Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

A nemzetközi szoftver üzletág húzza a Gloster eredményét

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉS2022. szeptember 14.   14:12
Gloster technológia
Célár: 1223 Ajánlás: Felhalmozás
Elemző: Nagy András

Kedden piaczárást követően publikálta első féléves eredményét a Gloster. A társaság ismét jelentős növekedésről számolt be. Az árbevétel közel 50%-kal 2,6 milliárd forintra emelkedett. A növekedés motorja elsősorban az akvizíció volt, ugyanis a...

Kedden piaczárást követően publikálta első féléves eredményét a Gloster. A társaság ismét jelentős növekedésről számolt be. Az árbevétel közel 50%-kal 2,6 milliárd forintra emelkedett. A növekedés motorja elsősorban az akvizíció volt, ugyanis a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág 863 millió forinttal járult hozzá a bevételhez.

Az organikus növekedés vegyesen alakult a társaságnál. A chiphiány miatt a networking és IT infrastruktúra üzletág 29,1%-kal visszaesett. Ugyanakkor a nagyobb hozzáadott értékű felhő üzletág kiugró, 50% fölötti növekedést ért el. A nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág a tavalyi első félévben még nem volt a Gloster csoport része, így nem lehet összevetni a számokat éves összehasonlításban. Azonban valószínűleg itt is jelentős növekedés történt, mivel az üzletág alapját adó Minero IT Kft. 2021-es egyedi beszámolója szerint a tavalyi év egésze alatt volt 1,1 milliárd forintos árbevételük, míg az idei első félévben az üzletág ennek már több mint a háromnegyedét elérte. Szintén beszédes az üzletágak létszámának alakulása. A Gloster csoport 34 fővel bővült, ebből 28 fő a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletágban, igaz az FF Next Technologies Kft akvizíciója (21 fő) is ezt a létszámot növelte.

Az export árbevétel aránya 2,0%-ról 28,4%-ra, a rendszeres árbevétel aránya 40,2%-ról 65,4%-ra emelkedett.

A Gloster csoport árbevétele 49%-kal 2,6 milliárd forintra, EBITDA-ja 95%-kal 301 millió forintra, adózott eredménye pedig 314%-kal 144 millió forintra emelkedett. A leányvállalatok adózott eredményéből külső tagok (más tulajdonosok) részesedésével korrigált adózott eredmény 126%-kal növekedve 64,3 millió forint volt.

Az első félévben a társaság az idei évre vonatkozó árbevételi előrejelzésünk 46%-át, a várt EBITDA 33%-át és az adózott eredmény előrejelzés 31%-át teljesítette. Ez időarányosan jó teljesülésnek számít, hiszen az IT-ban szezonálisan mindig erős az év vége, és a magasabb marzsok is hagyományosan ekkor realizálódnak. Tavaly ilyenkor az éves árbevétel 35%-át, az EBITDA 20%-át realizálta az első félévben a Gloster csoport, de ekkora szezonalitásra már nem érdemes számítani, főleg a megújuló árbevétel arányának növekedése miatt. Az intelligens épületek és a felhő üzletág esetében alacsony a szezonalitás. Míg a networking és IT infrastruktúra illetve a kibervédelem egyes területein kimondottan erős szezonalitás jellemzi az iparágat.

Az akvizíciókhoz kapcsolódóan jelentős változások történtek a mérlegben is, ugyanis a Minero IT Kft és az FF Next tranzakció zárása is az idei első félévben történt meg. Ezekhez kapcsolódóan 988 millió forintnyi hitelt, nagyrészt kedvezményes fejlesztési hitelt vett fel a cégcsoport, másrészt a pénzeszközök 800 millió forinttal 1 milliárd forintra mérséklődtek.

A chiphiány esetében már jelenleg is enyhülés látható, de a menedzsment várakozása szerint a jövő év második felében érdemben oldódhat ez a piaci feszültség. A chiphiány a második negyedév végén nyilvánosságra hozott, csoportszinten 1.100 millió forintos nyitott rendelésállomány teljesülését várhatóan nem veszélyezteti.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben