Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

75 bázisponttal emelt a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 22.   09:22

Nem terveznek kamatot vágni 2023 végéig Talán egy kicsit kijózanította a befektetőket a tegnapi Fed-kamatdöntő ülés, de főleg annak sajtótájékoztatója Jerome Powell üzeneteivel, illetve a jegybankárok dot-plotjával. Az...

Nem terveznek kamatot vágni 2023 végéig

Talán egy kicsit kijózanította a befektetőket a tegnapi Fed-kamatdöntő ülés, de főleg annak sajtótájékoztatója Jerome Powell üzeneteivel, illetve a jegybankárok dot-plotjával. Az első lépés a tegnapi részvénypiaci esés lehetett, de még mindig viszonylag messze vagyunk attól, hogy a Wall Street elhiggye, amit a központi bank már hónapok óta, naponta százszor leírat vele a házi feladat füzetbe. Az új kamatsáv 3,00-3,25%. Ez 75 bázisponttal magasabb, mint az előző, azaz e tekintetben nem történt meglepetés. A jegybankelnök azonban bevallotta, már nem látnak esélyt arra, hogy puhán landoljanak, az infláció letörése „nem lesz fájdalommentes”. További kijelentései a Jackson Hole-i konferencián elhangzottakat erősítette meg: a jegybank elsődleges célja az infláció letörése, amiért mindent meg fognak tenni.


A piac határidős árazásai alapján az elkövetkező bő fél év szigorítása már egészen reálisnak tűnhet: további, összesen 125 bázispontos kamatemelés várható az idei év hátralévő két ülésén, illetve májusra tolódott a kamatpálya csúcsa, a jelenleginél másfél százalékponttal magasabb szintre, valahová 450 és 475 bázispont közé. A piac szerint azonban 2023 végére már lazíthat a jegybank, ami a jelenlegi üzeneteket tekintve ismét optimista nézőpont, talán naiv is. A jegybankárok dot-plotja alapján a decemberi ülés után valahol 4,00% és 4,50% között látják a helyes kamatszintet. A magasabb, 4,25-4,50%-os sávot eggyel többen tartják elképzelhetőnek, mint a 4,00%-4,25% közöttit.. Ami azonban „ijesztő lehet”, az az, hogy 2023-ban egyelőre nincs híre kamatvágásnak, egyetlen jegybankár sem gondolja úgy, hogy bő egy év múlva már az enyhítés lehet a fő téma a Fed intézményein belül. Powell hozzátette, hogy még nem született döntés a következő ülésen várható kamatemelés méretéről.


A Fed új előrejelzése idén mindössze 0,2%-os bővülést vár a gazdaságtól (év/év), jövőre 1,2%-ot, 2024-re pedig 1,7%-ot. A munkanélküliségi ráta 2024 végén 4,4% lehet, amit korábban 3,9-4,1% közé becsültek.


Esés követte a Fed bejelentését a tegnapi kereskedés utolsó óráiban, az S&P 500 1,7%-os mínuszban zárt, míg a Nasdaq 1,8%-ot veszített értékéből. A határidős indexeik a zárás óta tovább csökkentek. Ezzel az S&P 500 újfent 20%-nál nagyobb mínuszban van a januári csúcsa óta, medvepiaci tartományba süllyedve. A 10 éves amerikai kötvényhozam nem változott jelentősen, azonban a kamatérzékeny kétéves kötvényeket adták, ma reggel már 4,1%-os kamatszinten lehet hozzájutni, ezzel 2000 óta nem látott szintre növelve a két hozam inverz különbségét. A dollár 1998 óta legerősebb szintjére jutott az euróval szemben, az arany nem változott jelentősen, a nyersolaj ára pedig enyhén mérséklődött.

Jegybankok reflektorfényben

Kamatdöntő ülést tart ma a brit jegybank. A várakozásokat illetően ellentétes nézőponton vannak az elemzői várakozások és a kamatárazások. Míg az elemzők nagy többsége 50 bázispontos emelést vár, addig a piaci árazások inkább a 75 bázispontos lépés irányába mutatnak. A kamatemelésen túl a jegybank várhatóan megerősíti, hogy megkezdi a 895 milliárd font értékű eszközállományának leépítését.


Kamatdöntő ülést tart ma a svájci jegybank is. A várakozás 75 bázispontos emelés, de számos elemző ennél kisebb, 50 bázispontos emelésre számít csupán.


Újabb EKB-s jegybankár állt ki a kamatok emelése mellett. Ezúttal Isabel Schnabel érvelt a további kamatemelés szükségessége mellett, még akkor is, ha közben lassul az európai gazdaság. Szerinte Európa nagyobb részén sikerül majd elkerülni a recessziót, de például Németország esetében ezt elkerülhetetlennek tartja.


2008 óta először invertálódott a német 5-30 éves hozamspread, ami a recessziós várakozások felerősödését jelzi.

Ázsia országai követik a Fed-et, de Japán kitart

A japán jegybank kitart az ultraalacsony kamatok mellett, és szembemegy a globális szigorítási hullámmal. Monetáris politikáját, beleértve a hozamgörbe szabályozását és az eszközvásárlásokat, a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta. Ezzel szemben a hongkongi monetáris hatóság 75 bázisponttal 3,5%-ra emelte az irányadó kamatot órákkal a Fed intézkedése után, és a térség több országa, Tajvan, Indonézia és a Fülöp-szigetek is kamatemelésre készül.

Határidős piacok

Ma reggel is mínuszban voltak a fő amerikai és európai határidős piacok.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben