Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Eddig sikersztori a Porsche tőzsdére lépése

PODCAST
PODCAST2022. október 20.   09:58

A Porsche Holding mellett, amely főleg autóipari befektetésekre specializálódott cég, most már a Porsche autókat gyártó Porsche AG is jelen van a tőzsdei kereskedésben. Ráadásul nem is akárhogyan: az IPO óta eltelt három hétben a társaság értékeltsége meghaladta az anyavállalatét, vagyis a Volkswagenét.

Az elmúlt tíz év legnagyobb európai tőzsdei bevezetését hajtotta végre szeptember végén a Porsche AG. A 19 és fél milliárd forintos tranzakció a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben merész lépésnek tűnt, de bőven megtérülő döntésnek bizonyult – mondta az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Reggeli Monitorban. Nagy András szerint a siker egyik oka, hogy a luxustermékeket előállító vállalatokat jóval kevésbé viselik meg a válságok, egy hagyományos, tartós termékeket előállító ipari cég IPO-ja már jóval rizikósabb lett volna.

Mindazonáltal az idei év nem bővelkedik a tőzsdei bevezetésekben, főleg a tavalyi évvel összevetve. A Porsche AG kivételnek számít, és 84 milliárd euró körüli értékeltsége máris meghaladja az anyacégét, a Volkswagenét, amely „mindössze” 78 milliárd eurót tesz ki. A szakértő szerint szokatlan ez a felállás, de az egyik legfontosabb motiváció egy leányvállalat tőzsdére lépésében éppen az, hogy rámutasson az anyavállalat alacsony értékeltségére.

A másik fő szempont a Porsche AG IPO-jában az volt, hogy az így bevont forrásból tudja finanszírozni a Volkswagen az elektromos átmenetet. Nagy András elmondta, hogy a német autógyártó egyértelműen az elektromos meghajtás mellett tette le a voksát (a hidrogénmeghajtással inkább az ázsiai gyártók, például a Toyota próbálkoznak). Az eddigi harmadik negyedéves vállalati beszámolókból pedig az derül ki, hogy éves alapon továbbra is száz százalék felett bővül a kereslet az e-autók iránt.

Az anyacég árnyékában tőzsdére lépő leánycégek modellje egyébként nem példa nélküli, korábban a Siemens folytatta ezt a gyakorlatot, de autóipari példát is mondhatunk. A Fiathoz (most már Stellantis-csoport) tartozó Ferrari is hasonló utat járt be. Nagy András hozzátette: jövőre akár tovább két IPO is várható a Volkswagen-csoport részéről: tőzsdére mehet Lamborghini, és az ipari konglomerátum akkumulátor üzletágához tartozó Powerco.

A beszélgetés második felében az Erste Befektetési Zrt. stratégája, Miró József volt a vendégünk, akivel arról volt szó, hogy:

  • mennyire, és miért ilyen alacsony a magyar részvénypiac értékeltsége?
  • mennyire reális most az európai és az amerikai tőzsdék kapitalizációja?
  • most alulértékeltek, vagy inkább a múltban voltak túlértékeltek a részvénypiacok?

A beszélgetés első felében Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője, a másodikban pedig Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája volt a Reggeli Monitor vendége.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben