Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Egis, jó eredmény a Richtertől

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. május 9.   09:13

Tovább kúsztak felfelé az indexek, de a dinamika mára kifulladt, sőt Budapesten még előbb, mint külföldön. Tegnap zárásra sikerült a BUX-nak a negatív tartományba csúsznia, ami nagyrészt a Magyar Telekom piacára érkező, nap végi eladói nyomásnak volt köszönhető. Pedig az eredmény nem volt nagy meglepetés. Az elmúlt időszakban még javult is a cég helyzete, legalábbis...

Tovább kúsztak felfelé az indexek, de a dinamika mára kifulladt, sőt Budapesten még előbb, mint külföldön. Tegnap zárásra sikerült a BUX-nak a negatív tartományba csúsznia, ami nagyrészt a Magyar Telekom piacára érkező, nap végi eladói nyomásnak volt köszönhető. Pedig az eredmény nem volt nagy meglepetés. Az elmúlt időszakban még javult is a cég helyzete, legalábbis abban az értelemben, hogy úgy tűnik, nem lesz negyedik mobilszolgáltató. Az energia üzletág is ideig-óráig maradhat meg ilyen veszteséges formában (1,2 milliárd veszteség az első negyedévben, bruttó szinten), hiszen vagy bezárják, vagy pedig a kormány engedi az MTel-nek az egyetemes szolgáltatói státuszt, amely segítene megszüntetni a veszteséget. Ráadásul az állampapír hozamok is csökkentek, és még további enyhe csökkenés jöhet, így a jelenlegi ár attraktívnak mondható. A Richter ma tette közzé az eredményét, amelyben a várakozásokat jelentősen meghaladó nettó eredményen túl a magyar piacon mutatott növekedéssel és a Kínában elért hatalmas árbevétel emelkedéssel is meglepte a befektetőket. Ráadásul az igazgatási költségek csökkentek, miközben továbbra is a marketing költségek és a K+F húzta vissza az operatív eredményt. Vagyis a költség szerkezet is jó. A jövőbe invesztál a cég, amelynek két kimenetele lehet: (i) vagy megjön a profit a költséghez; (ii) vagy nem jön meg, de akkor ezt a költséget könnyedén le lehet vágni, és a profit egyből ugrik 5-10 milliárd forinttal. Mi az előbbire tippelünk. Így a Richter esetében pozitív árfolyam reakciót várunk, amelynek köszönhetően a BUX oldalazhat a mai napon.
Piaci áttekintés
- Tovább menetelt a tengerentúli piac
- Emelkedő olaj és arany jegyzések
- Kirobbanó formában a forint
- Mérséklődés Ázsiában
- Várt feletti eredmény a Richtertől
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Egis
- Szinten maradó árakra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap is folytatódott a hegymenet a tengerentúli börzéken, makroadatok hiányában főként vállalati hírek mozgatták az emelkedést. Bár az erősödés mérsékelt volt, de mindenképp elég volt ahhoz, hogy újabb csúcsra lendüljön a Dow és az S&P500.
- Az AOL Inc negyedéves nyeresége 23%-kal 25,9 millió dollárra emelkedett, a tavalyi 21,1 millió dollárról. Ez részvényenként 32 centet jelent, ami elmarad a 44 centes várakozástól. Az árbevétel 529,4 millió dollárról 538,3 millió dollárra emelkedett. A papír árfolyama közel 9%-ot zuhant.
- A Tesla tegnap zárás után publikálta negyedéves számait. Az árbevétel a várt 496 millió dollár helyett 562 millió dollár lett, a részvényenkénti profit pedig a várt 4 cent helyet 12 cent lett. A papírok 26%-ot emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.
- A McDonald’s legalább 13 hónapja nyitva tartó üzleteinek forgalma 0,6%-kal esett vissza áprilisban, ami rosszabb a 0,5%-os elemzői várakozásnál, ami főként Ázsia gyengélkedésével magyarázható. A papír árfolyama 1,3%-kal esett.
- Ma a szokásos heti munkapiaci adatokat publikálják és az Nvidia teszi közzé negyedéves számait.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is emelkedéssel zártak a főbb indexek (FTSE100 0,39%, DAX 0,89%, CAC40 0,88%).
- A német ipari termelési adat jobb lett a várakozásoknál, 0,1%-os visszaesést vártak az elemzők, miközben a tényadat 1,2% volt márciusban.
Olaj, arany
- Ma reggel a WTI 96,4 dolláron állt a piacon köszönhetően a tegnapi jelentésnek, mely szerint a nyersolaj készletek 652 ezer hordóval csökkentek az Egyesült Államokban. A finomítók kapacitás kihasználtsági mutatója pedig idei csúcsra emelkedett, ami előrevetíti a további készletcsökkenést.
- Az arany 1.472 dollárig nőtt tegnap.
Devizák
- Tegnap jelentősen tudott erősödni a forint, az árfolyam sikeresen törte át a 295-ös szintet és onnan egészen 293 közeléig kitartott az erősödés, de átmenetileg még kicsivel 293 alatt is tartózkodott az árfolyam. Ma reggel egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást az árfolyam.
- Az EUR/USD kurzus kissé emelkedett a tegnapi pozitív hangulatban. Az árfolyam 1,3075-ről 1,3153- re emelkedett. Az árfolyamnak a 20 napos mozgóátlagról sikerült felfelé emelkednie, a következő technikai ellenállásra az 1,32-es árfolyam környékén lehet számítani.
Távol-Kelet
- A főbb ázsiai részvényindexek értéke csökkent a mai kereskedés során. A Nikkei árfolyama 0,36%- kal, a Hang Seng 0,27%-kal, a Shanghai index értéke 0,77%-kal mérséklődött.
- Az április havi inflációs adat 2,4% lett Kínában, ami kissé magasabb, mint a várt 2,3%. Az emelkedés fő oka a 4%-os növekedés az élelmiszerárakban. A vártnál magasabb infláció még így is alatta maradt a kormányzat hivatalos 3%-os célkitűzésének.
- Dél-Koreában a jegybanki irányadó instrumentum, a 7 napos repo ügylet kamatlábát váratlanul 2,75%-ról 2,5%-ra csökkentették.
Határidős piacok
- A határidős indexek vegyes képet mutatnak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Richter ma reggeli számai jobbak lettek a vártnál. A gyenge amerikai értékesítést ellensúlyozni tudta a belföldi piac meglepetésszerű felfutása, illetve a jó kínai értékesítési adatok. Bár a bruttó marzs az általunk várt feletti szinten alakult, az értékesítési és marketing költségek meredek emelkedése miatt az üzemi eredmény néhány százalékkal elmaradt az általunk várttól. Ugyanakkor a pénzügyi soron várt feletti számokat hozott a cég, így az adózott eredménye is jobb lett az általunk becsültnél, pedig mi a piaci konszenzushoz képest optimisták voltunk. Meglepetés volt a stabil hazai értékesítés illetve a nettó eredmény megugrása, kedvezőtlen irány azonban a növekvő értékesítési és marketing költségek miatti az üzemi eredményhányadra nehezedő állandó nyomás. Továbbra is úgy látjuk, hogy a Richter versenyelőnye (mind földrajzi értelemben, mind a termékstuktúra szempontjából), valamint a Forest Laboraties-zal való K+F együttműködés messze nem tükröződik a részvényárban, így ajánlásunk továbbra is Vétel.
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Egis. A cég részvényenként 240 forint osztalékot fizet május 22-től.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben