Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Máris megvan az új brit miniszterelnök

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 25.   10:08

Kötvény rally az új brit miniszterelnök hírére Hétfő délutánra eldőlt a verseny és a képviselők nagy többséggel Rishi Sunak korábbi pénzügyminisztert választották meg Nagy-Britannia új miniszterelnökének....

Kötvény rally az új brit miniszterelnök hírére

Hétfő délutánra eldőlt a verseny és a képviselők nagy többséggel Rishi Sunak korábbi pénzügyminisztert választották meg Nagy-Britannia új miniszterelnökének. A 2 éves kötvényhozam átmenetileg 39 bázispontot esett, ilyen meredek zuhanásra utoljára 1992-ben volt példa. Elődjével ellentétben a leggazdagabb adóterhét nem hogy nem csökkentené, hanem egyenesen megnövelné, annak érdekében, hogy az így keletkezett adóbevételekkel foltozza be a költségvetési hiányt.
100 euró alá esett a holland tőzsdén a jövő havi gázár. Bár ez továbbra is meglehetősen magas és még mindig ötszöröse a normális árszintnek, de tavaly év végén is ezen a szinten volt a gázár és az első két negyedév átlaga is 100 euró volt. Jelenleg a kedvező időjárás, a tárolók magas töltöttsége, a beáramló LNG és a TTF gázár mint benchmark háttérbe szorítása is hozzájárul a gázár csökkenéséhez.

Az EKB csütörtökön várhatóan nem csak a kamatemelésről fog dönteni, de várhatóan a bankok TLTRO finanszírozásán is változtatni kényszerül. Korábban 2.100 milliárd euró kedvezményes forrást biztosított a bankok számára a jegybank, ami az elmúlt években a célnak megfelelően jelentős hitelnövekedést is eredményezett. Most azonban a megemelt alapkamat mellett a nyugat-európai bankok akár kockázatmentesen is profitra tehetnek szert azzal, hogy ezeket a forrásokat egyszerűen elhelyezik az EKB-nál. A kialakult helyzetet a jegybank többek között a TLTRO kamatának megváltoztatásával vagy a tartalékolási szabályok változtatásával is megoldhatja.

A tegnap megjelent előzetes októberi eurozónás feldolgozóipari beszerzési index a korábbi 48,4 pontról a várt 47,9 pont helyett 46,9 pontra esett. A szolgáltatóipari beszerzési index a korábbi 48,8 pontról a várakozásokkal összhangban 48,2 pontra csökkent.
A ma megjelenő októberi német IFO index is várhatóan a hangulat további romlásáról fog beszámolni.

Baljós jelzést küldtek a beszerzési-menedzser indexek

Az S&P által készített amerikai feldolgozóipari beszerzési-menedzser index értéke októberben 49,9-re esett a szeptemberi 52-ről, ami jócskán alulmúlja az 51-es eredményre vonatkozó várakozást, és 2020 júniusa óta először jelez visszaesést a szektorban. Az új megrendelések csökkentek, ami a kereslet visszaesését jelzi. A dollár erősödése is nyomást gyakorolt az exportkeresletre, amely 2020 májusa óta a legnagyobb ütemben csökkent. A foglalkoztatás lassabb ütemben nőtt. A bemeneti költségek nőttek az anyaghiány és a magasabb bérek miatt.

A szolgáltatási beszerzési-menedzser index értéke 46,6-ra esett vissza a szeptemberi 49,3-ról, így jóval a 49,2-es várt érték alatt maradt. A friss adat az üzleti aktivitás második leggyorsabb visszaesését jelezte közel két és fél éve a gyenge kereslet, valamint az infláció és a magasabb kamatok hatása miatt.
Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen tegnapi beszédében kiemelte, hogy nem lát aggodalomra okot adó problémákat az amerikai pénzügyi rendszerben, a hitelezési normák magasak, a bankok jól tőkésítettek, a háztartások és a vállalkozások mérlege pedig valóban jó állapotban van. Hozzátette, hogy a pénzügyi stabilitás nagyon magas prioritást élvez számára.

Többen is optimisták a kínai piaccal szemben

Marko Kolanovic, a JPMorgan amerikai piaccal szemben is optimista elemzője szerint a legutóbbi nagy esés után érdemes elgondolkozni a kínai részvények megvásárlásán, ugyanis azok „elváltak a fundamentumoktól”. Az Allianz kínai befektetési alapja közben a Zéró Covid elengedését várja és fogad a piacok emelkedésére. A jüan közben 2008-as szintjére gyengült, 7,31-et kell belőle fizetni egy dollárért.

Sorozatban hetedik hónapja nőtt és már elérte az 5,3%-ot az éves alapú szingapúri maginfláció szeptemberben, amely 14 éves csúcsnak felel meg. A korábbi mérés 5,1% volt, míg a hagyományos infláció megtartotta az augusztusi szintjét 7,5%-on (év/év).

Határidős piacok

Csak egészen minimális, pozitív elmozdulások láthatóak az európai és amerikai határidős indexeknél is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben