Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ez igen!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 10.   10:33

Erste kommentár Az OTP jelentésével idehaza mind a négy nagy cég jelentett, melyek összesen 93 százalékos súllyal szerepelnek az indexben. Ezen cégek összesített számviteli nyeresége a várt 447 milliárd...

Erste kommentár

Az OTP jelentésével idehaza mind a négy nagy cég jelentett, melyek összesen 93 százalékos súllyal szerepelnek az indexben. Ezen cégek összesített számviteli nyeresége a várt 447 milliárd forinttal szemben 23 százalékkal magasabb, 551 milliárd forint lett. Ez 33 százalékkal haladja meg az eddigi csúcsot, amit különben a második negyedévben láthattunk 413 milliárd forintos értékkel.


Ez azt jelenti, hogy jóval az 5-ös előremutató P/E ráta alatt van a BUX index értékeltsége, még akkor is, ha viszonylag gyengébb következő negyedévet várunk. Ugyanis a rekord profitokban számos egyszeri tétel is közrejátszott, az árfolyam hatástól kezdve a céltartalék visszaíráson keresztül, akár az eszköz értékesítésből befolyt profit is. Szóval a jó alapteljesítményen felül azért a csillagok kedvező együttállása is segítette a cégeket, hogy mindegyik a várakozásoknál – sok esetben nem is kicsivel – jobb eredményt tegyen közzé. De ez nem a nyafogás ideje! Elmondható, hogy a sallangok nélküli teljesítmények is jók voltak, s egyelőre a folytatás is ígéretesnek tűnik. Éppen ezért furcsa ez az alacsony értékeltség, s ez az alacsony árfolyam a BUX indexben. Azt gondoljuk – s ezt nem előszőr írjuk le –, hogy az EB-vel való megállapodás, az uniós pénzek folyósításának újraindulása jól szabályozott keretek között nagy hasznára válna Magyarországnak. Azon túlmenően, hogy segítené a GDP növekedést, a külső finanszírozási pozícióinkra is jótékonyan hatna, ami a forint árfolyamán és a hozamkörnyezeten is meglátszana. S ez megint csak ismétlés, de fontos mindig megemlítenünk, hogy ha a tőkeköltség 15-20 százalék környékéről akár csak 5 százalékponttal is csökken, akkor az 25-30 százalékos felértékelődési potenciált jelent az érintett eszközökben. S akkor még a környezet egyéb pozitív változásairól nem is beszéltünk. Mindez azt jelenti, hogy a BUX teljesítményében is fontos tényező lesz az elkövetkező hetek, kormányzat és EB közötti tárgyalásainak, lépéseiknek, a kimenetele. A kormányzati oldal minden fórumon elmondja, hogy minden uniós kérést – a bírói tanács jogosítványainak megerősítését is – teljesít az egyezség érdekében. Kezdetben kevésbé, de mintha mostanra a piac egyre inkább elhinné ezt. Szerintünk meglesz a megállapodás, de azért izgulunk egy picit!


Ma a negatív nemzetközi hangulatban enyhén csökken a DAX. A BUX index lefordult a sávtetőről, s alulteljesítő a nemzetközi piacokhoz képest, amelyben van egy kis zsigeri profit realizálás is. Hiszen rendben van a rekord eredmény, de félünk a jövőtől. Ezért azt a kottát játszák, amit a második negyedév után is. Pedig lehet, hogy most nem ez a menü.

Európa enyhén, Amerika jelentősebben esett

Mérsékelt csökkenés volt látható tegnap az európai részvénypiacokon. A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,2%-ot, az Euro Stoxx50 0,3%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az energia volt a leggyengébb láncszem, míg az emelkedést a közmű és az ingatlan cégek vezették holtversenyben.


Amerikában ezzel szemben keményebb mínuszok voltak. A Dow 2,0%-ot, az S&P 2,1%-ot, a Nasdaq 2,5%-ot csökkent. A tengerentúlon minden szektor esett, főleg az energiacégek esetében volt látványos az esés a csökkenő olajárakra.


Ázsiában is az eladók domináltak. A CSI300 0,7%-ot, a Nikkei 1%-ot, a Hang Seng pedig 1,9%-ot esett.

Visszavágta a kilátásokat az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal 19 milliárd dollár árbevételt ért el a harmadik negyedévben, felülteljesítve a 17,2 milliárdos piaci várakozást. Az EBITDA is pozitív meglepetést okozott, 2,66 milliárd dollár lett, felülmúlva a 2,58 milliárdos várakozást. Viszont az üzemi eredmény és az adózott eredmény is csalódást okozott. Utóbbi 993 millió dollár volt a várt 1,3 milliárddal szemben. A társaság a FÁK régiót kivéve minden régióra rontotta az éves előrejelzését, főként Európára a gyenge kereslet és magas energiaárak miatt.

Visszaesést vár az iPhone-ok kínai gyártója

Az Apple fő gyártópartnere, a Foxconn figyelmeztetést adott ki, miszerint a fogyasztói elektronikai termékekből származó bevétele csökkenni fog ebben a negyedévben, mivel a koronavírus miatti korlátozások a vállalat fő telephelyén is akadályozzák a termelést.

Erősödött a forint

Tegnap 405 felett is járt a forint az euró ellenében, ugyanakkor a nap végére vissza tudott térni a 402 körüli nyitó szint közelébe. Pozitívum, hogy a dollár közel egy százalékos erősödése ellenére is stabil maradt a magyar deviza. Alapvetően a nemzetközi események illetve az uniós megállapodással kapcsolatos információk alakíthatják a kurzust.

Euró-dollár paritás

A nemzetközi devizapiacon tegnap 1%-kal  erősödött a dollár az euróval szemben, így ismét szorosan a paritás körül lebeg a jegyzés. Ma tengerentúli inflációs adatok kerülnek a fókuszba: amennyiben a várt csökkenés elmarad, vagy mérsékelt formában jelentkezik, azzal újabb szelet kaphat a Fed vitorlája.

Gyengülnek a nyersolaj árak a kínai járvány miatt

A WTI 84,9, a Brent pedig 92,2 dollár/hordó szinten volt ma reggel a januári leszállításra, míg az azonnali jegyzésű Ural 75,8 dolláron forgott. Az áresés mögött az áll, hogy jelentős növekedés volt a covid esetszámokban Kínában, ezért a piac szerint hamarosan tömeges lezárások lehetnek az országban. Főleg a nagy ipari területeken, mint a déli Kantonban várható intézkedés az elharapódzó járvány következtében. A tegnapi EIA adat pedig megerősítette, hogy 3,9 millió hordóval nőtt a múlt héten a kereskedelmi kézben lévő amerikai olajtartalék nagysága, ami így elérte a 440,8 millió hordót. Ez 2021 nyara óta a legmagasabb érték. A befektetők aggódnak, hogy a lassuló gazdasági növekedés negatívan hat ki az olajkeresletre, így a jegyzésárak tovább süllyedhetnek.

Az arany stagnál, ma jelenik meg az októberi fogyasztói árinflációs adat az Egyesült Államokból

Az arany 1.708 dollár volt ma reggel. Minden szem a magyar idő szerint délután megjelenő amerikai fogyasztói inflációs adatra szegeződik. A várt pénzromlási ütem 7,9% év/év alapon. Az amerikai elnökválasztás eredményei némileg megnyugtatták a piacokat, mivel úgy tűnik, a demokraták nem veszítették el mind a két házat, így Joe Biden továbbra is viszonylag széles keretet kap a kormányzásra. A 10 éves dollárhozam 4,1%-on volt ma reggel, a dollár pedig némileg erősödött, most paritás körül forog az euróval szemben.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben