Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A régiós indexben is nő az OTP súlya

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2022. szeptember 15.   12:16

Szeptember 19-től lépnek életbe a súlyváltozások a régiós CECE indexnél, így az átsúlyozás ténylegesen holnap valósul meg, akárcsak a BUX index esetében.

Szeptember 19-től lépnek életbe a súlyváltozások a régiós CECE indexnél, így az átsúlyozás ténylegesen holnap valósul meg, akárcsak a BUX index esetében. A BUX átalakulásáról itt írtunk.

A CECE indexnél két magyar vonatkozású változás is van. Egyrészt az OTP közkézhányada a korábbi 80%-ról 90%-ra emelkedik. Az ok azonos, mint a BUX esetében, a Kafijat csoport korábbi 5 százalék feletti részesedése már közkézhányadnak számít, mivel a tulajdonosi részvényesi csoport kettévált. Ennek hatására számításaink szerint közel 1 százalékponttal, 8,3%-ra emelkedik az OTP súlya az indexen belül.

A másik változás, hogy a Magyar Telekom közkézhányada a korábbi 50%-ról 40%-ra csökken, sőt a részvényszámot is enyhén lefelé módosítják. Ezek együttes hatásaként 14 bázisponttal csökkenhet a súlya. Hiába kisebb ez a változás mint az OTP esetében, forgalom arányosan a kisebb likviditás miatt mégis nagyobb hatással bírhat. Becslésünk szerint a CECE indexet követő ETF részéről akár kétnapnyi átlagos forgalommal megegyező eladói nyomás is érkezhet a napokban az MTel piacára.

A régióban további változások is vannak. A Moneta közkézhányada 70%-ról 60%-ra, míg a PKN Orlen közkézhányada 80%-ról 70%-ra csökken. A PGE közkézhányada 50%-ról 40%-ra mérséklődik, viszont a részvényszám enyhén emelkedik, de a változások eredője még így is negatív. Értelemszerűen mind a három változás kisebb-nagyobb súlycsökkenést okoz az indexben. A Colt esetében részvényszám korrekció történik, melynek nincs érdemi hatása. Ezúttal egyetlen részvény sem kerül be az indexbe, és egyet sem törölnek.

A változások eredményeként a magyar részvények súlya 91 bázisponttal emelkedik, míg a lengyel 89 bázisponttal, a cseh pedig 2 bázisponttal csökken.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben