Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A vörös vonalakon túl: a kínai ingatlanpiaci válság, és lehetséges hatásai

SZTORI
SZTORI2022. szeptember 6.   11:00

Közel van az összeomláshoz a kínai ingatlanpiac: az árak zuhannak, a lakásépítők fizetésképtelenek, a jelzáloghitelesek pedig nem fizetik a részleteket. Az elemzők szerint azonban arra kevés az esély, hogy mindebből a 2008-ashoz hasonló globális válság alakuljon ki, ám Kína gazdasága a gyors növekedés után stagnálásba fordulhat, ami a világgazdaság bővülése szempontjából.

Az összeomlás szélére került a kínai ingatlanpiac, egy év alatt 22 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, miközben lakossági tiltakozás-sorozat is sújtja az ágazatot: az építés alatt lévő ingatlanok tulajdonosainak jelentős köre nem hajlandó fizetni a hiteleket, az országban mintegy 300 csoport alakult különböző városokban, amelyek tagjai összesen – a becslések szerint – 150-370 milliárd dollárnyi lakáskölcsön törlesztését tagadták meg arra hivatkozva, hogy a fejlesztők becsapták őket.

Az alapvető problémát az elmúlt évtizedek kínai növekedésének húzóágazatát jelentő lakáspiacon elterjedt előértékesítési rendszer jelenti: a lakásokat a fejlesztők a tervezőasztalról adták el és a finanszírozást a vevők előre felvett jelzáloghitelei jelentették. A fejlesztők tőkeigénye így a minimálisra (a telekvásárlásra) volt csökkenthető, ami teret adott a gyors bővülésnek – láthatóan magas kockázatok mellett. A rendszer ingatlanpiaci buborékot alakított ki, az árak meredeken emelkedtek, a fejlesztők folyamatos növekedési kényszerbe kerültek, piramisjáték-szerű rendszert alakítva ki, amelyben a régebbi projektek befejezését az új értékesítésekből kezdték finanszírozni. A döntéshozók a buborék óvatos leengedése érdekében új szabályokat vezettek be, amelyben nem csak a keresztfinanszírozást korlátozták, de hitelfelvételi limitet is bevezettek a fejlesztők számára: a három piros vonal 2020 augusztusában bevezetett politikája az adósságállomány függvényében három lépésben korlátozta a felvehető új hiteleik mértékét. A küszöböt 2021-ben a fejlesztők 60 százaléka lépte át, 10 százalékukat pedig – köztük a most már a botrány jelképévé vált második legnagyobb kínai fejlesztőt, az Evergrandét – a teljes hitelfelvételi tilalom sújtotta. A források elzárása azonban az ágazatot még nehezebb helyzetbe hozta, hiszen a finanszírozási űrben képtelenek voltak tartani korábbi vállalásaikat.

Az Evergrande ellen a Kínában kisvárosnak számító 1,6 millió lakosú, a porcelán fővárosának mondott Csingtöcsenből indult el a tiltakozási hullám, ahol az elégedetlen vásárlók nyílt levélben fordultak a céghez és a helyi önkormányzathoz, mondván: a cég nem teljesítése miatt ők sem fizetik tovább a jelzáloghiteleiket. A közösségi médiában futótűzként terjedő levél tiltakozások sorozatát váltotta ki, kínaiak ezreit tagadták meg a részletek fizetését olyan lakások után, amelyekben sohasem laktak. A botrányt fokozza, hogy a tiltakozók szerint a fejlesztők és a bankok nem tartották be a rájuk vonatkozó szabályokat (korábban kapták meg a bankoktól a pénzeket, minthogy az az építkezés szakaszaihoz mérten járt volna nekik). Az ingatlanfejlesztőket a három piros vonal mellett mindeközben a kínai zéró-Covid stratégia kiváltotta gazdasági visszaesés is sújtotta: a kereslet eleve gyengült, ami a források még gyorsabb elapadásához vezetett. A kártyavárak így gyorsan dőltek össze, és a helyzetet a tiltakozási hullám még tovább rontja. A kínai kormány egyelőre nem lépett az ügyben, egyelőre a lakáspiac stabilizálásának fontosságáról szóló nyilatkozatot adtak ki, mondván az önkormányzatoknak is fontos szerepük van ebben, de körövonalazódik egy állami alap létrehozása is, amelynek feladata a félkész projetek befejezése lenne.

Tommy Wu, az Oxford Economics vezető közgazdásza az Al Jazeerának mindezt úgy kommentálta: „Az ingatlanfejlesztők nem rendelkeznek elegendő likviditással a projektek folytatásához – és az mindegy, hogy az adósságszolgálati költségek, a csökkenő lakáseladások, vagy a korábbi forrásokkal való visszaélés miatt. A problémának így olyan megoldást kell keresni, amely helyreállítja a lakásvásárlók fejlesztőkbe vetett bizalmát, és ez segítheti a lakáseladásokat, amivel javítani lehet a fejlesztők pénzügyi helyzetét."

A nagyobb kérdés persze az, hogy  az ingatlanpiaci válság milyen hatással lehet Kína és így a világ gazdaságára. Alicia García-Herrero, a Natixis vezető elemzője szerint kevéssé kell tartani egy 2008-hoz hasonló pénzügyi krízis kialakulásától – annak ellenére sem, hogy a Kínában az ingatlanpiac a GDP 30 százalékát teszi ki, ami kétszerese az Egyesült Államokban mért értéknél. A kínai pénzügyi rendszer ugyanis egyrészt meglehetősen zárt, miközben az ingatlanfejlesztők külpiaci hitelkitettsége is alacsony – így az elemző szerint inkább a kínai növekedés visszaesésének világgazdasági hatásaira számít. Kína a világ GDP-jének ötödét adja, a Világgazdaság Fórum becslése szerint egy százalékos ottani visszaesés a globális növekedést 0,3 százalékkal veti vissza. Noha az elemzők arra nem is számítanak, hogy a kínai gazdaság valóban recesszióba süllyedhet, az ingatlanpiaci krízis a növekedést jelentősen, a stagnálás-közeli állapotba taszíthatja, ami az elmúlt évek gyors bővülése után sokak számára visszaesésnek is tűnik majd.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben