Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mi folyik itt?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 17.   10:24

Erste kommentár Először beleadás, majd nagy emelkedés, aztán megint beleadás. Eléggé furcsa, s kicsit talán ideges mozgásokat láthatunk számos indexben a technikai szintek közelében. Például az agyon...

Erste kommentár

Először beleadás, majd nagy emelkedés, aztán megint beleadás. Eléggé furcsa, s kicsit talán ideges mozgásokat láthatunk számos indexben a technikai szintek közelében. Például az agyon aggódott Európában a DAX index mintha egy dupla aljhoz hasonló formációt hozott volna létre, ami alapján 13.450 pont környékére kéne emelkednie a nem túl távoli jövőben. Hasonlót láthatunk a Dow Jones indexen is, ahol viszont a 32.500 pont van a célkeresztben. Az S&P500 és a Nasdaq esetében kissé más a helyzet. Ott is bele lehet magyarázni a dupla aljat, de a csökkenő trend is maradt, ahol „csak” annyi történt, hogy a 20 napos mozgóátlagokat tesztelték vissza az indexek, aztán újra lefordultak. Szóval ezekben kétes a kimenetel, s ilyen értelemben gyengébbeknek mondhatók. Ezzel egy üzenetet is kaptunk, hiszen a Dow Jones indexben inkább a „hagyományos” iparágak, az érték alapú részvények kapnak teret. Vagyis továbbra is inkább ezeket favorizálják a befektetők a növekedésiekkel ellentétben. S ez ilyen kamatemeléses, recesszió-veszélyes időszakban jól is van így. A BUX esetében, ahol nem győzzük hangoztatni az olcsóságot (két éves előremutató P/E 17 éves mélypont közelében), is hasonlót láthatunk, mint a DAX esetében. Annyi különbséggel, hogy itt még a kettős alj sem alakult ki, mert olyan „erős” volt a piac, s ma is inkább már a 30 napos mozgóátlagról próbál elrugaszkodni az árfolyam. Komolyabb emelkedésre akkor számítunk, ha sikerül az EU-val megegyeznünk pénzvesztés nélkül vagy kicsi veszteséggel, amire 1-2 hónapon belül van esély.

Ellentétes irányok

Az európai indexek enyhén emelkedtek pénteken. A FTSE100 0,1%-ot, az EuroStoxx50 0,6%-ot, a DAX pedig 0,7%-ot nőtt. A szektorok többsége emelkedett, főleg az ingatlan és a közműszektor. Kivételt a csökkenő energia és az IT szektor jelentett.


Ezzel szemben Amerikában zuhantak az indexek. A Dow 1,3%-ot, az S&P500 2,4%-ot, a Nasdaq 3,1%-ot. Minden szektor esett, de leginkább a nyersanyag, az energia és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora, ami klasszikusan recessziós félelemre utal.


Ázsiában is csökkenés volt a jellemző ma reggel. A CSI300 stagnált, a Hang Seng 0,3%-ot, míg a Nikkei 1,2%-ot csökkent.

OTP: A kormány meghosszabbította a kamatstopot

A kamatstop módosításának részletei pénteken piaczárás után jelentek meg a kormány hivatalos közlönyében. A kamatstopot 2023. június 30-ig meghosszabbítják, és az olyan hitelekre is kiterjesztik, amelyeknek 5 évnél rövidebb ideig fix a kamatozása. Korábban csak az 3 éves fix periódusra vonatkozott. A lépés mindenképpen negatív, és fékezi az OTP profitját a nagy valószínűséggel mintegy 1.000 milliárd forintnyi jelzáloghitelen. Ugyanakkor a váratlan jegybanki "kamatemelés" csökkentheti a negatív hatást.

Új szervezeti struktúrában folytatná a Goldman Sachs

Teljesen átszabhatja működését a Goldman Sachs, adta hírül a nem hivatalos információt a Bloomberg. Az értesülések szerint három fő egység jöhet létre a pénzintézetnél. Egy fedél alá kerülne a befektetési és a kereskedési terület, míg a vagyonkezelési divízió a kereskedelmi tevékenységekkel olvadna össze. A harmadik rész pedig a tranzakciós, fintech és kockázati-befektetői szegmensekből állna össze. A vezérigazgató elsődleges célja, hogy a bank tevékenységének fókusza a vállalati szegmensre koncentrálódjon, amely stabilabb pénzáramot biztosítana, és kevésbé lenne kitéve a makrogazdasági ingadozásknak. A Goldman kedden teszi közzé negyedéves gyorsjelentését.

Az MNB rendkívüli bejelentései nyomán nagyot erősödött pénteken a forint

A nyitó 428,7-ről zárásra összességében 417,8-ra csökkent az EURHUF devizapár, és a mai nyitásban is hasonló szinteket látunk. A pénteki döntéseket megelőzően többször is történelmi mélypontra került a hazai fizetőeszköz árfolyama a vezető devizákkal szemben. Mivel a jelentős forintgyengülés az infláció további gyorsulását eredményezheti, indokolt volt a hazai deviza “vonzóbbá tétele” a pénz- és tőkepiacokon. Egyelőre nem világos, hogy a rendkívül magas effektív kamatokra meddig lesz szükség, fenntartásuk az árfolyam stabilizálódásáig mindenképpen indokoltnak tűnik.

Gyengült pénteken az euró a dollárral szemben

A nemzetközi devizapiacon pénteken 0,6%-kal gyengült az euró a dollárral szemben, majd a mai nyitásban kisebb korrekció mutatkozott. Jelenleg 0,9742-n áll az EURUSD kurzusa. Az elkövetkező napokban a két térségre vonatkozó kamatemelési várakozások, illetve az energiaárak alakulásával kapcsolatos hírek mozgathatják az árfolyamot.

Enyhén emelkedett a kőolaj ára, Kína kitart a zéró Covid mellett

A WTI 85,4, a Brent 92,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a decemberi lejáratra, míg az Ural árjegyzése 74,4 dollár volt azonnali leszállításra. A piacon továbbra is erős a bizonytalanság a globális GDP növekedéssel kapcsolatban. A pénteki USA kiskereskedelmi adat a fogyasztás megtorpanását mutatta, miután az infláció növekedése visszavetette a fogyasztást. Hszi Csin-ping kínai elnök a mostani pártkongresszuson védelmébe vette az ország zéró Covid stratégiáját, erről az oldalról sem várható tehát változás. Európában viszont egyre több hír szól a dízel hiányról. A francia finomítói munkások sztrájkja miatt ellátási nehézségek vannak az országban, a dízel készletek sokéves mélypontokon vannak. A téli időszakban megnőhet a kereslet a termék iránt, mivel sokan ezzel váltják fel a jóval drágább földgázt.

Az erős dollár miatt süllyedt az arany

Az arany 1.649 dollárig esett ma reggel. Az erős dollár és a kamatemelési várakozások okozták leginkább az arany esését, miközben a piacon nő a félelem, hogy lassulhat a világgazdaság, ami akár meg is fordíthatja a hozamemelkedés irányát a világban. A Fed képviselői továbbra is 75 bázispontos szigorításról beszélnek a soron következő ülésen. Az éves inflációs várakozások tovább nőttek az Egyesült Államokban a pénteki jelentés szerint. A brit miniszterelnök, Liz Truss döntése Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter elbocsátásáról jelentős dollárerősödést okozott a fonttal szemben. Összességében elmondható, hogy két erő küzd egymással: a beharangozott kamatemelések és a világgazdaság lassulása. Az arany megítélése szempontjából az utóbbi és az emiatt bekövetkező inflációcsökkenés illetve lassuló vagy megforduló hozamemelkedés lenne kedvező hír.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben