Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Indul az amerikai gyorsjelentési szezon, de nagyon várják a befektetők a friss inflációs adatokat is

PODCAST
PODCAST2022. október 12.   15:56

Évek óta nem lehetett olyan kismértékű a nyereségnövekedés az amerikai cégeknél, mint, amire a 3. negyedévvel kapcsolatban számítanak. A korábban évtizedekig az Alcoa nyitotta a gyorsjelentési szezont, most a Pepsi számai kerülnek először terítékre. Jön majd a héten az amerikai inflációs adat is, ami nagyot fordíthat a befektetői hangulaton, de egyelőre tartja a lelket a cégekben az, hogy a Nemzetközi Valutaalap meglepően optimista előrejelzést közölt mind a gazdasági növekedéssel, mind a várható inflációval kapcsolatban.

„Egyre jobban érezhető az infláció hatása. Egyre jobban növekednek azok a költségek, amelyeket már nem feltétlenül tudnak áthárítani a vevőikre. Az Egyesült Államokban ez nemcsak az energiaárak emelkedését jelenti, hanem a fizetések megugrását is” – magyarázta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője, hogy miért várnak visszafogottabb céges számokat a befektetők. Az általános várakozás az, hogy a profit átlagban 2,4 százalékkal nőhetett az idei harmadik negyedévben, az S&P 500 cégeinél. Ez 2020. 4. negyedév óta a leggyengébb negyedév lehet.

„Csak érzékeltetésképpen. Az ötéves átlag nyereségnövekedés 14,6 százalék, míg az elmúlt 10 év átlagának profitnövekedése 8,8 százalék volt. Bevételi oldalon még, úgy ahogy rendben vannak a cégek, viszont az emelkedő energia- és bérköltségeik elviszik a nyereségük egy jelentős részét” – magyarázta Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője.

Az adás második felében Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője már arról beszélt, hogy a magyar és a nemzetközi inflációs folyamatok tekintetében is, egyelőre optimista a Nemzetközi Valutaalap. Gazdasági előrejelzésében az IMF nem számol az orosz-ukrán háború kiszélesedésével. „Azt azért nem felejtsük el, hogy ez egy pillanatkép. Ettől függetlenül az IMF egy elég erőteljes inflációmérséklődére számít a fejlett országoktól. Itt is eltérő ugyanakkor a kép. Az Egyesült Államokban feledőzést várnak az árdrágulás mértékében, ugyanakkor az Eurózónában egy jóval alacsonyabb mértékű áremelkedési mérséklődésre lehet számítani” – részletezte az IMF előrejelzését Nagy János.

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője közölte, hogy Európában alapvetően az újabb energiaár-emelkedési kör okozza a tartósan magas inflációs szintet. Az Eurózónában 8,3 százalékról 5,7 százalékra mérséklődik az index év végéig. Ezzel szemben az Egyesült Államokban 8,1 százalékról 3,5 százalékra csökkenhet majd az éves fogyasztói árindex. 

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Az erős dollár az amerikai exportáló cégeknek sem jó
  • Az EKB erősebb kamatemelése foghatja meg csak a dollár további erősödését
  • Az IMF sem az Egyesült Államokban, sem az Eurózónában nem vár gazdasági visszaesést
  • A makrogazdasági előrejelzések az orosz-ukrán háború miatt hónapról-hónapra változhatnak

Kerekes Tamással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével és Nagy Jánossal, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben