Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Indul a magyar gyorsjelentési szezon, némely cégnél rekordnyereség lehet

PODCAST
PODCAST2022. november 2.   12:34

A nagy magyar cégek a héten és jövő héten közlik a harmadik negyedévről szóló számaikat. Sorrendben a MOL, a Richter, a Magyar Telekom és az OTP teljesítményét ismerhetik meg majd a befektetők. A válság miatt kivetett rendkívüli adók ellenére a nagy cégek jó teljesítőképessége megmaradt. A gyenge forintárfolyamból a többségük profitálni tudott, ez alól a Magyar Telekom a kivétel.

A hatalmas nagy benzinkútforgalom miatt, meg persze a nyár végi, ősz eleji nyaralások miatt is a harmadik negyedév nagyon erős lehetett a MOL-nál. „A második negyedév 250 milliárdjától a profit azért elmarad. 235 milliárd forintos adózott nyereséget produkálhatott a magyar olajcég” – nyilatkozta a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. Ennek rengeteg különböző oka van, a megemelt bányajáradék, a kiskereskedelmi különadó és a finomítás után a Brent és az Ural közötti különbözetet is sújtja a plusz adó. 35 dollár volt a diszkont a harmadik negyedévben a két olajtípus között, ez a harmadik negyedévre 24-25 dollárra mérséklődött. Ráadásul a százhalombattai finomítót karbantartás miatt leállították. Ez is negatívan befolyásolta a negyedévet. Péntek hajnalban jelent a MOL.

„A Richter sokat profitálhat az amerikai értékesítésekből, de a rekordgyenge forintárfolyam is a cég kezére játszott” – folytatta a céges várakozásokkal kapcsolatos elemzését Nagy András. Az Erste részvényelemzője szerint jól működik, szinte zavartalanul a magyar gyógyszercég az orosz piacon, az ukrajnai operációja újraindult, de a háború miatt alig van ebben az országban forgalma. „Romániában most értékesíti a kiskereskedelmi üzletágát. Onnan inkább visszavonul. Vegyes piaci megjelenést alkalmaz továbbra is a Richter. Az Egyesült Államokban továbbra is partnerekkel értékesít majd, míg Európában, a nőgyógyászati termékek terén marad majd a saját értékesítésnél” – részletezte a Richter helyzetét Nagy András.

A Magyar Telekom évek óta nem tud profitálni a részvények áraiban, a gyorsjelentését illetően. „Több szempontból is kakukktojás, mert a nagy társaságok közül az egyetlen, amelyik piaczárást követően teszi közzé a gyorsjelentését. A gyenge forintból sem tudott profitálni valószínűleg” – érzékeltette a Magyar Telekom nyereségnövekedési kihívásait Nagy András. Az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint az árbevétel 6 százalékkal emelkedhetett, leginkább az internetalapú növekedésből, illetve az SMS-forgalom emelkedhetett. A költségoldalon is lehetett azonban emelkedés, például a magas infláció miatti egyszeri elem, mert 3 milliárdba kerülhetett a dolgozók plusz béremelése. A különadó pedig 6 milliárd forintjába kerülhetett mindez a Magyar Telekomnak. Az Erste várakozásai szerint 14 milliárdos adózott nyereséget érhetett el a Magyar Telekom.

Az OTP-tól rekordprofitra számítanak az Erste elemzői, leginkább elszámolástechnikai dolgok miatt. A kamatstop hatása például a negyedik negyedévben érintheti majd az OTP-t. 152 milliárd forint körül lehetett a bank harmadik negyedévi nyeresége.  

  • A forint gyengesége az OTP számaira is jótékony hatással volt
  • A nagy tőzsdei cégek nyeresége ugyan csökkent a rendkívüli adók miatt, de nem veszteségesek
  • A negyedik negyedév kilátásai gyengébbek a harmadik negyedévhez képest

Nagy Andrást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

 

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben