Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mégis esik

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 6.   11:00

Erste kommentár Tegnap hatalmas elánnal emelkedett a földgáz ára a holland börzén, de aztán csak elbizonytalanodtak a spekulánsok, ahogy a „valós” piaci szereplők nem igazán jelentek meg a piacon, annak ellenére sem,...

Erste kommentár

Tegnap hatalmas elánnal emelkedett a földgáz ára a holland börzén, de aztán csak elbizonytalanodtak a spekulánsok, ahogy a „valós” piaci szereplők nem igazán jelentek meg a piacon, annak ellenére sem, hogy a Gazprom elindította az első LNG szállítmányát. A 30 ezer tonna az új balti-tengeri LNG terminálról indult útnak, ami éppen az Északi Áramlat indulópontjánál van. Különben ez a mennyiség kicsinek számít általában az LNG terminálok életében. Szóval az látható, hogy az európai energiaügyekért felelős miniszterek szeptember 9-i csúcstalálkozóját várják a piaci szereplők, s reménykednek abban, hogy ott sikerül valamiféle egyezségre jutni az árplafon és a közös beszerzés terén. Persze ehhez azért kellenének orosz szállítások is, ami az Északi Áramlaton most épp nincs, s Ukrajnán keresztül is csak a kapacitások 40 százaléka érkezik, miközben a nemrég átadott déli vezetéken a lekötött mennyiségek érkeznek, pl. Magyarországra is. Ugyanakkor épülnek az LNG terminálok, amelyek belátható időn belül az orosz gáz jelentős részét, de nem az egészét, is kiválthatják.


Mindenesetre az újra csökkenésnek indult árak örömöt hoznak a piacokra. Így a tegnapi jelentősebb csökkenést követően inkább emelkedéssel próbálkoznak a részvények. A forintra is jó hatással van, hiszen az alacsonyabb földgáz árak kisebb költséget jelentenek az államháztartás számára, s kisebb folyófizetési mérleg hiányt is okoznak. Ezek pedig a forintot segítő tényezők, és segíthetnek a forintnak újra együtt mozogni a régiós devizákkal.


Ma reggel a DAX emelkedéssel kezdte a napot, de hamar elfogyott a lendülete. A BUX a tegnapi jelentősebb csökkenés után enyhén emelkedik.

Nagyot esett Európa

Az emelkedő energiaárak komoly aggodalmat hoztak tegnap Európába. Az Euro Stoxx50 1,5%-ot, a DAX 2,2%-ot esett. Kivételt jelentett a FTSE100, ami 0,1%-ot emelkedett. Az energia és közműcégek kivételével minden szektor csökkent tegnap Európában. A legnagyobb esést a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói, különösen az autóipari szereplők szenvedték el.


Az amerikai részvénypiacok tegnap zárva tartottak.


Ázsiában vegyes a kép ma reggel. A Hang Seng 0,2%-ot csökkent, a Nikkei stagnál, a CSI300 pedig 0,5%-ot emelkedik.

A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel

A Magyar Telekom a megélhetési költségek növekedése miatt egyszeri javadalmazást fizet ki munkavállalóinak. A 3 milliárd forint a harmadik negyedévben kerül lekönyvelésre. A munkatársak 2023. január 1-jétől bérfejlesztésben is részesülnek, ami jövőre várhatóan 4,2 milliárd forinttal emeli meg a bérköltségeket. A cég nem indít csoportos létszámcsökkentési programot, ami jó hír, de korlátozott feltételekkel önkéntes programot hirdet meg. A bérfejlesztésről általában ősszel szokott dönteni a cég, ennek mértéke megfelel a korábbi évek gyakorlatának. Erre jön még rá az egyszeri kifizetés.

Szabad jelzést kapott a Porsche IPO

A Volkswagen csoport igazgatósága tegnap úgy döntött, hogy a kedvezőtlen környezet ellenére megvalósítják a Porsche márka IPO-ját. A tranzakcióra szeptember végén, október elején kerülhet sor. A Bloomberg számításai szerint a Porsche értéke 85 milliárd euró körül alakulhat. A részvényeket elsősorban intézményi befektetőknek szánják, a Bloomberg értesülései szerint 5% körül lehet a kisrészvényesek számára allokált mennyiség.

Bírság várhat az Instagramra

405 millió eurós bírságot szabhatnak ki az Instagramra Írországban kiskorúak adatainak helytelen felhasználása miatt. A céget az ír adatbiztonsági bizottság vádolta meg azzal, hogy nem helyesen dolgozták fel a 18 éven aluli felhasználók adatait. A végső döntés jövő héten fog megszületni. A bírság összege 17,7 cent vagy 0.1% részvényenkénti negatív hatást jelentene az Instagram tulajdonosa, a Meta részvényeiben.

Pozitív hírek hatására erősödik a forint

A gázellátással illetve a gázárakkal kapcsolatos félelmek miatt gyengült tegnap a forint árfolyama az euróval szemben. A nyitó 400-ról zárásra összességében 404,4-re emelkedett az EURHUF devizapár. A mai nyitásban kisebb erősödés látszik, ami egyrészt összefüggésben lehet a ma reggel csökkenést mutató gázárakkal, illetve azzal a tegnap esti hírrel, ami szerint a kormány független korrupcióellenes intézmény felállítását tervezi. A piac úgy tűnik, bízik abban, hogy ez a lépés közelebb vihet a Bizottsággal fennálló viták lezárásához.

Továbbra is paritás alatt

A nemzetközi devizapiacon tegnap az energiaválság réme miatt gyors gyengüléssel nyitott az euró a dollárral szemben. Napközben valamelyest visszavett az eséséből az euró, és végül csak 0,3%-os csökkenéssel zárt az EURUSD kurzusa. A mai nyitásban euróerősödés látszik, de kicsivel még mindig a paritás alatt van az árfolyam. Az uniós ársapka lehetősége a gázáron úgy tűnik, segíti a közös európai devizát. Az USA piacok nyitásával ma a devizapiacon is nőhet a forgalom, alapvetően az EKB csütörtöki kamatdöntésére és a pénteki, az energiaárak megfékezését célzó EU-s válságtanácsra fókuszál a devizapiac az elkövetkező napokban.

Az olajárak stagnálnak, a piac az iráni tárgyalásokra és a G7 döntésre vár

A WTI 88,7, a Brent típusú kőolaj pedig 95 dollár/hordó volt ma reggel. A piac elsősorban az iráni tárgyalások eredményére vár, illetve figyeli, hogy a G7-es államok milyen megállapodást hoznak tető alá az orosz kőolaj ársapkájával kapcsolatban. Az ötlet sokak szerint nem kivitelezhető hatékonyan, mivel olyan jelentős a kereslet a kőolaj iránt, hogy az orosz vállalatok a harmadik világ finomítóinak el tudják adni a terméket. Az orosz kormány kijelentette, hogy az ország nem ad el kőolajat olyan állam cégei felé, akik csatlakoznak a programhoz. A kőolaj piac várja a kínai gazdasági adatokat is, mivel az ázsiai ország kereslete megtorpant az elmúlt hónapokban a gazdasági lassulás és a Covid járvány okozta lezárások miatt.

Az arany stagnál, a Fed van továbbra is a középpontban

Az arany 1.719 dollár volt ma reggel. A múlt pénteki munkaerőpiaci adat határozza meg továbbra is a kereskedést, mivel a munkanélküliségi ráta kismértékben, 3,7%-ra emelkedett. A piac szerint ez lassíthatja a Fed kamatemelési lépéseit. Az amerikai jegybank szeptember 20-21-én ül össze legközelebb, akkor dönt a rövid kamatok mértékéről. A piac továbbra is 4% feletti kamatemelést áraz, ami gyengítheti a kamatot nem fizető aranyat. A dollár tovább erősödött a világpiacon, az euróval szemben tartósan a paritás fölé emelkedett a kurzus.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben