Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgatottan várjuk!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 27.   10:41

Erste kommentár Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is...

Erste kommentár

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön. Ugyanakkor az elmúlt hetek fényében maga a kommunikáció lesz izgalmas. Új előrejelzéseket láthatunk majd a GDP és az infláció alakulására. Arra számítunk, hogy az idei GDP előrejelzésén (4,5-5 százalék) már nem, de a jövő évi becslésen nagyot vághat a jegybank, akár 0,5 százalékra is a korábbi 2,5-3 százalékos tartományból. Ugyanakkor az infláció tekintetében is kíváncsian várjuk az új előrejelzést, mert abból következtetni lehet a csúcsra (20-25 százalék között?), illetve arra, hogy milyen lecsengést vár a központi bank. Most az az általános nézőpont, hogy a tető november-decemberben jöhet, s ott stagnálhat a jövő év első negyedévében, majd azután indulhat meg a csökkenés. Talán a likviditásszűkítő eszközökről is megtudunk többet. Itt elsősorban a diszkont papírra és a hat hónapos betétre gondolunk. Az előbbi egy fix kamatozású zéró kupon papír, míg a másik az alapkamathoz felárral kötődő betét. A felárat az ajánlatok alapján alakítják ki. De mindennél izgalmasabb lehet Virág Barnabás alelnök úr beszéde, amelyből talán több részletet megtudhatunk az itt felvetett dolgokról, s talán azon túl is.


A piacok ma optimista módba kapcsoltak, az után, hogy a DAX és a BUX is technikai szintet ért tegnap. A DAX esetében egy csökkenő ferdevonal állta útját a további esésének, míg a BUX esetében számos korábbi mélypont alkotta technikai szint. A DAX esetében félünk, hogy csak a korábban letört 12.450 pontos technikai szint tesztelésére lesz jó a felpattanás. Ugyanakkor BUX esetében, ami rettenetesen olcsó (mint ahogy korábban számtalanszor leírtuk, hogy a jövő évi P/E értékeltség 17 éves mélypont közelében van) inkább fordulatot váruk, pláne abban az esetben, ha sikerül az EU-val megállapodni. Persze ez az utóbbi csak több mint egy hónap múlva derül ki. Mindenesetre az általános jó hangulatban ma mind a két index emelkedik.

Enyhülő pánik

Európában kisebb csökkenéssel indult a hét. Az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot csökkent. A FTSE100 stagnált, mivel az exportorientált cégek profitálnak a zuhanó fontból. Az olasz FTSE MIB pedig 0,7%-ot emelkedett arra a hírre, hogy a szélsőjobboldali párttömörülésnek nem sikerült kétharmados többséget szereznie, így például az alkotmány módosításához más pártok támogatottságára is szükségük lesz.


A Nasdaq 0,6%-ot, az S&P500 1%-ot, a Dow 1,1%-ot csökkent. Az alapvető fogyasztási cikkek szektora stagnált , ezenkívül minden más szektor csökkent. Főleg az energia és ingatlan szektor esett sokat.


Ázsiában inkább az emelkedés a jellemző ma reggel. A Nikkei 0,4%-ot, a CSI300 0,8%-ot emelkedik, míg a Hang Seng 0,8%-ot esik.

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért. A magyar cég megbízta az R4S nevű vállalkozást, hogy támogassa a MOL vásárlását, illetve hozza össze prominens politikusokkal a magyar vállalatot. A Lotos csoport a PKN Orlen-nel való összeolvadás miatt adta el ezt a részesedést 610 millió dollárért. A MOL ezzel a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szereplő lett az üzemanyag piacon. Az R4S egy magánszemély kezében van, aki közel áll a kormányzó PiS párthoz. Véleményünk: A cikk alapján a MOL nem csinált törvénybe ütközőt, egy ilyen vásárlás előtt bevett szokás, hogy a vásárló cég helyi lobbisták segítségét veszi igénybe. A sajtóhír inkább hangulatkeltés a MOL ellen, de nincsenek benne konkrét vádak.

Magyar Telekom hitelminősítés

A Scope Ratings GmbH megerősítette a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését stabil kilátással.

Ma az MNB-re figyelünk

Hétfőn a nap első felében viszonylag szűk, fél százalékos sávban mozgott az EURHUF kurzusa, nagyjából 406 és 408 között. Az állóvizet a miniszterelnök parlamenti felszólalása kavarta fel, miszerint ha az EU-s pénzek nem érkeznek meg, akkor hazánk más partnerekkel is tárgyal források ügyében. Ezután 410-ig gyengült a forint az euró ellenében, majd a délutáni órákban visszakorrigált 408-ig. Ma az MNB-n a piac szeme, a várakozásunk 100 bázispontos emelés, a reggeli órákban 407-nél várja a döntést a magyar deviza.

0,965-nél az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon hétfőn 0,96 alatt is járt az euró a dollárral szemben. A piac hangulatát a gázárak alakulása mellett továbbra is a kedvezőtlen növekedési kilátások és az olasz választások utózöngéi befolyásolták. Ma reggel némi gyengülést láthatunk a dollártól, 0,965-nél zajlik a kereskedés.

A gyengébb dollár miatt megállt a kőolaj árzuhanása

A Brent 85,6, a WTI pedig 78,1 dollár/hordó volt ma reggel a novemberi lejáratra, míg az Ural prompt ára 65,6 dollárt tett ki. Tegnap megállt az olajárak előző napokban tapasztalt esése, bár nap közben a mostani árakhoz képest alacsonyabb jegyzések is voltak. A dollár kismértékben gyengült az elmúlt időszak nagy erősödése után. Az ING elemzői szerint az OPEC+ is a kínálat szűkítésére törekszik majd a soron következő ülésen, hogy megállítsa az árak csökkenését, ami akár napi 0,5-1 millió hordó termelésvágást is jelenthet. A következő OPEC+ találkozóra október 5-én kerül sor. A piac továbbra is a kereslet alakulása miatt aggódik a leginkább: a Fed szigorú és elhúzódó monetáris politikája nyomán lassul a világgazdaság növekedése. A Világbank az idei kínai GDP bővülési előrejelzését 8,1%-ról 2,8%-ra mérsékelte. A kínai olajfogyasztás az IEA szerint idén első alkalommal zsugorodhat 1990 óta, ami meghatározó lesz az árak alakulására.

Az arany továbbra is nyomás alatt, az amerikai dollár hosszú kamat nő

Az arany 1.637 dollárig süllyedt ma reggel a Fed szigorú politikája és a szárnyaló dollár hozamok miatt. A 10 éves dollárkamat 3,85%-ra nőtt, míg a dollár egy hajszálnyit gyengült a piacon. A héten több Fed jegybankár is beszédet mond. A várakozások szerint Lael Brainard elnökhelyettes és John Williams New York-i Fed kormányzó is meg fog szólalni nyilvánosan. Az arany áresésével párhuzamosan a nyersanyagárak is éles esésbe kezdtek, a Bloomberg nyersanyag indexe február óta a legalacsonyabb szinten van.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben