Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szegény embert az ág is húzza!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 14.   10:48

Erste kommentár Tegnap a várakozásokat meghaladó amerikai inflációs adat hatására tovább nőttek a kamatemelési várakozások. Most már biztosra veszi a piac a 75 bázispontos emelést a jövő héten,...

Erste kommentár

Tegnap a várakozásokat meghaladó amerikai inflációs adat hatására tovább nőttek a kamatemelési várakozások. Most már biztosra veszi a piac a 75 bázispontos emelést a jövő héten, s ez akár 100 bázispont is lehet, legalábbis a piaci szereplők kötvénypiaci árazása szerint. Sőt, a kamatcsúcs is tovább csúszott fölfelé, s a Fed finanszírozási rátájának csúcsát most már 4-4,25 százalék közé várják a korábbi 3,75-4 százalék közötti tartománnyal szemben. A kamat a jövő év első negyedévében ezen a kamatszinten stagnálhat, mielőtt az év további részében valamiféle enyhe csökkenés bekövetkezne.


Ennek köszönhetően újra megvették a dollárt, ami az EURUSD trendcsatorna felső részéról fordult le, s az elmúlt napok euró erősödését követően újra paritás környékére zuhant. Úgy is mondhatnánk, hogy újra bekapcsolt a kockázatkerülő üzemmód, ami a forint, mint feltörekvő piaci deviza gyengülését is meghozta. Erre tett rá egy lapáttal az a nem újkeletű hír, hogy az Európai Bizottság nagy valószínűséggel a vasárnapi ülésén fog arról dönteni, hogy tovább lép a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban, s az uniós pénzek visszatartását fogja javasolni. Korábbi hírek szerint ez mintegy 3.500 milliárd forintnyi támogatás befagyasztását érintheti az összesen mintegy 28 milliárd eurónyi összegből (~ 11.000 milliárd forint), s addig tarthat, amíg a kormány a szóbeli ígéreteit nem önti jogi formába. Szerintünk ez összhangban van a korábbi hírekkel, ennek ellenére mégis újabb löketet adott a forint gyengülésének az euróval szemben.


Az általános negatív hangulatban a DAX a tegnapi nagyobb esést követően ma tovább csökken, s a BUX is tovább csökken. Tegnap a DAX gyakorlatilag egy korábbi technikai szintről, a 13.450 pontról (kicsit fölé ment) fordult le.

Beszakadt Amerika

A vártnál magasabb amerikai infláció elrontotta a befektetői hangulatot. Az európai indexek a délelőtti emelkedést követően csökkenésnek indultak, a FTSE100 végül 1,2%-ot, a DAX 1,6%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 1,7%-ot esett. Minden szektor esett, de leginkább az ingatlan és az IT. A közmű és az energia szektor viszont relatíve jól tartotta magát.


Az Egyesült Államokban pedig valósággal zuhantak az indexek. A Dow 4%-ot, az S&P 4,3%-ot, míg a Nasdaq 5,2%-ot esett. Az S&P 2020 júniusában, a Nasdaq idén májusban esett utoljára egyetlen nap alatt ekkorát. Az IT és a kommunikációs szolgáltatók szenvedték el a legnagyobb esést. Az energia és a közműcégek voltak itt is relatíve felülteljesítők, de még ezek a szektorok is 2,5% körüli esést szenvedtek el.


Ázsiában is az eladók vannak többségben. A CSI300 1,4%-ot, a Hang Seng 2,6%-ot, a Nikkei 2,7%-ot esett.

A Twitter részvényesek elfogadták a felvásárlást

A Twitter részvényesei áldásukat adták Elon Musk Twitter-felvásárlására, ezzel újabb alapot képezve a jövő havi tárgyalások lefolytatására. A Tesla vezérigazgatója még áprilisban tette részvényenkénti 54,20 dolláros ajánlatát (összesen nagyjából 44 milliárd dollár), amelytől hosszas huza-vona után, a közösségi hálózaton lévő robot felhasználók általa vélt túl magas száma miatt, júliusban elállt. A Twitter aztán beperelte Musk-ot, és célja, hogy a bíróság a tranzakció lebonyolítására kötelezze a világ leggazdagabb emberét.

Nagyon gyenge befektetési bevételeket várnak a nagybankok

A Citigroup és a JPMorgan is 50%-os bevétel-visszaesést vár befektetési banki tevékenységeinél a jelenlegi negyedévben, ugyanis a megnövekvő kamatkörnyezet visszalassítja a cégek befektetési hajlandóságát.

Egyszeri veszteség az IBM-nél

Az IBM 5,9 milliárd dollár egyszeri adózás előtti veszteséget jelentett be a harmadik negyedévre, ugyanis megegyezett két biztosító társasággal, a MetLife-fal és a Prudential-lal, hogy azok átveszik az IBM-től 100 ezer munkavállaló nyugdíj követelését, 16 Mrd dollár értékben. Így a későbbiekben az IBM-nek már nem lesz ebben az irányban semmilyen kötelezettsége. Az egyszeri tétel nincs hatással az operatív eredményre vagy a szabad cash flow-ra, mondta a cég.

Szűkül a Volkswagen értékelési sávja

A Bloomberg értesülései szerint már több nagy befektető is elkötelezte magát, hogy a tőzsdei bevezetés során Porsche részvényeket jegyez. Korábban a katari alapról jelent meg ilyen hír, most pedig úgy tűnik, hogy a norvég állami befektetési alap is elkötelezhette magát. A Red Bull alapítója, Dietrich Mateschitz viszont a kezdeti érdeklődést követően elállhat az üzlettől, miután nem sikerült megállapodni a Red Bull és a Porsche Forma 1-es együttműködéséről.


Egyúttal a Bloomberg értesülései szerint most már 70-85 milliárd eurós értékelési sávról szólnak a befektetési tárgyalások, ami azt jelenti, hogy az eredeti 60-85 milliárd eurós tartományhoz képest szűkült a sáv. A hét végéig véglegesíthetik az árazási sávot, és jövő héten elkezdődhet az ajánlatgyűjtési időszak.


Az HSBC (aki nem vesz részt a tranzakcióban) értékelése szerint csak 44,5-56,9 milliárd eurót érhet a Porsche.

Lufthansa részvényeket adott el a német állam

Gyorsított könyvépítés keretében 74,4 millió Lufthansa részvényt értékesített a német állam. A 6,11 eurós eladási ár 3,3%-os diszkontot jelent a tegnapi záróárhoz képest. Az eladott mennyiség a Lufthansa 6,2%-át jelenti. A mostani tranzakcióval a német állam teljesen kiszáll a Lufthansából.

A nemzetközi szoftver üzletág húzza a Gloster eredményét

Tegnap piaczárást követően publikálta első féléves eredményét a Gloster. A társaság ismét jelentős növekedésről számolt be. Az árbevétel közel 50%-kal 2,6 milliárd forintra emelkedett. A növekedés motorja elsősorban az akvizíció volt, ugyanis a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág 863 millió forinttal járult hozzá a bevételhez.


Az organikus növekedés vegyesen alakult a társaságnál. A chiphiány miatt a networking és IT infrastruktúra üzletág 29,1%-kal visszaesett. Ugyanakkor a nagyobb hozzáadott értékű felhő üzletág esetében kiugró, 50% fölötti növekedést ért el. A nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág a tavalyi első félévben még nem volt a Gloster csoport része, így nem lehet összevetni a számokat éves összehasonlításban. Azonban valószínűleg itt is jelentős növekedés történt, mivel az üzletág alapját adó Minero IT Kft. 2021-es egyedi beszámolója szerint a tavalyi év egésze alatt volt 1,1 milliárd forintos árbevételük, míg az idei első félévben az üzletág ennek már több mint a háromnegyedét elérte. Szintén beszédes az üzletágak létszámának alakulása. A Gloster csoport 34 fővel bővült, ebből 28 fő a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletágban, igaz az FF Next Technologies Kft akvizíciója (21 fő) is ezt a létszámot növelte.


Az export árbevétel aránya 2,0%-ról 28,4%-ra, a rendszeres árbevétel aránya 40,2%-ról 65,4%-ra emelkedett.


A Gloster csoport EBITDA-ja 95%-kal 301 millió forintra, adózott eredménye 314%-kal 144 millió forintra emelkedett. A leányvállalatok adózott eredményéből külső tagok (más tulajdonosok) részesedésével korrigált adózott eredmény 126%-kal növekedve 64,3 millió forint volt.



 

Gyengült a forint

Tegnap a kereskedési időszak nagy részében stabilan, szűk sávban mozgott az EURHUF kurzusa 396-398 körül. Délután azonban az amerikai maginflációs adat közzétételét követően a dollár erősödése nyomást helyezett a magyar devizára, ami így 399-nél zárta a napot. Ma reggel némi erősödést láthattunk, 398,5-nél jár a jegyzés.

Paritás alá szakadt az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon kedden 1,012-nél nyitotta a napot az EURUSD, majd enyhén gyengülni kezdett a dollár. Ez a nap első felére volt jellemző, aztán az USA inflációs adata után éles váltás következett, közel két százalékot erősödött az amerikai deviza és a paritás alá is benézett a kurzus. Bár a headline éves adat ismét csökkent, a maginfláció tovább nőtt, jelezve, hogy az alapfolyamatokban egyelőre nincs érdemi lassulás. Ma reggel is egy hajszállal az egységnyi szint alatt folyik a kereskedés.

Gyengült a kőolaj árfolyama az amerikai inflációs adat után

A WTI 86,8, a Brent novemberi árfolyama 93 dollárig gyengült ma reggel, míg az azonnali jegyzésű Ural kurzusa 73 dollár/hordó volt. A tegnapi nap fő híre az augusztusi fogyasztói infláció volt az USA-ban, ami 8,3% lett év/év alapon. Ez meghaladta a 8,1%-os várakozást, emiatt a piac eladói módba váltott. A befektetők tartanak tőle, hogy a Fed-nek magasabbra kell emelnie a kamatokat ahhoz, hogy megfogja a száguldó pénzromlást, ami viszont lassítja a gazdasági aktivitást. Az API jelentése szerint 6,6 millió hordóval nőtt a kereskedelmi nyersolaj készlet a múlt héten az Egyesült Államokban. Joe Biden pedig kijelentette, hogy 80 dollár alatt az amerikai állam vásárolni fogja a nyersolajat, hogy a stratégiai készletekből hiányzó 180 millió hordót pótolja. Az USA legutóbb 2020-ban, még Trump elnöksége alatt vett nyersolajat a piacról, akkor 24 dollárt fizetett érte hordónként.

Az arany az inflációs adat ellenére jól tartja magát

Az arany 1.701 dollár volt ma reggel, annak ellenére, hogy a tegnapi fogyasztói inflációs adat meglepetést okozott. A befektetők kisebb áremelkedésre számítottak, ami azt jelenti, hogy a Fed-nek 4%-nál is magasabbra kell emelnie az irányadó kamatokat, és valószínűleg hosszabb ideig kell fenntartani ezt a kamatszintet. A hír hatására a dollár is újra lendületet kapott, az euróval szemben megint paritás alatt van az árfolyam. A 10 éves hozam pedig 3,42%-ra ugrott. A Fed szakértői a napokban fognak ismét megszólalni, hogy miként értékelik a kialakult helyzetet.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben