Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kanyarban előzés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 27.   10:29

Erste kommentár A Samsung 9 százalékkal, 33,6 milliárd dollárra emelte idei beruházásait, miközben más félvezető gyártók inkább megszorításokban gondolkoznak. Ugyanis tovább akarnak erősíteni a...

Erste kommentár

A Samsung 9 százalékkal, 33,6 milliárd dollárra emelte idei beruházásait, miközben más félvezető gyártók inkább megszorításokban gondolkoznak. Ugyanis tovább akarnak erősíteni a csúcstechnológiai fejlesztésekben. Ez igencsak észszerűnek tűnik azok után, hogy az USA megtiltotta a state-of-the-art chipek exportját Kínába. Úgy tűnik, a kis tigrisből oroszlán lett. Dél-Korea gyakorlatilag ugyanazon jelvényekkel ékeskedik, mint bármelyik nagyhatalom. Most éppen atomerőművet, na meg különböző haditechnikai eszközöket ad el Lengyelországnak a népességszámot tekintve nála mintegy 20 százalékkal nagyobb ország. Gazdaságilag pedig mintegy kétszer olyan erős, hiszen az egy főre jutó 30.000 dollár körüli GDP kb. duplája a lengyelnek. Ja, és még valami. Kb. 30-40 évvel ezelőtt megmosolyogtuk a Hyundai kocsikat, amelyek előbb Ford, majd Opel (General Motors) koppintások voltak, míg mostanra az első 10 autógyártó egyike lett belőle. Mind a két céget a 60-as években alapították, s fejlődésüket a jó stratégiának köszönhetik. Pályafutásukat a licence vásárlásokra alapozott (kicsit out of date) technologián alapuló termékek gyártásával kezdték, aztán saját kutatással és jó dizájnerek megvételével idővel szépen felnőttek. Így az elmúlt évtizedek alatt a világ élvonalába emelkedtek ezek a vállalatok. Lengyelországban is létezik különben jó pár nagy innovátor, — józan paraszti ésszel — jelentősen növekvő cég. Itthon is találhatunk ilyeneket, de ezek még gyerekcipőben járnak. Ilyenek az ALTEO, a Masterplast, a Dunahouse, a Gloster, stb. A nagyok mellett ezeket érdemes figyelni, mert a „jövő nagyjai” lehetnek belőlük.


Az elmúlt napok emelkedéseit követően ma csökkenést láthatunk a DAX indexben. A BUX is csökkenéssel kezdte a napot.

Beleadtak az amerikai tech szektorba

Európában emelkedés volt a jellemző tegnap. Az Euro Stoxx50 és a FTSE100 is 0,6%-ot emelkedett, míg a DAX 1,1%-kal zárt magasabban. Az emelkedést a nyersanyag és az ipar vezette, míg leggyengébben az ingatlan és az alapvető fogyasztási szektor szerepelt.


A gyenge technológiai gyorsjelentéseknek meglett a böjtje. A Nasdaq 2%-ot, az S&P500 0,7%-ot csökkent, míg a Dow stagnált. Amerikában is vegyesen teljesítettek a szektorok. Jelentősen csökkent az IT és a kommunikációs szolgáltatók szektora is. Az emelkedést az energia és az egészségügyi cégek vezették.


Vegyesen teljesítettek ma reggel az ázsiai indexek. A Hang Seng 1,9%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,3%-ot, a CSI300 pedig 0,4%-ot csökkent.

OTP: Tiltott a tranzakció az orosz leánnyal

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, ami az év végéig megtiltja 45 külföldi bank részvényeinek kereskedését Oroszországban. Az OTP oroszországi egysége is ezek között a bankok között van. Bár a hír negatív, az OTP részvényeire nem lehet hatással, hiszen az OTP már hónapok óta szeretné eladni ezt az egységet, de komoly érdeklődés nincs. Ezért az OTP a részvények eladása helyett az üzletet működteti. A leányvállalat az OTP korábbi bejelentései szerint most nyereséges.

Bezuhant a Meta árfolyama

A harmadik negyedévben a Meta 27,7 milliárd dolláros bevételt ért el, ami némileg meghaladta az elemzők 27,4 milliárd dolláros becslését. A nettó nyereség 52%-kal 4,4 milliárd dollárra csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az egy részvényre jutó nyereség 1,64 dollár volt, ami elmaradt az 1,89 dolláros várt eredménytől. Mark Zuckerberg megerősítette elkötelezettségét a metaverzum fejlesztésére szánt dollármilliárdokkal kapcsolatban, amit a piac nem fogadott jól, a Meta árfolyama közel 20%-ot esett a tőzsdezárás után.

Alkatrészhiány miatt nem lett jobb a Ford előző negyedéve

Tegnap tőzsdezárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Ford. A vállalat bevétele 39,4 milliárd dollár volt ebben az időszakban, ami felülmúlta az elemzők által várt 36,4 milliárdot. A részvényenkénti nyereség 30 cent lett, ami megfelel az előzetes becsléseknek. Az autógyártó szerint jobb is lehetett volna az eredmény, de az alkatrészhiány és a megugró költségek közbeszóltak.

Mégsem veszíti el állását a Twitter dolgozóinak háromnegyede

A hírek szerint Elon Musk mégsem válna meg a kozösségi oldal dolgozóinak 75%-ától. Az viszont biztosra vehető, hogy leépítés kezdődik az akvizíció lezárása után.

2033-tól tisztán elektromos lenne a Volkswagen Európában

A Volkswagen csoport névadó márkája korábban azt tervezte, hogy 2033 és 2035 között átáll kizárólag elektromos autók értékesítésére Európában. Most ezt a tervét gyorsítja fel, és már 2033-ra tervezi ezt a célt elérni. Ennek érdekében 2026-ig 10 új, tisztán elektromos autót terveznek bemutatni, köztük egy belépő kategóriásat is, ami legfeljebb 25 ezer euróba fog kerülni.

Oroszországi eszközöket írt le a Total

A Total korrigált adózott eredménye 9,86 milliárd dollár lett, enyhén meghaladva a 9,44 milliárd dolláros várakozást. Az oroszországi eszközökhöz kapcsolódóan 3,1 milliárd dolláros leírást hajtott végre a társaság. A cég továbbra is magas gázárakkal és erős finomítói marzsokkal kalkulál, míg az olaj esetében az OPEC termelés visszafogása jelenthet támaszt az árfolyamnak.

Szembemegy a trendekkel a Samsung

Amíg a legtöbb félvezető gyártó a kereslet visszaesése miatti költségmegtakarításon fáradozik, addig a legnagyobb kibocsátó, a Samsung 9%-kal 48.000 milliárd koreai vonra (kb 33,6 milliárd USD) emelte az idei évi beruházásait. A koreai cég jó helyzetben van pénzügyileg, és úgy látják, hogy a jelenlegi nehéz időszakban ezzel könnyen előnyre tehetnek szert vetélytársaikkal szemben. Így a fejlesztéseik célja, hogy a legjobb elérhető technológia gyártásában fölényt érjenek el.

Erősödött a forint szerdán

Tegnap jó napja volt a forintnak. 414 felett nyitott a magyar deviza az euró ellenében, és a nap folyamán fokozatosan erősödve közel két százalékot javított, végül a kereskedési időszak végén 409-nél zárt. Ebben nagy segítség volt az euró szárnyalása a dollárral szemben, ami hagyományosan pozitív tényező a forintra nézve.

Az EKB-ra és az amerikai GDP adatokra figyelünk ma

Az euró tegnap ellentmondást nem tűrően folytatta keddi szárnyalását, melynek köszönhetően egy hajszállal ismét a paritás felett járt az EURUSD kurzusa. Ma délután az EKB-ra figyel a piac, a 75 pontos emelés elég fixnek tűnik, kérdés, hogy előrevetítve és a beharangozott mérlegleépítéssel kapcsolatban mennyire lesz szigorú a valutaövezeti központi bank. Ezen túl előzetes amerikai GDP-adatok is érkeznek, így mozgalmas nap elé néz a legfontosabb devizapár csütörtökön. Ma reggel 1,005-nél áll a jegyzés.

A nagyon erős amerikai szénhidrogén export adatokra emelkedett a nyersolaj ára

A WTI 87,6, a Brent típusú nyersolaj pedig 95,3 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a decemberi lejáratra, míg az Ural jegyzésára 74,3 dollárra ugrott az azonnali leszállításra. Az emelkedés mögött a gyengébb dollár és a megugró amerikai szénhidrogénexport adatok álltak. A zöldhasú masszívan gyengült a kamatemelési várakozások enyhülésével, az euróval szemben például paritás alá esett a keresztárfolyam. Az Egyesült Államok a múlt héten rekord nagyságú, napi 11,4 millió hordó olajat, kondenzátumot és olajterméket exportált, miközben a hazai termékkészletei rekord mértékűre zsugorodtak. Az amerikai kivitel az OPEC novembertől esedékes termelés vágása és a jövőben kieső orosz olaj miatt nőtt meg, mivel a vásárlók a megbízhatóbbnak tekinthető amerikai forrást részesítették előnyben. A dízelpiac továbbra is feszült, annak ellenére, hogy a szállítási piac nagyon gyenge. A dízel iránti kereslet részben az orosz földgáz pótlása miatt emelkedett.

Az arany stabil, a dollár gyengesége segítette a nemesfémet

Az arany 1.662 dollár volt ma reggel a piacon. A befektetők továbbra is 75 bázispontos emelést várnak az amerikai jegybanktól a jövő heti ülésen, viszont az elmúlt 1-2 hét gazdasági adatai az amerikai gazdasági növekedés lassulását mutatják. Ez pedig a befektetők szerint azt jelenti, hogy a Fed lépései valóban fékezik a gazdasági aktivitást, így az év végéig enyhülhet a kamatemelési nyomás az Egyesült Államokban. Tegnap a kanadai jegybank is kisebb mértékben emelte a kamatot, mint amire előzetesen számítani lehetett, ami szintén hűtötte a kedélyeket. A kamatemelési várakozások enyhülése miatt gyengült a dollár, az euróval szemben ismét paritás alá süllyedt, de a többi devizával szemben is veszített értékéből a zöldhasú.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben