Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Nincs megállás, újabb rekord

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉS2022. augusztus 29.   20:03
ALTEO Utilities
Célár: Felülvizsgálat alatt Ajánlás: Felülvizsgálat alatt
Elemző: Miró József

Az ALTEO a második negyedévben is rekord árbevételről és rekord eredményről számolt be. Az 5,3 milliárd forintos, soha nem látott eredmény 178 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti nettó profitot, és majdnem duplája az első negyedévben elért...

Az ALTEO a második negyedévben is rekord árbevételről és rekord eredményről számolt be. Az 5,3 milliárd forintos, soha nem látott eredmény 178 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti nettó profitot, és majdnem duplája az első negyedévben elért eredménynek. Az EBITDA szintén történelmi negyedéves csúcsot ért el 7,2 milliárd forintos értékkel, ez 84 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest.

A rekord árbevétel és eredmény a felrobbanó energiaáraknak köszönhető, ami a szabadpiaci energiatermelés szegmensben csapódott le elsősorban. Azon belül is a szabályozóközpont tevékenységében. Ebben az üzletágban az árbevétel 82 százalékkal 13,7 milliárd forintra növekedett év per év alapon, miközben az EBITDA több mint háromszorozott 5,9 milliárdra, s ezzel a negyedéves teljesítmény oroszlánrészét adta.

A szabályozott szegmens villamosenergia termelése gyengébb volt a szokásosnál a második negyedévben, ami a csökkenő árbevételben (-21 százalék) és a csökkenő EBITDA-ban (-33 százalék) nyilvánult meg. Így a második negyedéves EBITDA az előző negyedévhez képest is csökkent 24 százalékkal és 1,034 milliárd forint lett. Ez még mindig jó érték, de egy picit meglepő.

Az energetikai szolgáltatások szegmens továbbra sem tudott magához térni. Az első negyedévhez képest picit növekedett az árbevétele (0,93 milliárd forint), de év per év alapon több mint 50 százalékot zuhant. Így talán nem meglepő a -106 millió forintos EBITDA. Ennek a szegmensnek nagy szerepe van a saját beruházások megvalósításában, s éppen ezért nem is tekintünk olyannyira profitcentrumként rá. Ugyanakkor számos cég gondolkozik valamiféle energetikai beruházáson mostanában, ez pedig lehetőséget jelenthet ennek az üzletágnak is a közeljövőben, a cég saját beruházásai mellett.

Az energia kiskereskedelem bevétele ugyan enyhén csökkent az első negyedévhez képest, ennek ellenére enyhén növekvő, 565 millió forintos EBITDA-t sikerült produkálnia.

Az ALTEO eredménye messze meghaladja várakozásainkat. EBITDA szinten az éves várakozásunk 70 százalékát, nettó eredmény szinten pedig 84 százalékát már megtermelte a cég. Persze az elmúlt negyedévek eredményei az árak nagy volatilitása miatt nem feltétlenül ismételhetők meg, ennek ellenére azt látjuk, hogy az iparági környezet továbbra is jó, s azt gondoljuk, hogy nagy valószínűséggel továbbra is jó marad még egy jó darabig. Ezért felülvizsgáljuk modellünket, s addig mind a célárunkat, mind az ajánlásunkat „felülvizsgálat alatt” kategóriába rakjuk.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben