyersanyagokra is hatással volt. Emellett Kína bejelentette, hogy a zéró Covid politikájának néhány elemét enyhíti, például, hogy külföldi utazás után mennyi időt kell karanténban tölteni, vagy hogy a légitársaságok nem büntethetők, ha Covid fertőzött volt a járatukon. Ezek az intézkedések inkább felületiek, de a piac bízik abban, hogy előbb-utóbb teljesen feloldja a sokak szerint felesleges intézkedéseket Kína.

Az arany hatalmasat emelkedett az alacsonyabb inflációnak köszönhetően

Az arany kurzusa 1.760 dollárra ugrott ma reggel, miután a tegnap az októberi USA inflációs adat kedvezőbb lett, mint a várakozás. Az árak 7,7%-kal nőttek év/év alapom, ami alatta van a szeptemberi 8,2%-nak. A maginflációs is enyhült a négy évtizedes csúcs után. A hírek hatására nagy részvény és kötvénypiaci emelkedése volt: a 10 éves állampapír hozam 3,81%-ig enyhült, míg a dollár zuhanórepülésbe kezdett. Az euróval szemben egészen az 1,025-es szintig süllyedt a zöldhasú. Az inflációs nyomás enyhülése azt jelentheti, hogy a FED hamarosan befejezheti kamatemelési politikáját.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben