Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szakad tovább

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 24.   11:34

Kommentár Ma reggel tovább esett a TTF földgáz ára a Holland tőzsdén, s a több mint 10 százalékos eséssel újra 100 dollár körül van az ár. Az ok egyszerű. „Nagyon meleg van”. A harminc éves...

Kommentár

Ma reggel tovább esett a TTF földgáz ára a Holland tőzsdén, s a több mint 10 százalékos eséssel újra 100 dollár körül van az ár. Az ok egyszerű. „Nagyon meleg van”. A harminc éves átlagos 10 Celsius fok körüli hőmérséklethez képest 4-6 Celsius fokkal van most magasabban a napi átlaghőmérséklet. Sőt az elkövetkező hetek hőmérsékletcsökkenése ellenére is fölötte maradunk a sokéves átlaghőmérsékletnek valószínűleg november végéig. Igaz a differencia a mostani hatalmas, fentebb említett 4-6 fokról fél-egy fokra fog csökkenni november 8-ra a jelenlegi előrejelzések szerint.

Mindeközben az európai tárolók 93,4 százalékos, a magyar pedig 81,6 százalékos töltöttségen áll. Szóval egyre közelebb kerülünk a teljes töltöttséghez, amely segíthet abban is, hogy a jövő telet könnyebb legyen átvészelni, ami megint csak lefelé mutató kockázat az árban. Még valami a vártnak megfelelően Hszi Csin-ping lett újra a Kínai Kommunista Párt főtitkára, de egyelőre a zéró covid politika maradni látszik, amely valószínűleg alacsonyabb kínai gázkereslettel is jár majd. Ez pedig továbbra is tankerek tolongását adhatja a z európai LNG termináloknál.

A szombati, újabb kamatstop lépése sokkolta az OTP befektetőket. Mint a lentebbi számításunkból látszik, maga a hatás mintegy 60 forint per részvény körül alakul ha tényleg csak július 1-ig áll fenn ez az intézkedés, csak az a baj hogy a gazdaságpolitika hitelessége nagyjából nullam körül van. Korábban is voltak határidők, de ahelyett hogy a terveknek megfelelően véget ért volna az intézkedés, ezzel eszemben fokozatosan kiterjesztésre került. Ezért esik nagyobbat az OTP részvénye a ma délelőtt. Ugyanakkor ezzel csak a megfelelő technikai korrekciót hajtja végre. Ugyanis ezzel az akcióval az árfolyam visszatesztelte a 8.600 és 8.670 között hagyott rést, amely a múlt heti nagy emelkedés közben jött létre. Különben ne eledjük, most is elmaradó jövedelemről beszélhetünk, ami addig így is marad, amig a forrás költségek nem emelkednek meg jelentősen.

A DAX enyhén emelkedik, a BUX pedig az OTP-nek köszönhetően csökken a ma délelőtti kereskedésben.

Amerikai emelkedés, kínai beszakadás

Komoly emelkedéssel zártak pénteken az amerikai részvénypiacok. A Nasdaq 2,3%-ot, az S&P500 2,4%-ot, a Dow 2,5%-ot emelkedett. A tengerentúlon minden szektor emelkedett, főleg a ciklikus szektorok húzták az emelkedést, úgy mint nyersanyag, pénzügy, energia, nem alapvető fogyasztási cikkek. Az S&P500 és a Nasdaq100 is június óta a legnagyobb heti emelkedéssel zárta a múlt hetet.

Európában inkább csökkenés volt a jellemző pénteken. A DAX 0,3%-ot, az EuroStoxx50 0,5%-ot csökkent. Viszont a FTSE100 0,4%-ot emelkedett. Az energia és az IT szektor enyhén emelkedett, míg a szektorok többsége csökkent. Legrosszabbul a nem alapvető fogyasztási szektor és a kommunikációs szolgáltatók szerepeltek.

A Hang Seng 5,5%-os, a CSI300 2,3%-os eséssel reagált arra, hogy Xi Jinping még az eddigieknél is nagyobb hatalmat kapott. A japán Nikkei viszont 0,5%-ot emelkedett.

OTP: a kkv-kra is kiterjesztették a kamatstopot

Szombaton jelentette be a kormány, hogy a kkv-kra is kiterjesztik a kamatstopot. Ez 2022. november 15. és 2023. július 1. között lesz érvényes. A kamatstop alapja az idén június 28-i BUBOR lesz. (A 3 hónapos BUBOR akkor 7,77% volt). A további részleteket később dolgozzák ki.

Ez mindenképpen negatív és váratlan hír. Nagyjából a kkv-hitelek 40-45%-a változó kamatozású. Az OTP magyarországi alaptevékenységének 565 milliárd forint kkv-hitele volt 2022 2Q végén és a 3 havi BUBOR most 17,69%. Ez azt jelenti, hogy az OTP kkv-hiteleken elért eredménye a fenti időszakban "ceteris paribus" mintegy 15-16 milliárd forinttal lesz alacsonyabb. Ez részvényenként mintegy 60 forintos negatív hatás a korábbi kilátásokhoz képest.

Még önmagához képest is rendkívül nagy kilengéseket mutat a forint

Jelentős volatilitást mutatott a forint az euróval szemben pénteken. Az EURHUF kurzusa a 405 és 415,6 között mozgott. A zárás végül kicsivel 410 alatt történt, ám a mai nyitásban viszonylag gyorsan 410 fölé emelkedett a devizapár. Rövid távon a holnap délutáni MNB kamatdöntésre fókuszálhat leginkább a piac.

EKB-ra várva

A hét utolsó napján 0,8%-kal erősödött az euró a dollárral szemben, a mai nyitásban pedig kisebb korrekció látszik, azaz erősödik a dollár. Jelenleg 0,9839-en áll a kurzus. Az eurót nem segítik a ma reggel közzétett gyenge német PMI adatok. A héten az EKB kamatdöntésére figyelhetnek leginkább a befektetők.

Kivárnak a befektetők, oldalazik az olaj

A WTI határidős ára hordónként 84,5 dollár volt ma reggel, a Brent pedig 92,5 dollárba került. Az elmúlt napokban oldalazást láthattunk, a befektetők a kínálat szűkösségének kilátásait a keresletet sújtó recesszióval kapcsolatos félelmekkel mérlegelik. Az OPEC+ novembertől csökkenti a kitermelést, az Európai Unió orosz nyersolajra vonatkozó tilalma pedig decemberben lép hatályba. Kínában a covid-korlátozások enyhülésével kapcsolatos remények javították a hangulatot, bár az elemzők szerint az ország legfelsőbb vezetése részéről nem történt jelentős politikai változás. Eközben továbbra is lefelé irányuló nyomást gyakorol az árra az erős dollár, amely a tengerentúli vevők számára drágítja az olajat. A vártnál jobb kínai GDP adat a gazdaság erősödésére utal, ami növelheti az ázsiai ország olajkeresletét.

Erősödött az arany, a piac optimizmusa hajtotta

Közel két százalékkal, az utóbbi két hétben a legnagyobb mértékben emelkedett az arany kurzusa múlt hét pénteken, melyhez az alacsonyabb kamatemelési várakozások és a csökkenő dollárhozam járult főként hozzá. Ma reggel 1.659 dollárba kerül egy uncia a nemesfémből. A Wall Street Journal riportja szerint pénteken több Fed tisztviselő is a „túlszigorításról” adott hangot, amely bizonytalanságot okozhat a Fed-en belül a jövőbeli kamatemelések nagyságáról.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben