Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Feszülten várjuk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 13.   11:18

Erste kommentár Ma fél háromkor derül ki, hogy mennyi volt az infláció augusztusban az Egyesült Államokban. A várakozások szerint folytatódhatott a pénzromlási ütem júliusban kezdődött...

Erste kommentár

Ma fél háromkor derül ki, hogy mennyi volt az infláció augusztusban az Egyesült Államokban. A várakozások szerint folytatódhatott a pénzromlási ütem júliusban kezdődött csökkenése, s a mutató a korábbi 8,5 százalékról 8,1 százalékara csökkenhetett. Ugyanakkor a maginfláció az elemzői várakozások szerint a korábbi 5,9 százalékról 6,1-re gyorsulhatott. Ez az oka annak, hogy a piac az infláció várható csökkenése ellenére továbbra is 75 bázispontos kamatemelést vár a Fed-től, hiszen ez a forgatókönyv továbbra is árnyomást mutat. Ugyanis az árcsökkenés egy ilyen forgatókönyv mentén inkább az üzemanyagok és nyersanyagok csökkenésének tudható be, mint sem a vásárlóerőből adódó áremelkedés csökkenésnek.


Ha netán valami pozitív meglepetés jönne a maginflációban, az csökkenthetné a kamatemelési várakozásokat, amelyek jelenleg a 4 százalékos jövő év eleji tető felé mutatnak. Ha pedig alacsonyabban és talán előbb jönne el a kamatemelés ciklus vége, az komoly pozitív üzenet lenne a részvénypiacok számára, ami segíthetné a részvényárfolyamok további emelkedését.


Az S&P500 index különben épp a 20-30 napos mozgóátlagokkal küzd, s az MACD indikátor is vételi jelzést készül adni. Vagyis kicsit vegyes a kép, pláne ha a napon belüli indikátorokat is górcső alá vesszük. Ugyanis itt meg inkább túlvettséget látunk. Ez pedig egy megállót sugall az elkövetkező napokra, így még izgalmasabbnak néz ki a ma délután.


A DAX és a BUX is enyhén emelkedik az adat érkezése előtt.

Folytatódott az emelkedés

A FTSE100 1,7%-ot, az Euro Stox50 2,1%-ot, a DAX 2,4%-ot emelkedett tegnap. Minden szektor emelkedett, de a pénzügy és az ingatlanszektor vezette az emelkedést. A lista végén az IT és az egészségügy állt.


Amerikában is emelkedtek az indexek. A Dow 0,7%-ot, az S&P 1,1%-ot, a Nasdaq 1,3%-ot emelkedett. Itt is minden szektor emelkedett, a legjobban az energia és az IT teljesített, míg a kommunikációs szolgáltatók és az alapvető fogyasztási cikkek gyártói számítottak lemaradónak.


Kisebb mértékben, de emelkedés volt tapasztalható ma reggel Ázsiában is. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a CSI300 0,7%-ot emelkedett.

Halaszthatja a Mobileye IPO-ját az Intel

Akár el is halaszthatja a Mobileye önvezető üzletágának IPO-ját az Intel, ugyanis a jelenlegi piaci kondíciók mellett csak jóval alacsonyabb összegért tudnák értékesíteni a részvényeket. A Bloomberg információi szerint az Intel eredetileg 50 milliárd dollárosra tervezte a tőkebevonást, azonban ezt most csak 30 milliárd dollárért tudnák megtenni. Az izraeli székhelyű Mobileye-t 2017-ben vásárolták fel, a cég fő profilja az önvezető autók kameráiban használt mikrocsipek gyártása.

Újabb változások a Pelotonnál

A Peloton társalapítója és korábbi vezérigazgatója, jelenlegi ügyvezetője, John Foley, aki előbbi posztjáról februárban mondott le, végleg elhagyja a süllyedő hajó fedélzetét. A Peloton folytatja küzdelmét, hogy megfordítsa sorsát, miután a pandémia enyhülésével megcsappant a kereslet a vállalat termékei iránt.

Több száz munkavállalójától válhat meg a Goldman Sachs

Már ebben a hónapban elkezdheti a létszámcsökkentést a Goldman Sachs. A cég a Bloomberg információ szerint több száz munkavállalójától válna meg.

Japánban is bemutatkozik a Tesla kínai kihívója

A kínai BYD jövőre három elektromos járműmodell értékesítését kezdi meg Japánban. Az ország jelentős autóipara ellenére még mindig kevés elektromos modell érhető el, és a fosszilis üzemanyaggal hajtott autókról való átállás meglehetősen lassú. Az elektromos járművek az összes új jármű eladások mintegy 1%-át tették ki tavaly Japánban. A BYD japán leányvállalatának elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy ennek az elektromos autók kis kínálata és választéka lehet az oka.

A javuló nemzetközi hangulat segíti a forint stabilizálódását

Tegnap sem mutatkoztak nagy elmozdulások a forintpiacon, az EURHUF 397,8-on zárt. A mai nyitásban további kisebb forinterősödés látszik. A gázárak csökkenése miatt a nemzetközi hangulat kedvező, ami segíti a forint stabilizálódását. Ma nem-kamatdöntő ülést tart a jegybank, ami után várhatóan további részleteket tudhatunk meg az új likviditáslekötő eszközökről.

Tovább erősödik az euró

A nemzetközi devizapiacon 0,8%-ot emelkedett tegnap az EURUSD, s a mai nyitásban további kisebb euróerősödés látszik. Ma az USA-beli inflációs adatokra figyelhet a piac, aminek kapcsán a teljes index csökkenését várja a konszenzus.

Három nap emelkedés után gyengült az olaj

A WTI 87,9, a Brent 94,5 dollár volt ma reggel a novemberi leszállításra, míg az Ural azonnali jegyzés ára 75,4 dollár/hordót tett ki. A nyersolaj három nap emelkedés után enyhén esett, elsősorban a keresleti bizonytalanságok miatt. A kínai hatóságok országszerte szigorítottak a lezárásokon, miközben a magasabb kamatok miatt a gazdasági aktivitás globálisan is lassul. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy az Iránnal való megegyezés  nincs a porondon. Tegnap több európai állam is elégedetlenségének adott hangot, miszerint az iráni követelések elfogadhatatlanok. A Morgan Stanley csökkentette a következő negyedévekre vonatkozó nyersolaj árvárakozását, főleg a keresleti bizonytalanságok miatt.

Az arany stagnál a mai inflációs adat előtt

Az arany 1.722 dollár volt ma reggel. Magyar idő szerint délután 2 óra 30 perckor lát napvilágot az augusztusi USA fogyasztói árindex, amire a piac várakozás 8,1% év/év alapon. A vártnál magasabb infláció kedvezőtlen lenne az aranyra, mivel ez nagyobb kamatemelésre ösztönözné a Fed döntéshozóit. A dollár tegnap tovább gyengült, de ez a mozgás csak átmenetinek bizonyult. Az amerikai hosszú lejáratú kamatok továbbra is magas szinten vannak, a 10 éves irányadó kamat jelenleg 3,33%.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben