Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Félrecsúszott forradalom: Kínának felemásan sikerült a technológiai ugrás

SZTORI
SZTORI2022. október 25.   08:47

Vasárnap tartotta 20. Nemzeti Kongresszusát a Kínai Kommunista Párt, számba véve az öt évvel ezelőtt meghirdetett technológai fejlődés terén elért eredményeket. A program számos eleme sikeres, az űrtechnológiában, az 5G bevezetésében vagy az elektromos autózásban az ország szép eredményeket tudhat magáénak, ám az USA-val vívott kereskedelmi háború, a Covid és az internetes forgalom korlátozása aláásta a kitűzött célok maradéktalan elérését.

Kínának „előnyben kell részesítenie az innovációt” és élvonalba kell kerülnie a határtechnológiák (pl. mesterséges intelligencia, virtuális valóság vagy a blockchain és az IoT), a modern mérnöki megoldások és az úgynevezett bomlasztó technológiák (a fogyasztói szokásokat alapvetően megváltoztató dolgok, mint a közösségi autóbérlés vagy a GPS) területén – jelentette ki Hszi Csin-ping öt éve, a Kínai Kommunista Párt legutóbbi kongresszusán. A 20. Nemzeti Kongresszuson Hszi Csin-ping kétségtelenül megerősítheti pozícióját a párt és a Kínai Népköztársaság élén, ugyanakkor az esemény jó alkalom arra is, hogy értékeljék a technológiai forradalom eredményeit is.

„Vegyes a kép” – mondta Charles Mok, a Stanford vendégkutatója a CNBC-nek. Szerinte, Kína „magasztos” célokat tűzött ki maga elé, hogy a legjobb legyen, de „politikailag és ideológiailag korlátozottak a cél eléréséhez szükséges stratégia megvalósításában”. A magánkézben lévő kínai tech cégeket a szigorúbb internetes szabályozás és a lassuló gazdaság ingatta meg, miközben Kína nem önellátó a félvezetők (pl. a szilícum) területén, és az USA-val folytatott kereskedelmi háború, a szigorúbb amerikai exportkontroll is nehezít a helyzeten. Közben persze az állam óriási lépéseket tett meg az űrutazás, vagy éppen az 5G technológia területén.

USA-Kína tech háború
Az egyik nem várt esemény, ami az elmúlt öt évben kisiklatta a Kínai tervek megvalósítását az USA-val folytatott kereskedelmi háború. A Trump-adminisztráció indította konfliktus gyorsan változott technológiai csatává: a Huawei ellen 2019-től bevezetett szankciók azonban sikeresnek bizonyultak. A szankciók előtt a Huawei a világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártója volt, és globális piacvezető az 5G technológiában – mára ki kellett vonulnia a területről. A wahingtoni szankciók elzárták a Huawei-t a gyártáshoz szükséges chipektől, megbénítva az okostelefon-üzletágat, az USA és szövetségesei pedig kizárták a távközlési infrastruktúra-fejlesztésekből a céget. A harc ma is folytatódik, a nagy kínai technológiai cégek azóta export-feketelistákra kerültek, a Biden adminisztráció pedig a múlt héten vezetett be kiviteli korlátozást azon kulcsfontosságú szoftverek, chipek és gépek szállítására, amelyek segíthetik a félvezető-hiány megoldását, a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek kínai fejlesztését.

Zéró Covid
Az elmúlt öt év másik váratlan eseménye a Covid-járvány, amely Kínából indult, és az egész világon elterjedt. Ám míg az országok nagyrészt a vírus elleni küzdelemmel, védőoltások kidolgozásával foglalkoztak és igyekeztek minden megtenni, hogy a gazdaság újrainduljon a bezárások és a határzárak után, Kína a zéro Covid politikájához ragaszkodott, állandósítva az üzemek és teljes városok lezárását, még az olyan nagyvárosokét is, mint például a legnagyobb metropolis, Sanghaj.

Félvezető önellátás
Peking nagy hangsúlyt fektetett az önellátásra a technológia különböző területein, de különösen a félvezetők piacán. A kínai chipipar fellendítésére irányuló törekvés a kereskedelmi háború kezdetével további lendületet kapott. Az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásai azonban igencsak megnehezítették az ambiciózus célok teljesítését. „Úgy tűnik, hogy az elnök alábecsülte azokat a kihívásokat, amelyekkel Kína szembesült a külföldi, főleg amerikai cégektől való függésének leküzdése során az olyan kulcsfontosságú „mag” vagy „kemény” technológiákban, mint a félvezetők” – mondta Paul Triolo, az Albright Stonebridge tanácsadó cég technológiai vezetője a CNBC-nek. A most bevezetett amerikai exportkorlátozások ezt még inkább megnehezítik. A szabályok egy része ugyanis azt is előírja, hogy az USA területén gyártott chipek, amelyek amerikai eszközöket és szoftvereket használnak a tervezési és gyártási folyamat során, engedélyt szerezzenek, mielőtt Kínába exportálnák őket.
Mindeközben Kína vezető chipgyártója, a SMIC még mindig generációkkal le van technológiájában, a felzárkózást pedig az exportkorlátozások megnehezítik.

Belső korlátok
Az elmúlt öt éves ciklus egyik legjellegzetesebb kínai intézkedése a tech-ipari szabályozás szigorítása volt: az elmúlt két évben Kína egykor szabadon futó és gyorsan növekvő technológiai óriásai komoly kormányzati ellenőrzés alá kerültek. Az egyik első szigorító törvénnyel Peking szabályozta, hogy a tech társaságok milyen ajánlatokat (nem) adhatnak a fogyasztóknak az algoritmusok alapján, ami jelentős forgalmi visszaesést okozott. Visszatekintve Hszi 2017-es beszédére már tudjuk mire célzott, amikor azt mondta, hogy „bevezetünk egy rendszert az integrált internetkezeléshez, hogy biztosítsuk a tiszta kiberteret” . A szabályok elfogadásának üteme és hatálybalépésének gyorsasága azonban meghökkentette a befeketetőket, így milliárdokat veszítettek értékükből a nagy tech cégek – köztük az Alibaba és a Tencent – 2021-ben és 2022-ben. „Bár úgy gondolom, hogy 2017-ben Hszi határozottan a platformszabályozás megerősítésére utalt, erősen kétlem, hogy ez a gyorstüzelés előre megtervezett volt” – Kendra Schaefer, a Trivium China tanácsadó cég partnere a CNBC-nek. Öt évvel ezelőtt a kínai elnök azt mondta, hogy a kormány „felszámolja azokat a jogszabályokat és gyakorlatokat, amelyek akadályozzák az egységes piac és a tisztességes verseny kialakulását”, és azt ígérte támogatják a magánvállalkozások növekedését, és serkentik a különböző piaci entitások vitalitását. Ez azonban szintén nem beváltott ígéret maradt: a tech óriások történetük leglassabb növekedését könyvelik el, részben a szigorúbb szabályozás miatt. Így persze a párt nagyobb kontrollt gyakorol a hatalmas technológiai vállalkozások felett.

Kína sikerei az 5G-től az űrig
A nyilvánvaló kihívások ellenére Kína 2017 óta látványos sikereket is elért a területen, amelyben az űrtechnológiáé volt a kulcsszerep. 2020-ban egy kínai űrszonda holdmintákkal tért vissza a Földre, és ugyanebben az évben Kína elkészítette saját, Beidou nevű műholdas navigációs rendszerét, amely az amerikai kormány tulajdonában lévő Global Positioning System (GPS) riválisa. Az ország tavaly leszállt egy személyzet nélküli űrrepülőgéppel a Marson, és 2033-ban tervezi legénységgel rendelkező küldetését a Vörös bolygóra.
Kína emellett a világ egyik vezető országa volt az 5G mobilhálózatok kiépítésében, és előrelépett az elektromos járművek gyártásában is. Az ország a világ legnagyobb elektromosautó-piaca, és otthona a CATL-nek, a világ legnagyobb elektromos járműakkumulátor-gyártójának, amely a tengerentúlra kíván terjeszkedni.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben