Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

11 órakor ismerteti Matolcsy a Növekedési Hitel Program részleteit

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 30.   09:40

Korrekciós napokat mostanában csak elvétve látunk a piacon, legutóbb pénteken volt egy rövid pihenő, amit ismét emelkedés követett a hét első napján. Ázsiában is inkább a vevők domináltak a nyitva tartó piacokon, az ausztrál tőzsde például 2008 szeptembere óta nem látott szintre erősödött. A tegnap megjelent vártnál kedvezőbb német inflációs adat és a hétvégén...

Korrekciós napokat mostanában csak elvétve látunk a piacon, legutóbb pénteken volt egy rövid pihenő, amit ismét emelkedés követett a hét első napján. Ázsiában is inkább a vevők domináltak a nyitva tartó piacokon, az ausztrál tőzsde például 2008 szeptembere óta nem látott szintre erősödött. A tegnap megjelent vártnál kedvezőbb német inflációs adat és a hétvégén megalakult olasz kormány megnyugvást hozott a piacokra, ami tegnap meglátszott az árfolyamokon is. A jó hangulatot az a várakozás is táplálja, miszerint az EKB csökkenti az alapkamatot a következő ülésének alkalmával. A nemzetközi börzéken nem lehet okuk panaszra a befektetőknek, de a BUX továbbra is rosszul fest. Napok óta oldalaz a kurzus a 17.800-18.000 pontos szinten, ezzel szemben az S&P500 hajszálnyira van a történelmi maximumától, és DAX is újból emelkedik és ledolgozta veszteségének nagy részét. Úgy gondoljuk, hogy az említett nemzetközi indexek hamarosan új csúcsra kapaszkodhatnak, miközben a BUX technikai képe inkább esést mutat. Ma azonban némi életjelet adott a hazai börze, és 18.000 pont felett halvány remény van a további emelkedésre a 18.200 pontnál látható következő szintig.
Piaci áttekintés
- Jó hangulatban indult a hét a tengerentúlon
- Süllyedt az arany és az olaj jegyzése
- Nagyot erősödött a forint árfolyama
- Mérsékelt emelkedés a Távol-Keleten
- Matolcsy György ma ismerteti a Növekedési Hitel Program részleteit
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a hét első kereskedési napja a tengerentúli börzéken, nyitás után felfelé vették az irányt az indexek, bár a záráshoz közeledve megtört a lendület, de így is bőven a pozitív oldalon zárult a kereskedés (Dow 0,72%, Nasdaq 0,85%, S&P500 0,74%).
- A személyi kiadások 0,2%-kal emelkedtek a tengerentúlon márciusban, az előző havi 0,7% után. Ez december óta nem látott érték, de még így is meghaladta az elemzői várakozásokat, amely stagnálás volt. A személyi jövedelem szintén 0,2%-kal emelkedett márciusban, ami elmaradt a 0,4%-os várakozáshoz képest.
- A függőben lévő lakásértékesítési adat márciusi értéke lényegesen jobb lett a várakozásoknál. A 0,9%-os piaci konszenzust túlszárnyalva 1,5%-kal növekedett a mutató, de a februári 0,4%-os csökkenést -1%-ra módosították.
- Ma délután számos makro adatot publikálnak a tengerentúlról: az S&P/CaseShiller házár indexet, a Chicago-i beszerzési menedzser indexet és a Conference Board fogyasztói bizalmi indexét.
- A Pfizer, az Office Depot, a Valero Energy és a Western Union is ma publikálja negyedéves számait.
Európa
- Látványos emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai piacok (FTSE100 0,49%, DAX 0,76%, CAC40 1,55%).
- 1,1%-kal nőtt a német infláció évesítve, ami kedvező adat, mert a piac 1,4%-ra számított.
- Jól sikerült a tegnapi kötvényaukció Olaszországban, összesen 6 milliárd euró értékben adtak el papírokat, és a hozamok 2010 októberében nem látott szintre süllyedtek.
- Délelőtt 9:55-kor német munkanélküliségi ráta lesz, 11 órakor pedig eurózónás fogyasztói árindexet publikálnak.
Olaj, arany
- Ma reggel 94,4 dolláron állt a WTI kőolaj, ami kismértékű gyengülést jelent tegnaphoz képest, míg az arany esetében a kurzus 1.462 dollár volt, szintén némi visszaesést jelent a korábbi szintekhez képest. Az olaj árára negatívan hatott, hogy ismét emelkedik az USA termelése.
Devizák
- Nagyot mozgott tegnap a forint árfolyama, a nyitó 302,2-es érték zárásra 298,88-ra csökkent, de napon belül egy rövid ideig még 298 alatt is kereskedtek az EUR/HUF devizapárral, azonban a nap második felére elfogyott a forint ereje és mérsékelt gyengülés vette kezdetét, de még így is a 300-as szint alatt zárta a napot a hazai fizetőeszköz. Ma reggel is 299,5 körüli értékeken kereskednek vele.
- Az EUR/USD devizapárnak tegnap reggel sikerült elrugaszkodnia a rövidtávú mozgóátlagokról és a pozitív hangulat egész nap kihatott a kereskedésre az euró erősödését előidézve. A devizapár értéke 1,3021-ről 1,3099-re emelkedett. Az euró erősödéséhez hozzájárult, hogy a hétvégén letette az esküt az új olasz kormány, így a hónapok óta tartó bizonytalanság lezárulni látszik.
Távol-Kelet
- A japán tőzsde a tegnapi szünet után ma ismét kinyitott, de az index nem produkált érdemi elmozdulást. A shanghai tőzsde még ma is zárva tartott, míg a Hang Seng index 0,67%-ot tudott emelkedni.
- Az ausztrál index értéke több mint 1%-ot emelkedett, teljesítményét elsősorban a bankpapírok húzták fel, melyek a vártnál jobb negyedéves eredmény hatására jelentős mértékben tudtak emelkedni.
- Japánban ma reggel publikálták a munkanélküliségi ráta nagyságát, ami a várt 4,2% helyett 4,1% lett. Az ipari termelés a várt 7,2% helyett 7,3%-kal csökkent a tavalyi évhez képest a márciusi előzetes adatok alapján.
- Dél-Koreában is ma publikálták az ipari termelés alakulását, ami 3%-os csökkenést mutatott, és ezzel jelentősen alulteljesítette az elemzői várakozásokat, melyek 0,7%-os visszaeséssel kalkuláltak.
- A tajvani GDP a várt 3,1% helyett csak 1,54%-kal tudott bővülni az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az előzetes adatok alapján.
- Az Ázsiából érkező gyenge makro adatok figyelmeztetőek lehetnek a globális kereslet szempontjából is.
Határidős piacok
- A határidős indexek alapvetően a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- MOL: A Bloomberg hírei szerint Horvátország tárgyalásokat folytat az Exxon-nal, a Conoco-val és a GE- vel adriai gázkutatási licencek eladásáról. A hír negatív az INA-ra nézve, amely szintén érdeklődött a lehetőségek iránt, elsősorban az Adria középső és déli területein. Korábban a cég a horvát bányatörvénnyel magyarázta óvatosságát: ez a törvény nem ad automatikusan lehetőséget arra, hogy ha valaki kutatást végez, akkor a mező fejlesztését is megkaphatja. Az INA az Adria északi részén már termel gázt az olasz ENI-vek közösen. A nagyobb verseny feljebb tornázhatja a licencek árát, ami jó lehet a horvát költségvetésnek, de nem kedvező az INA-ra nézve.
- MOL: A Slovnaft esetében a legfelső bíróság jóváhagyta a cégre kirótt 9 millió eurós büntetést, amit két kisebb szintű bíróság hatályon kívül helyezett korábban. A Slovnaftot a szlovák versenyhivatal büntette meg, mivel 2005-2006-ban a cég visszaélt monopol helyzetével az üzemanyagok nagykereskedelmi árazása terén.
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Elmű és az Émász is, az osztalékfizetés május 13-án kezdődik. Az Elmű 1.700, az Émász 1.400 forintot fizet.
- Ma tartja közgyűlését a PannErgy és az E-Star is. Osztalékot egy cég menedzsmentje sem javasol.
Gazdasági hírek
- Ma délelőtt 11 órakor Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót tart, melyben ismerteti a Növekedési Hitel Program részleteit.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben