Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

25 éve nem láttunk ilyet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 9.   11:05

Erste kommentár Az októberi infláció 21,1 százalék lett. Ilyen magas inflációt 1996. szeptemberében (21 százalék) láthattunk utoljára Magyarországon, azzal a különbséggel, hogy akkor éppen...

Erste kommentár

Az októberi infláció 21,1 százalék lett. Ilyen magas inflációt 1996. szeptemberében (21 százalék) láthattunk utoljára Magyarországon, azzal a különbséggel, hogy akkor éppen csökkenő trendben volt, most pedig még emelkedik. Sőt, valószínűleg nem ez a vége, hiszen a maginfláció 22,3 százalék volt, ami további emelkedést vetít elénk. Ugyanis egyes élelmiszerek ára döbbenetes mértékben, 70-80 százalékkal emelkedett az elmúlt év folyamán. Ilyen a tojás, a kenyér, a tejtermékek vagy éppen a sajt és a vaj ára. Az élelmiszerár növekedés a szeptemberi 35,2-ről 40 százalékra gyorsult tovább. A háztartási energiában is volt még egy kis gyorsulás, 62,1-ről 64,4 százalékra, ez a tűzifa és a palackos gáz további áremelkedésének tudható be. Szóval még nincs itt a vége.


Ráadásul a külkereskedelmi mérleg sem lett fényes. 652 millió euró volt a hiány szeptemberben, amit elsősorban az energiaimport rombolhatott. Viszont öröm az ürömben, hogy a hiány nagyot csökkent az augusztusi majdnem 1,6 milliárd euróhoz képest. S még az is örömre adhat okot, hogy azért az exportunk is dinamikusan, 28 százalékkal növekedett. Igaz, az import az energiahordozók árnövekedése miatt 33 százalékkal bővült év per év alapon.


Az őrült árak kapcsán azért mégiscsak az jut az ember eszébe, hogy ez már nem normális. A pékáru annyiba kerül, mint pl. Olaszországban, de a saját márkás ásványvíz már drágább itthon, mint ott. Szóval itt már működniük kellene valamifilé fékeknek az élelmiszerárak tekintetében, még akkor is, ha a kormány esetleg mégsem vezetné be a 40 százalékos áremelkedési palafont. Az egészséges megoldás nyilván a verseny fokozása lenne. Hiszen ha pár száz kilóméterrel nyugatabbra megyünk, akkor még egy kisvárosban is nagyobb kínálattal, nagyobb versennyel találkozunk, mint itthon. Valahogy az elmúlt 20-30 évben ebben (sem) tudtunk felzárkózni a nyugathoz.


Ma délelőtt csökkenést látunk a DAX indexben, ami a 200 napos mozgóátlagon táncol, s a túlvettsége ellenére még talán van esély arra, hogy a 13.950 pont környéki szintet megcsinálja a közeljövőben. Itthon a holnap jelentő OTP és a tegnap este jelentő Magyar Telekom tartja a pozitív tartományban a BUX indexet.

Választás előtti emelkedés

A FTSE100 0,1%-ot, az Euro SToxx50 0,8%-ot, a DAX pedig 1,2%-ot emelkedett tegnap. Az energiaszektort kivéve minden szektor emelkedni tudott, a legjobban az IT szektor, azon belül is a chipgyártók.


Amerikában enyhe emelkedés volt az időközi választás napján. A Nasdaq 0,5%-ot, az S&P 0,6%-ot, míg a Dow 1%-ot emelkedett. A tengerentúlon csak a nem-alapvető fogyasztási cikkek szektora csökkent. Az emelkedést a nyersanyagszektor vezette, beelőzve az IT-t.


Ázsiában viszont reggel már csökkentek a részvénypiacok. A Nikkei 0,6%-ot, a CSI300 0,9%-ot, a Hang Seng 1,7%-ot veszített értékéből.

Megemelte 2024-es terveit a Commerzbank

Bár a Commerzbank 1,89 milliárd eurós bevétele némileg elmaradt az 1,93 milliárd eurótól a harmadik negyedévben, de eredmény tekintetében így is sikerült felülmúlnia a várakozásokat. Ennek oka a vártnál 90 millió euróval kisebb működési költség, valamint a várnál 40 millió euróval alacsonyabb céltartalékolás. A bank 195 millió eurós adózott eredményt ért el, meghaladva a 157 millió eurós piaci konszenzust. A társaság megemelte középtávú, 2024-es eredményvárakozását, az eddigi 3 milliárd euró helyett 3,2 milliárd eurós operatív eredményt várnak. A megemelt várakozás fő oka a magasabb kamatkörnyezet. 2024-re 7,3%-os korrigált saját tőke arányos jövedelmezőséget (RoTE és 60%-os költség/bevétel hányadost) vár a bank.

Csökkentette várakozásait az Adidas

Az Adidas 6,4 milliárd eurós árbevételt ért el a harmadik negyedévben, ami enyhén elmarad a 6,48 milliárd eurós várakozástól. Észak- és Latin-Amerika bőven kétszámjegyű mértékben növekedett, az EMEA régióban viszont csak 9,6% volt a növekedés. A kínai értékesítések pedig 19%-kal estek vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. A korrigált adózott eredmény 66 millió euró volt, elmaradva a 191 millió eurós várakozástól. A cég a Yeezy együttműködés megszüntetése miatt a korábbi 500 millióról 250 millió euróra vágta vissza éves eredményvárakozását. Az Adidas még tegnap napközben erősítette meg a korábbi spekulációkat, miszerint január 1-től a Puma vezérigazgatóját, Bjorn Guldent nevezik ki a vállalat élére.

Gyenge negyedéves eredmény a Disney-től

Elmaradt a várttól a Disney 2022-es pénzügyi évének negyedik negyedéves eredménye a tegnap este piaczárás után közzétett gyorsjelentés alapján. Ugyan a Disney+ feliratkozóinak száma éves szinten 39%-kal 164 millióra nőtt (meghaladva a várakozásokat), a cég bevétele elmaradt a Bloomberg-konszenzustól (20,2 milliárd dollár vs 21,3 milliárd). Egy részvényre jutó profit terén nagyobb a csalódás, éves szinten 19%-kal 30 centre csökkent az EPS, jelentősen alulmúlva az 51 centes becslést. A már említett Disney+ streaming szolgáltatás, a vállalat zászlóshajója, jelenleg veszteségesen működik, melyet Bob Chapek vezérigazgató több költségelem visszavágásával tervez javítani. A Disney részvényei a tegnap esti zárás óta közel 7%-kal csökkentek.

A Twitter miatt adhatott el ismét Tesla részvényeket Musk

Közel 4 milliárd dollár értékben vált meg Tesla részvényektől Elon Musk a tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentum alapján. A világ leggazdagabb embere ezzel már összesen 36 milliárd dollárnyi Tesla-papírtól szabadult meg az utóbbi egy évben. Több elemző is azt sejti a tranzakció hátterében, hogy Musk próbál felkészülni arra az esetre, hogy esetleg a Twitter rosszabbul fog teljesíteni az elkövetkező időben.

Folytatódik a leépítés a bankok befektetési üzletágában

A Citi is csatlakozik szektortársaihoz és elbocsátásokat hajt végre a befektetési divíziójában, miután az üzletág nem teljesít fényesen a magasabb kamatkörnyezet eredményeképpen. Az óriásbank körülbelül 200 munkavállalótól válhat meg a Bloomberg értesülései alapján.

Nem tudott 400 alatt maradni a forint

Kedden az előző naphoz hasonlóan benézett 400 alá a magyar deviza az euró ellenében, ugyanakkor nem sikerült érdemben és tartósan áttörnie a lélektani határt. Végül a nyitó szintnél enyhén gyengébb szinten, 402 felett zárta a kereskedést. Fontos tényező a hétfőtől élésben működő, az energiaimportőrök részére nyújtott közvetlen devizalikviditás a jegybank részéről, ami a piacon számottevően mérsékelheti az eladói nyomást a forinton.

Továbbra is paritás közelében az EURUSD kurzus

A nemzetközi devizapiacon jól indult ugyan a kedd az amerikai deviza szempontjából, ugyanakkor a nap végére további 0,5%-os gyengülést tudhat magáénak az euróval szemben. Jelenleg 1,007 körül mozog a kurzus. Ma, illetve holnap a tengerentúli időközi választások lesznek a fókuszban, a folyamatosan beérkező eredményeket figyeli piac.

Esik a nyersolaj ára, a kínai covid esetszámok gyorsan nőnek

A WTI 87,5, a Brent 94,9 dollár/hordó volt ma reggel a januári leszállításra, míg az Ural árjegyzése 80,4 dollár volt azonnali szállításra. Az árak esése mögött két tényező áll. Egyrészt Kínában az elmúlt napokban jelentősen nőtt az új covid esetek száma, ez pedig ismét lezárásokhoz vezethet. Bár több szakértő is elmondta, hogy a kommunista párt szeretné enyhíteni a zéró covid politikát, erre a lépésre rövid távon még nem kerül sor. A mostani helyzet pedig nagy eséllyel újabb szigorító lépéseket eredményez. Az API jelentése szerint a múlt héten 5,61 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj tartaléka. A piac emellett figyeli az amerikai időközi választási eredményeket is, ami meghatározó lesz arra nézve, hogy mennyi mozgástere marad Joe Biden elnöknek a következő két évben. Az olaj piaca továbbra is szűk, tehát a kapacitások alig haladják meg a keresletet, ami fékezi az árak esését.

Az arany nagyot emelkedett tegnap a gyenge dollár hatására

Az arany egy havi csúcsra jutott tegnap, miután a dollár és a hosszú amerikai hozamok is csökkentek a holnapi fontos inflációs adat előtt. A 10 éves dollár kötvények hozama jelenleg 4,11%, míg az euróval szemben a paritás alá esett a zöldhasú. A piac egyre optimistább, hogy az amerikai fogyasztói infláció elérte a csúcsát szeptemberben, a holnapi októberi adat pedig 8% alatt lesz. Emellett a most zajló időközi amerikai választásoknak is kulcsszerepe van. Ha ugyanis mindkét törvényhozási testületet viszik a republikánusok, az Joe Biden elnök politikai terét szűkíti. Ez pedig kihathat a kamatok alakulására és a dollár árfolyamára is.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben