Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Medvepiaci rali vagy sem?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 5.   11:46

Erste kommentár A piaci szereplők nagy része egyetért abban, hogy az elmúlt napokban (kb. két nap) látott emelkedés, azon belül is a tegnap látott jelentős ugrás inkább egy medvepiaci ralinak tekinthető, mint tartós fordulatnak....

Erste kommentár

A piaci szereplők nagy része egyetért abban, hogy az elmúlt napokban (kb. két nap) látott emelkedés, azon belül is a tegnap látott jelentős ugrás inkább egy medvepiaci ralinak tekinthető, mint tartós fordulatnak. Az egyik ilyen érv, hogy ugyan a hosszútávú értékeltségre (de visszamenőleges!) Shiller P/E ráta (S&P500) még mindig nagyon magas, hiszen 27-es értéket mutat, miközben a normálisnak tekinthető érték az elmúlt 150 év tekintetében (kiterjesztett értékelés vissza 1870-ig) 16-17 között van. Másrészt azt is hangsúlyozzák, hogy egy igazi fordulós napon az emelkedés mértéke inkább 3,5 százalék fölött szokott lenni, mint ahogy 2002. október 10-én (3,5 százalék), 2009. március 10-én (6,4 százalék) vagy 2020. március 24-én (9,4 százalék) is történt. Persze csak csendben jegyezzük meg, hogy azért ez egy nagyon egyszerűsített kép. Például a 2009-es fordulat esetében egy follow-through-t láthattunk, ami egy elég erős technikai fordulós jelzés. Most is látunk hasonlót, ugyanis számos index esetében volt egy fals letörés pénteken, majd hétfőn egy visszazárás a letörési szint fölé, amit tegnap egy megerősítés követett. Ez pedig egy elég erős bika jelzés szokott lenni arra nézve, hogy ilyen esetben a támasz szint fölötti ellenállást hamarosan leküzdi az árfolyam. Igaz, ez a formáció egy korábbi sávos kereskedés végét szokta jelezni. Most pedig nem erről van szó, azaz óvatosan kell vele bánnunk. Másrészt a Shiller P/E-t nem tarjuk relevánsnak. Ha a jövő évi előremutató P/E ráták historikus értékét vizsgáljuk, akkor az S&P500 vagy éppen a Nasdaq valamivel az elmúlt 17 év átlagos értéke felett van, de jóval alacsonyabban, mint a tavaly novemberi csúcs idején. A DAX valamivel az átlag alatt, a BUX pedig a 17 éves mélypont környékén tartózkodik. Vagyis nem látunk olyan drágaságot, mint amit a Shiller P/E sugall, de azért olcsóságot sem, legalábbis az amerikai indexek esetében. Még egy nagyon fontos tényező. Az elmúlt háromnegyedév eséséért elsősorban az emelkedő hozamkörnyezet a felelős, hiszen jelentősen megemelte az alternatíva költséget, ami leértékelte a részvényeket. Mindeközben az eredmények alapvetően nem romlottak, sőt valamelyest még javultak is. Így egy olyan szignál, ami azt sugallja, hogy az alternatíva költség (infláció, hozamszintek) emelkedése véget ér, s akár csökkenés is jöhet belátható időn belül, nyilván egy komoly pozitív jel. Ezt az ronthatja el, ha még sincs fordulat a Fed szigorítási politikájában, illetve olyan recesszió jön, ami jelentősen elrontja az eredményeket. De! Ha a Fed nem húzza túl a kamatokat, a munkanélküliségi ráta csak kis mértékben emelkedik, akkor ez nem jár feltétlenül komoly eredményromlással, azaz mégis csak jöhet egy megalapozott emelkedés. S igen, tudjuk, nagyon sok a ha ebben a kérdésben, azaz nem árt az óvatosság, s érdemes a Fed jegybankárok nyilatkozatait, az inflációs és munkaerőpiaci adatokat vagy az arra indikációt mutató számokat árgus szemekkel figyelni.


Ma egy természetes korrekciót láthatunk az elmúlt két nap emelkedését követően. Eddig jó! A DAX és a BUX is kis mértékben csökken a délelőtti kereskedésben.

Száguldó indexek

Kirobbanó formában voltak tegnap a részvénypiacok, amit az állampapír hozamok csökkenése is támogatott, főleg Európában. A FTSE100 2,6%-ot, a DAX 3,8%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 4,3%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, főleg az IT és a nem-alapvető fogyasztási cikkek.


Amerikában is erőteljes emelkedés volt. A Dow 2,8%-ot, az S&P500 3,1%-ot, a Nasdaq 3,3%-ot emelkedett. A tengerentúlon is minden szektor emelkedett, itt az energia és a pénzügy vezette az emelkedést.


A Nikkei 0,6%-ot, a szabadnapról visszatérő Hang Seng 5,9%-ot emelkedett. A shanghai tőzsde továbbra is várva van.

Elon Musk mégis megveszi a Twittert

Feladta a küzdelmet Elon Musk és jogász csapata, és kihátrált a perből, vagyis meg fogja vásárolni a Twittert. Újra 44 milliárd dolláros ajánlatot tesz a közösségi háló cégre, ami megegyezik a korábbi 54,20 dolláros részvényenkénti ajánlattal. Ennek hatására a most már bizakodó befektetők megvásárolták a cég részvényeit, a tegnapi kereskedés során 22%-ot emelkedve 52 dollárig ment az árfolyam. Musk később tweetjében azt írta, hogy a Twitterre az X nevű „mindenre való” alkalmazásához lesz szüksége, melyben a közösségi hálózatot a TikTokhoz és a WeChathez hasonlóvá alakítaná.

Folytatja a munkaerő optimalizálást az Amazon

Év végéig befagyasztja a munkaerő felvételt kiskereskedelmi boltjaiban az Amazon. Ez újabb jele annak, hogy az e-kereskedelmi óriásnak az online kereslet visszaesése miatt optimalizálnia kell működését.

Újabb tőzsdei sztorik jöhetnek a Volkswagennél

A Volkswagen csoport megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a Porsche AG tőzsdei bevezetését követően további IPO-kat hajtson végre. Erről 2023-ban születhet döntés. Egyelőre minden márka esetében vizsgálják az önálló tőzsdei jelenlét lehetőségét, de erre a Lamborghini és az akkumulátor üzletág, a PowerCo esetében van a legnagyobb esély.

Csökkentett munkaidő a spanyol ArcelorMittalnál

Az ArcelorMittal spanyol üzemeiben az év végéig átlagosan 25%-kal csökkentik a munkaidőt, a visszaeső termelésre reagálva.

ALTEO: Megerősítés

A Scope Ratings a szokásos felülvizsgálat keretében megerősítette az ALTEO BBB- minősítését. Ez négy lépcsővel magasabban van, mint az MNB kötvényprogramjában szereplő B+ minősítés.


Külön hír: Tegnap Palkovics László innovációs miniszter azt mondta, hogy a decemberben lejáró három hónapot követően valószínűleg havi ármeghatározás lesz a távfűtési átadási árak tekintetében. Ez olyan értelemben pozitív intézkedés, hogy a magas árakkal rendelkező gázpiacon így „csak” havi fedezeti ügyletekre lesz szükség, ami csökkenti a cégek letéti követelményigényét. Ez így az ALTEO-nak is könnyebbséget jelent, s az így felszabaduló pénzeszközöket akár rövidtávú magas hozamú instrumentumokba fektetheti.

Pozitív megerősítést kapott a TSMC

A Morgan Stanley a Taiwan Semiconductort tartja a legjobb választásnak a félvezetőipar 2023-as fellendülését előrejelző írásában.

Növelte értékesítését a BYD

A BYD árfolyama közel 10%-ot ugrott a hongkongi tőzsdén, miután a vállalat arról számolt be, hogy személygépkocsi-eladásai 187%-kal nőttek szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Emellett a cég megállapodást írt alá a Sixt autókölcsönzővel. A közlemény szerint a Sixt 2028-ig 100 ezer elektromos járművet kíván vásárolni a BYD-től.

420 körül keresi helyét az EURHUF

Tegnap napközben erősödött, zárásra azonban elgyengült a forint az euróval szemben. Az EURHUF zárása 419,22-n történt. A mai nyitásban folytatódott a forintgyengülés, s egy időre ismét 420 fölé került a devizapár. Összességében úgy tűnik, 420 körül keresi a helyét az EURHUF. A továbbiakban meghatározó jelentőségű lesz, hogy az MNB likviditáslekötő eszközei milyen hatékonysággal működnek majd. Ma lesz az első két hónapos betéti tender, melynek eredménye a forintpiacra is hatással lehet.

Nagyot ment tegnap az euró

A nemzetközi devizapiacon az euró 1,6%-ot erősödött a dollárral szemben, így az EURUSD kurzusa nagyon közel került a paritáshoz. A mai nyitásban kicsit korrigált a “zöldhasú”. A mai napon a piacok az USA-beli ADP munkapiaci adatokra fókuszálhatnak, ami friss indikációt adhat a legközelebbi Fed kamatdöntés várható mértékéről.

Emelkedik a nyersolaj ára, az OPEC már napi 2 millió hordós termeléscsökkentést akar

A WTI 85,5, a Brent 92 dollár volt ma reggel a decemberi határidőre, míg az Ural azonnali ára 75,3 dollárig nőtt. Az OPEC képviselői a hírek szerint már napi 2 millió hordós termelésvágást szeretnének a mai bécsi ülésen. A hír valószínűleg kiváltja majd az amerikai kormány rosszallását, mivel Biden elnök korábban pont a termelés emelése érdekében tett látogatást a Közel-Keleten. Az USA egyébként fontolóra vette a kőolaj termékek export tilalmát, ami viszont az amerikai finomítói ipar negatív reakcióját válthatja ki. A 2 millió hordós kínálatcsökkenés a termelői csoport óvatoságát tükrözi, mivel a világgazdaság lassul a kamatemelések miatt, ami az olajfogyasztás csökkenésével jár együtt.

A lassulást mutató gazdasági adatok miatt erősödik az arany

Az arany 1.720 dollár volt ma reggel. Tegnap két kisebb makrogazdasági mutató is az USA gazdasági aktivitásának lassulását mutatta. Az új munkanélküliek száma gyorsabban nőtt, mint a várakozás, míg az ipari tevékenység is lassult az országban a becslésekhez képest. Ez a két mutató azt is jelentheti, hogy a Fed lassíthatja a kamatemelések mértékét, mivel a mostani kamatláb szint is elegendő az infláció letörésére. A 10 éves amerikai dollár hozam 3,67% volt, míg a dollár veszített értékéből, az euróval szemben ismét a paritás közelében van az árfolyam. A szakértők arra számítanak, hogy az arany a pénteki munkaerőpiaci adat függvényében akár 1.750 dollárig is erősödhet.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben