Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A Magyar Nemzeti Bank alapkamata 13 százalékon tetőzik, de még csak lecsengőben lehet az infláció

PODCAST
PODCAST2022. szeptember 28.   13:09

A kiszámíthatatlanul ingadozó energiaárak miatt nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank csak egy sávban merte megadni az inflációs várakozásait, és a lehetséges gazdasági növekedéssel kapcsolatban is több forgatókönyvet vázolt. Nemcsak az energiaárak hihetetlen mértékű ugrálása. de az uniós forrásokkal kapcsolatos vita a Magyar Kormány és az Európai Bizottság között is, bonyolítja jelenleg a makropálya előrejelzést. Év végére 20 százalékot tetőzhet az infláció, és a jelentős lassulás ellenére, éves szinten gazdasági növekedés várható.

A vártnál nagyobbat emelt, de a ciklus végére ért a hazai jegybank. 125 bázispontos kamatemelést jelentett be az MNB Monetáris Tanácsa. Ezzel 11,75 százalékról 13 százalékra emelkedett az alapkamat. A kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, így kommentált Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. „Lezárták a tavaly nyár óta, 16 hónapja tartó kamatemelési ciklust. ,A monetáris kondíciók szigorítása a likviditás szűkítésével folytatódik. Indulnak október 1-től a likviditást kivonó intézkedések. Ezeknek az a célja, hogy a 10 ezer milliárd forintos bankközi likviditástöbblet kivonásával elérje azt, hogy a kamatok és a hozamok minden szinte az alapkamathoz igazodjanak és nőjön a monetáris transzmisszió hatékonysága. Ez jó lehet arra is, hogy a forint árfolyamát stabilizálja, esetleg erősebb szinteken” – így értékelt Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A kereskedelmi bankok számára előírt kötelező tartalékrátát 5 százalékra emelték október 1-től. Ettől azt várják, hogy ez önmagában 2700 milliárd forint likviditást köthet le, a kivonni kívánt 10 ezer milliárd forintból. A kötelező tartalékrátának napi szinten kell megfelelniük a kereskedelmi bankoknak, nemcsak átlagban. Ez azt is jelenti, hogy jelentős pénzösszeg maradhat a jegybanki betétszámlákon.   

Egyéb eszközként a diszkontkötvény is előterébe kerülhet az infláció leszorítása érdekében, ez alapvetően a külföldiek kezén lévő kötvények kiszívását célozza a piacról.  A jövő év elején lassulhat az infláció. A jegybank várakozása szerint a jövő év elejétől a külső inflációs nyomás enyhülése és a lassuló kereslet árleszorító hatása megjelenhet a hazai inflációban, az árdinamika lassú fordulatát okozva. Az inflációs jelentés alapján az idei évben 13,5-14,5 százalékos, jövőre 11,5-14,0 százalékos lehet az infláció, majd 2024 első felében érheti el a jegybanki célsávot, a 2-4 százalék közötti ütemet. A gazdasági növekedés idén 3-4 százalékos, jövőre 0,5-1,5 százalékos, 2024-ben 3,5-4,5 százalékos lehet a jegybank várakozásai szerint.

„Nem véletlen, hogy ennyire óvatos, sávos várakozásokat közöl a Magyar Nemzeti Bank, mert egy rendkívül bizonytalan energiapiaci helyzetben mozog most a magyar gazdaság. A jegybank jelentős lassulást vár az inflációban, ezért is valószínű, hogy a magas alapkamatszint miatt jövőre újra visszatérhetnek a magyar pénzpiacra a pozitív reálkamatok. Jövőre ugyanakkor egy rövid ideig akár recesszió is lehet” – értékelt Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője  

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Milyen hatások lehetnek az energiapiaci hullámzásnak a magyar inflációs és növekedési folyamatokra
  • Elhozhatja-e a gazdasági visszaesés a magas infláció végét
  • Milyen erőfeszítéseket kell tennie a stagflációs környezetben a jegybanknak ahhoz, hogy legalább tartani tudja az euró-forint jelenlegi árfolyamszintjét

Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben