Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szokatlan lépések

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 16.   11:38

Erste kommentár Manapság az a szokatlan, ha valami nem szokatlan. Például az EU a gázár sapkát ugyan nem vezeti be, de meglépi a fosszilis energiatermelő cégek különadóját, ami az elmúlt három év...

Erste kommentár

Manapság az a szokatlan, ha valami nem szokatlan. Például az EU a gázár sapkát ugyan nem vezeti be, de meglépi a fosszilis energiatermelő cégek különadóját, ami az elmúlt három év átlagos nyeresége plusz 20 százalék fölötti rész egyharmada. Ez lenne a szolidaritási adó, amit tagállami hatáskörben vetnének ki az országok. Ugye tudjuk, hogy itthon a MOL már „élvez” különadókat, kérdés, hogy ezek hogyan viszonyulnának egymáshoz. Egymás mellett vagy egymás helyett lesznek-e? Mindenesetre a befektetők már félnek, újra félnek, amit az ármozgás is alátámasztott.


Mindeközben Németország államosít, már sokadszorra. Most éppen a Rosznyeft német egységét. Az orosz olaj importját a korábbi határozatoknak megfelelően leállítja, s ezentúl tengeri terminálon keresztül szerzi be az olajat az eddigi Barátság kőolajvezeték helyett. Ezek a lépések elindíthatnak egy olyan változást a piacon, amelyek a jövő év folyamán megváltoztatják az egyes olajfajták közötti árkülönbséget.


Ezzel szemben az angolszászoknál azért még mindig a piac az elsődleges. Liz Truss egyik első intézkedése volt, hogy annyi kutatási engedélyt adjanak ki, amennyit csak lehet, s nem vetnek ki különadókat, hogy annyian vállalkozzanak, keressenek gázt és olajat a szigetek környékén, ahányan csak bírnak. Majd ha találnak gázt és olajat, akkor a verseny úgy is kialakítja a fair árakat.


Nincs megállás ma sem. Esik a DAX és a BUX is, de az előbbi jobban. Különben a DAX már nincs is olyan messze a 12.450 pont környéki támasztól.

Csökkenő piacok

Európában visszafogott részvénypiaci mozgások voltak a jellemzőek. A FTSE100 0,1%-ot emelkedett, viszont a DAX 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,7%-ot csökkent. A pénzügyi szektor vezette az emelkedést 1,2%-kal, főleg a bankok emelkedésének köszönhetően. Leggyengébb teljesítményt az IT és az energiaszektor mutatta fel.


Amerikában ismét az eladók voltak túlsúlyban. A Dow 0,6%-ot, az S&P 1,1%-ot, a Nasdaq 1,4%-ot esett. Amerikában csak az egészségügy és a pénzügy tudott emelkedni, a többi szektor esett. Leggyengébben a közmű és az energiaszektor teljesített.


Ázsiában is a medvék voltak többségben. A Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei 1%-ot, a CSI300 pedig 1,6%-ot esett.

MOL: Tartás, új célár: 2.860 forint

A MOL részvényeket Vételről Tartásra minősítettük le, az új célár 2.860 forint a korábbi 3.520 helyett. A cég a korábbinál nehezebb gazdálkodási környezetbe kerülhet, jövőre alacsonyabb nyersolaj és finomítói marzsokat várunk. Az Ural és a Brent közti árkülönbség is szűkülhet. Véleményünk szerint kedvezőtlen szabályozói változások várhatók. A magyar és a szlovák piac a két legsebezhetőbb gazdaságilag a magas gázárak és az orosz földgáz import csökkenése miatt. Emiatt az államok költségvetési hiánya nőhet, mivel nagyobb transzferekre van szükség az állampolgárok irányába. Ez szükségessé teszi a MOL további külön adóztatását, illetve a piaci szabályok változtatását (pl. árbefagyasztás). A cég a továbbra is a Barátság rendszeren veszi az orosz nyersolajat – a február 5-én életbe lépő korlátozás miatt a Slovnaft nem adhatja el az exportpiacokon az orosz alapanyagból készülő termékeit. A vállalatnak ezért gyorsítania kéne a leválást az Ural nyersanyagról, de ennek a lépései egyelőre alig látszanak. Az értékelés csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy a forint kamatok kétszámjegyűek lettek, ami a régióban Törökország után a legmagasabb. Ez pedig a diszkontált cash flow alapú értékelést csökkentette.

Az évtized végére 500 repülővel tervez a WizzAir

A jelenlegi 154 gépről 500 gépre bővítené flottáját az évtized végére a WizzAir. Az ambiciózus növekedés érdekében meg is rendelt 75 darab Airbus A321neo és 27 darab Airbus A321XLR repülőgépet, melyek többségét 2025 és 2027 között fogják leszállítani. A megállapodás vételi opciót tartalmaz további 75 darab Airbus A321neo-ra, amiket 2028 és 2029 között szállíthatnak le.

Nem értékelték az Adobe felvásárlását a piacon

20 milliárd dollárért vásárolná fel a Figma Inc.-et az Adobe, mely hír hallatára beszakadt a szoftverfejlesztő cég részvényeinek árfolyama. A szakértők szerint ez az értékelés túl magas a céltársaságért és az Adobe számára így nem tartalmaz hozzáadott értéket. Többen is megjegyezték, hogy amennyiben erős növekedési pályán állna az Adobe (amelyen nem áll), úgy egy ilyen lépés egy nagyon erős jelzést adhatna a cég stabilitásáról, illetve jövőbeli kilátásairól, melyet így jelenleg nem tud szolgáltatni. Az Adobe-részvények 17%-os mínuszban fejezték be a tegnapi kereskedést 29 milliárd dollár piaci kapitalizációt elszublimálva.

Gyenge negyedévet zárt a FedEx, előrejelzést pedig nem hajlandóak adni

Publikálta 2023-as pénzügyi első negyedévének eredményeit a FedEx. A szállítmányozó cég csalódást keltő egy részvényre jutó profitot tett közzé: az EPS csak 3,44 dollár lett, a Bloomberg konszenzus 5,10 dollár helyett, miközben a bevétele nem maradt el jelentősen az elemzői várakozásoktól (23,2 milliárd dollár vs 23,5 milliárd). A vállalat elmondása szerint a negyedév végén erős visszaesését tapasztaltak a megrendelésekben. A FedEx nem adott előrejelzést a pénzügyi évére vonatkozóan, ugyanis nagyon gyenge kilátásaik vannak a gazdaság globális visszalassulása miatt, ami óriási kilátástalanságot is okoz. A FedEx megerősítette, hogy a 2023-as pénzügyi évben végre fogja hajtani a 1,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási tervét. A cég papírjai 16%-ot estek a zárás utáni kereskedés folyamán.

409-nél zárt a forint csütörtökön

Tegnap tovább gyengült a forint az euró ellenében. A 405,4-es nyitó szintről indulva egészen 409 fölé jutott a kurzus. Az uniós források és a jogállamisági mechanizmus van a fókuszban napok óta: csütörtökön az Európai Parlament megszavazott egy hazánkat elmarasztaló jelentést, aminek ugyan konkrét következménye nincs, de indikatív lehet a napokban várt bizottsági reakciót illetően. A legfrissebb hírek szerint vasárnap születhet döntés a folytatásról. Ma reggel erősödést láthatunk.

Továbbra is paritás alatt az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon valamivel az egységnyi szint alatt kezdték a kereskedést csütörtökön is, napközben némi hullámzást tapasztalhattunk a vegyes képet kirajzoló, amerikai konjunktúra adatok láttán, de a nap végére visszatért a kiindulási helyzethez a kurzus. Ma reggel 0,998-nál folyik a kereskedés.

Tovább csökkent az olaj ára, az augusztusi kínai importadatok is gyengék lettek

A Brent 91,1, a WTI 84,8 dollár/hordó volt ma reggel novemberi leszállításra, míg az Ural azonnali jegyzése 70,5 dollárt tett ki. Az augusztusi kínai kőolajimport 53,66 millió tonna volt, ami kismértékben meghaladja a júliusi adatot (+0,9%), de év/év alapon 8%-os csökkenést jelent. A szakértők szerint az augusztusi import mértéke megerősíti, hogy jelentősen lassul a kínai gazdasági aktivitás. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az idei lehet az első év 1990 óta, amikor csökken a kínai kőolaj felhasználás az ingatlanpiaci pangás és a Covid járvány okozta lezárások miatt. A hírek szerint az orosz kőolaj export jelentősen, akár napi 1,5 millió hordóval is eshet decembertől, többek között amiatt, mert nincs elég nem-nyugati szállítójármű, illetve a biztosítási piac is bezárul. Az ország termelés a mostani napi 10,5 millió hordóról 9,5 millió hordóra csökkenhet. Az EU december 5-től szankcionálja az orosz olajimportot, jövő év február 5-től pedig az olajtermék importot.

Továbbra is nyomás alatt az arany

Az arany 1.662 dollárig esett ma reggel, miután a befektetők tovább emésztik a magas kamatok okozta helyzetet. A Fed várhatóan 75 bázisponttal emeli a jövő hetén az irányadó kamatokat. Az ülésre szeptember 20-21-én kerül sor. A 10 éves dollár hozam 3,46%-ra nőtt, míg a dollár továbbra is nagyon erős a többi főbb devizával szemben. A befektetők menedék eszközként inkább az amerikai devizát vásárolják.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben