Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Életünk nagy eseményei

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 9.   10:36

Erste kommentár Szerintem sokan vagyunk úgy a földön, hogy amióta élünk, II. Erzsébet volt az Egyesült Királyság első embere. Ez tegnap véget ért. Nyugodjék békében, igazán nagy kaliberű ember...

Erste kommentár

Szerintem sokan vagyunk úgy a földön, hogy amióta élünk, II. Erzsébet volt az Egyesült Királyság első embere. Ez tegnap véget ért. Nyugodjék békében, igazán nagy kaliberű ember volt!


Az általa még tegnapelőtt kinevezett miniszterelnök, Liz Truss nagy dolgot jelentett be. Két évre 2.500 fonton befagyasztották a háztartásoknak nyújtott éves energia díját. Ugyanakkor kutatási és kitermelési engedélyeket adnak ki, amennyit csak tudnak, s nem sújtják külön extraprofit adókkal a cégeket. Vagyis hagyják őket szabadon vállalkozni a profit reményében, s majd a verseny fogja megregulázni az árakat. Ez a jelenlegi árszabályozás mellett mintegy 3.000 köbméteres gázfogyasztásnak felelne meg Magyarországon. Ugyanakkor egy átlagos, a kétezres évek előtt épült ház itthon sok esetben ennél több gáz fogyaszt. Tekintve a brit jövedelmi viszonyokat, ez igen kedvezőnek tűnik, még akkor is, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tél ott jóval gyengébb.


Ausztriában pedig egy kicsit magasabban, mint itthon, 2.900 kWh-ra éves áramfogyasztás felett kell ezentúl a piaci árat fizetni a háztartásoknak. Ez egyébként tipikusan egy háztartás éves átlagfogyasztásának a 80 százaléka. Hátha sikerül azt a húsz százalékot megtakarítani!


Itthon is lépett a kormány. 18 Celsius fokos hőmérséklet lesz télen a kormányhivatalokban, s összesen 200 millió köbméter földgázt, a magyar éves átlagos fogyasztás mintegy 2 százalékát kívánják így megspórolni. Amúgy ez a költségvetési hiányt és külkereskedelmi mérleget is mintegy 150 milliárd forinttal, azaz mintegy 400 millió euróval javíthatja.


Ma üléseznek az EU energiaminiszterei, akik ársapkát vezethetnek be — értelmezésünk szerint — a szerződéses szállítások feletti gázbeszerzésekre. Ez valószínűleg közös beszerzéssel valósul meg, mint ahogy a védőoltásoknál is. Mivel a szerződéses árak is a piaci árat követik általában, ez a lépés általánosan csökkentheti a gáz árat Európában. Az áram árát pedig 200 euró per MWh-ban, azaz kb. 80 forint per kWh-ban maximálnák, nem gázos erőművek esetében. Ez különben még mindig szép profitot hagyna pl. az atomerőművek zsebében.


Ma ismét emelkedéssel próbálkozik a DAX index, és BUX is a pozitív tartományban van az OTP-nek köszönhetően.

Mérsékelt emelkedés

Az Euro Stoxx50 és a FTSE100 is 0,3%-ot emelkedett tegnap. A DAX kilógva az európai indexek közül 0,1%-ot csökkent. Európában vegyesen teljesítettek a szektorok, az emelkedést a pénzügy és az egészségügy vezette, míg leggyengébben az ingatlanszektor szerepelt.


Amerikában 0,6-0,7%-ot emelkedett a Dow, az S&P és a Nasdaq is. A szektorok többsége emelkedett, legjobban itt is az egészségügy és a pénzügy teljesített. A kommunikációs szolgáltatók csökkentek legnagyobb mértékben.


Ázsiában emelkednek az indexek a hét utolsó kereskedési napján. A Nikkei 0,6%-ot, a CSI300 ,1,3%-ot, a Hang Seng 2,5%-ot emelkedik.

Visszakaphatja 500 millió dollárját a Citigroup

A friss bírósági döntés alapján mégis vissza kell küldeni a Citigroupnak a még 2020-ban tévesen átutalt több, mint félmilliárd dollárnyi összeget. A malőr akkor történt, amikor 2020 augusztusában a Citi a Revlon kozmetikai vállalat hitelezőinek utalta volna az aktuális törlesztőrészletet, azonban egy hiba miatt a teljes hitelösszeget (nagyjából összesen 900 millió dollárt) kifizették a különböző befektetőknek. Ennek körülbelül a felét nem küldték vissza a hitelezők, melyre most a szövetségi bíróság fogja kötelezni őket. A döntés következtében akár 25 centtel is nőhet a Citi ez évi részvényenkénti eredménye.

Tovább csökkenti termelését az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal újabb olvasztókohó leállítását jelentette be a magas energiaárak és a bonyolult piaci helyzet miatt. Nemrég jelentették be egy spanyol és egy német kohó leállítását, a mostani döntés pedig egy lengyelországi üzemet érint.

Nyomás alatt az ingatlanfejlesztők

A kínai ingatlanválság súlyosságát jelzi, hogy az Evergrande hitelezői a héten csődgondnokot jelöltek ki, hogy lefoglalja a cég hongkongi központját, miután az ingatlanfejlesztő nem teljesítette a fizetési kötelezettségét. A csődgondnok kezdeményezni fogja az 1,2 milliárd dollár értékű ingatlan eladását.

Tovább robog a forint

A szerdai nagyobb erősödést követően tegnap volatilis mozgások után összességében kisebb mértékben gyengült a forint az euróval szemben. A mai nyitásban viszont ismét a forintnak áll a zászló: az EURHUF kurzusa kicsivel már 395 alatt jár. A forintot segíti, hogy a dollár éppen gyengül az euróval szemben. Ma az EU-s miniszterek energiaügyi egyeztetése lehet fontos hatással a piacra.

Segített a kamatemelés

Az EKB jelentősebb kamatemelése után azonnal erősödött az euró a nemzetközi devizapiacon. Lagarde sajtótájékoztatója alatt azonban az alapvetően szigorú hangvétel dacára elgyengült a közös európai deviza, és az EURUSD árfolyama végül kicsivel a paritás alatt zárt. Az euró árfolyamával kapcsolatban annyit mondott az EKB tegnap, hogy nincs árfolyamcéljuk, de figyelemmel követik az árfolyamalakulás inflációba begyűrűző hatásait. Ma reggel ismét erősödik az euró, a piac bízik az energiaügyi találkozó pozitív kimenetelében.

Emelkedett a nyersolaj ára, a bizonytalanság továbbra is fennáll

A WTI 83,5, a Brent típusú kőolaj ára pedig 89,3 dollár volt a novemberi leszállításra, míg az azonnali Ural árfolyam 69,3 dollárt tett ki hordónként. A tegnap közzétett USA készletadat 8,8 millió hordó nyersolaj tartalék növekedést mutatott a múlt héten, vagyis úgy tűnik, bőséges a piaci ellátottság. Nem véletlen, hogy az OPEC fontolgatja a kínálat szűkítését, vagyis a tagállamok a szimbolikus napi 100 ezer hordó termeléscsökkentés helyett többet szeretnének, hogy megfordítsák a lefelé irányuló ár trendet. A kőolaj ára ugyanis hetek óta csökken a gazdasági lassulás okozta félelemek miatt. Kína továbbra is kitart a zéró Covid stratégia mellett, ami jelentős lezárásokkal és korlátozásokkal jár együtt és az olajfogyasztás csökkenését hozza magával. A Fed mellett az EKB is 75 bázispontos kamatemelésről döntött tegnap, ami soha nem látott szigorító lépés volt.

Az arany tovább erősödik, nagy kamatemelésre számít a piac

Az arany 1.721 dollárig emelkedett ma reggel annak ellenére, hogy a szeptember 20-21-i döntésen a piac legalább 75 bázispontos kamatemelést vár a Fed-től. Az európai jegybank is hasonló lépést tehet októberben, miután tegnap 75 bázisponttal 1,25%-ra emelte az euró kamatát. A hosszúlejáratú amerikai dollár hozamok is emelkedtek: jelenleg 3,3%-on áll az irányadó hozam. A befektetők mindenesetre már beárazták valamennyire ezt a kockázatot, legalábbis ez derül ki a nyilatkozatokból. A tegnapi európai kamatemelés viszont gyengítette a dollárt, ami segített az arany árfolyamának.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben