Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ennyi volt?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 5.   11:01

Erste kommentár Nem sokat kellett várni az orosz válaszra. Látván a gázár és olajár esést illetve az olajárra bevezetendő ársapkás kezdeményezést, azonnal léptek. Nem indították...

Erste kommentár

Nem sokat kellett várni az orosz válaszra. Látván a gázár és olajár esést illetve az olajárra bevezetendő ársapkás kezdeményezést, azonnal léptek. Nem indították újra a gázszállítást az Északi Áramlat I. vezetéken. Ráadásul a piaci vélemények, na meg az olajtermelő országok korábbi kijelentései alapján az OPEC+ mai találkozóján vagy szinten tartják, vagy csökkentik októbertől a kitermelést. Mindenesetre semmi sincs kőbe vésve, miközben Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy nem szállít olajat azoknak, akik ársapkát kívánnak bevezetni (G7). Szóval áll a bál a piacon. Az energiahordozók emelkednek, miközben a világ az európai recessziótól retteg. Ugyanis az EU a 17.090 milliárd dollárnyi GDP-t termelt tavaly, miközben Kína 17.730 milliárdot, az USA pedig 23.000 milliárdot. Ez a három együtt a világ GDP-jének 60,1 százaléka! Ráadásul az USA is recessziós kilátásokkal néz szembe, miközben Kína a koronavírussal küzd, lezárások képében. S akkor még a kínai ingatlanlufi kipukkanásával nem is számoltunk. Szóval nem néznek ki jól a dolgok. Míg pénteken örültek a befektetők a zuhanó energiaáraknak és a „megmenekülésnek”, ma már újra a rettegés az úr. Pedig a DAX egy korábbi mélypont környékéről próbálkozott az emelkedéssel, s a reggeli zuhanás ellenére is kitart a támasz szint, ami 12.400 pont közelében van. A BUX index esetében az emelkedés visszafogottabb volt, s most a csökkenés is az. Különben ma a munkát ünneplik a tengerentúlon, így az amerikai befektetők ma kimaradhatnak a piacból.

Pénteken még Európa volt a befektetők kedvence

Pénteken jó hangulatban telt a kereskedés, jelentős emelkedés jellemezte az európai részvényindexeket. A FTSE100 1,9%-ot, az Euro Stoxx50 2,5%-ot, a DAX pedig 3,3%-ot emelkedett. Pénteken minden szektor emelkedett, főleg a pénzügy és az IT.


Ezzel szemben Amerikában kisebb csökkenés volt jellemző a múlt hét utolsó kereskedési napján. A Dow és az S&P egyaránt 1,1%-ot esett, míg a Nasdaq 1,3%-ot csökkent. Az energiaszektor kivétel minden szektor csökkent, leginkább a kommunikációs szolgáltatók.


Ázsiában ma reggel kisebb csökkenés látható. A Nikkei 0,1%-ot, a CSI300 0,7%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot esik.

Ma dől el a Porsche IPO sorsa

A Volkswagen csoport igazgatósága ma dönt arról, hogy önállóan tőzsdére viszik-e a Porsche márkát. A tranzakcióról már év eleje óta lehet hallani, de a mostani bizonytalan negatív tőkepiaci környezetben kérdéses, hogy a leválasztás mellett döntenek-e. Pozitív döntés esetén szeptember végén, október elején kerülhet sor az IPO-ra.

Leállította két üzemét az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal két európai olvasztójának leállításával reagál az elszálló energiaárakra és a csökkenő keresletre. A gyengülő kereslet kapcsán az autóipari visszaesést nevesíti is az acélgyártó vállalat. A tavalyi év végén az ArcelorMittal-nak 16 olvasztója volt Európában.

Warren Buffett cége tovább adta a BYD részvényeit

A legkomolyabb Tesla-versenytársnak tekintett BYD kínai elektromosautó-gyártó árfolyama 6%-ot esett ma reggel a hongkongi tőzsdén, miután kiderült, hogy a Warren Buffett-hez kötődő Berkshire Hathaway ismét csökkentette részesedését a vállalatban. A Berkshire összesen mintegy 18 millió BYD részvénytől szabadult meg, ezzel együtt múlt csütörtökön még mindig 18,87%-ot, azaz nagyjából 207 millió részvényt birtokolt. Egyes elemzők arra számítanak, hogy Warren Buffett cége a teljes pozícióját fel fogja számolni, ami a továbbiakban is nyomást gyakorolhat a BYD árfolyamára. Ezzel párhuzamosan pozitív hír is érkezett a vállalat háza tájáról: a BYD immár a világ második legnagyobb elektromosautó-akkumulátor beszállítója.

Gyengüléssel kezdi a hetet a forint

Pénteken lényegében stagnált a magyar fizetőeszköz árfolyama, napközben 400 alatt is járt az EURHUF kurzusa. A hetet viszont jelentős gyengüléssel nyitotta a hazai deviza, miután a gáz ára ismét megugrott a tőzsdén, hiszen nem indult újra az orosz gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken.

Az energiaválság miatt tovább esik az euró

A nemzetközi devizapiacon az energiaválság réme, s az egyre erősödő recessziós félelmek miatt gyors gyengüléssel nyitott ma az euró a dollárral szemben. A kurzus 0,991-en áll jelenleg. A héten az EKB kamatdöntésére és a pénteki, az energiaárak megfékezését célzó EU-s válságtanácsra fókuszál a devizapiac.

Emelkedik a kőolaj ára az OPEC+ és a G7 döntésére

A WTI 88,2, a Brent típusú kőolaj pedig 95,1 dollárra erősödött a novemberi határidőre, míg az Ural azonnali leszállítási ára 75,8 dollár volt. Az árak emelkedése két ok miatt következett be: egyrészt a G7 államok korlátozni szeretnék az orosz nyersolaj és olajtermékek vételárát. Válaszlépésként Oroszország a karbantartás után technikai hibára hivatkozva lezárta az Északi-Áramlat 1 vezetéket. Az ársapka miatt Oroszország az olajtermelését is visszafoghatja. Másrészt az OPEC+ a termelés vágását fontolgatja, ami csökkenheti a globális kínálatot. A befektetők továbbra is figyelik Irán helyzetét és a perzsa állammal folytatott tárgyalásokat. Ha ezek sikerre vezetnek, akkor Irán jelentős mennyiségű kőolajjal jelenhet meg a piacon, akár napi 1-1,5 millió hordóval is nőhet a kínálat.

Az arany emelkedett a politikai bizonytalanságokra

Az arany 1.712 dollárra emelkedett ma reggel, miután a piac a dollár kamatok mellett a politikai bizonytalanságra is egyre inkább figyel. Az európai energiaválság, a kínai gazdasági és járványügyi bizonytalanság és az ukrán háború segítheti az arany áremelkedését. A múlt heti munkaerőpiaci jelentés erős növekedést mutatott az Egyesült Államokban, aminek köszönhetően alig változtak a már amúgy is felfokozott kamatemelési várakozások. A piac a 4% feletti irányadó kamat elérését is elképzelhetőnek tartja az év végével, ami jelentősen magasabb, mint egy hónappal ezelőtt.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben