Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csalódás és kis öröm

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 24.   11:47

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy a tegnapi sajtótájékoztató kapcsán voltak, akik többre számítottak. Itt elsősorban a jogállamisági eljárásra gondolunk. Egyelőre minden maradt a régiben....

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy a tegnapi sajtótájékoztató kapcsán voltak, akik többre számítottak. Itt elsősorban a jogállamisági eljárásra gondolunk. Egyelőre minden maradt a régiben. Értelmezés és tárgyalás jön, s a kormány szerint akár megállapodás is lehet szeptemberben. Az EU ugyanakkor nagyon óvatos. Ráadásul megint hallhattunk egy kis elbeszélést egymás mellett. Mintha az EU nem azon aggódna, mint amit a kormány gondol. Persze az iratokat nem látjuk, így ezt csak a nyilatkozatokból tudjuk megítélni. Szóval a forint válaszul a semmire elvált a régiótól, s jelentősebb gyengülést mutatott be, ami ma is kitart.


Azért öröm is volt a tegnapi bejelentésben. A kisebbik, az, hogy 7,6 százalékkal, 63.645MJ-ra emelték a kedvezményesen elfogyasztható földgáz fűtőértéket. Ez pedig ha pici is, de jó hír. Ugyanakkor az már sokkal jobb hírnek tűnik, hogy két hét múlva egy csomaggal áll elő a kormány, amelyben a split klíma, mint hőszivattyú beszerzését is támogathatják. Mint tudjuk, a megfelelő klímák, amelyek 3,4-es jósági tényező fölött vannak (COP) jogosultak a H tarifa igénylésére, ami 23 Ft körül alakul kWh-nként. Ez pedig azt jelenti, hogy pl. egy 4-es COP értékű klímával kb. 6 Ft/kWh hőhöz jutunk, míg ez rezsicsökkentett földgázzal valamivel 10 Ft fölött alakul. Ugyanakkor a beruházási költség jelentős, hiszen a H tarifához szükséges villanyóra bekötése is 300 ezer forint körül alakulhat, míg a klímák beszerelése a ház méretétől függően sok százezer forintos költséget jelenthet. Összességében valószínűleg valamivel a milliót meghaladó beruházást jelenthet egy ilyen lépés háztartásonként, amit valószínűleg támogatni fog az állam. Persze nem csak a gáz ára magas, hanem az áramé is, legalábbis a világpiacon. Ugyanakkor Magyarország áramtermelésének közel kétharmada (lásd az augusztus 16-i kommentárunkat) független a fosszilis energia, és így a széndioxid kvóta áraktól is. Ugyanakkor fogyasztás oldalon, mivel hiánnyal rendelkezünk, drága áramot kell behoznunk, de azért ezen energiahordozó tekintetében nem állunk olyan rosszul, mint a gáz esetében. Így a split klímák beszerelésével (bár fűtésre nem biztos, hogy ez a legalkalmasabb, de besegítésre azért jó lehet) és télen a H-tarifa használatával jelentősen csökkenthetjük a költségeinket, míg nyáron a sima áramárak mellett hűthetünk velük, ha akarunk. Persze azért a szigetelést sem szabad elhanyagolni, s idővel érdemes megvalósítani, mert még ha arra számítunk is, hogy az árak néhány év távlatában jelentősen csökkenek, azért a rezsicsökkentett árat már nem biztos, hogy el fogják érni.


Még valami. Mennyibe kerülhet egy ilyen program az állam számára? Ha csak a fent említett split klímás példát és 50%-os támogatási intenzitást veszünk figyelembe. A rezsicsökkentés változtatása a meglévő 4,5 milliós lakásállomány nagyjából harmadát érinti, vagyis akkor egy jó pár száz milliárdos csomagról beszélünk (maximum 750 milliárd, de ennél valószínűleg jóval kisebb lesz) , ami persze hasonló méretű, vagy annál akár jóval nagyobb gázfogyasztás költséget vált ki. A fenti példánkban szereplő 4-es COP-pal rendelkező klíma esetén még világpiaci áron is a 1kWh fűtési energia kb. fele annyiba kerül, mintha ugyanezt gázkészülékkel állítanánk elő világpiaci gázár mellett.


Ma délelőtt a DAX enyhe csökkenést, míg a BUX emelkedést mutat.

Nem tudtak emelkedni a tőzsdék

Európában továbbra is küszködtek a részvénypiacok. A német DAX és a francia CAC40 0,3%-kal, míg a FTSE100 0,6%-kal csökkent.


Az USA-ban is folytatódott a korrekció, a Dow Jones 0,5%-ot, az S&P500 0,2%-ot esett, a Nasdaq lényegében nem változott az előző naphoz képest. Az energiaszektor felülteljesített az OPEC olajkitermelésének esetleges visszafogásáról szóló hírek hatására.


Ázsiában sem javult a hangulat. A Nikkei 0,5%-ot, és Hang Seng 1,3%-ot, a sanghaji index pedig 1,8%-ot esett ma reggel.

Támadják a Twittert

Peiter Zatko, a Twitter korábbi biztonsági vezetője biztonsági hiányosságokkal vádolta meg a közösségi hálózatot, amely állítása szerint nem biztosított megfelelő védelmet illetve a szabályoknak megfelelő adatkezelést a felhasználók számára. A kialakult helyzet különösen érdekes lehet, ugyanis ősszel kezdődik az Elon Musk kontra Twitter per, melynek keretében a cég szeretné rákényszeríteni a Tesla-vezért, hogy tegyen eleget a korábban létrejött egyezségnek, és vásárolja fel a céget.

Növeli kapacitásait a Ryanair

1 millió addicionális kapacitást ígért bejelentésében a Ryanair vezérigazgatója. A fókusz elsősorban az Egyesült Királyság, ahol a British Airways súlyos munkaerőhiánnyal küzd, s emiatt sorra törli járatait. A Heathrow reptéren is utaskorlátozás van érvényben.

A JD.com eredményein nem látszik a gazdasági lassulás

A JD.com a vártnál jobb negyedéves eredményeket tett közzé a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére is. A kínai online kiskereskedelmi vállalat 267,6 milliárd jüan (39,1 milliárd dollár) bevételt ért el az év második három hónapjában, ami 5,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és felülmúlta az elemzői várakozásokat. A profit is pozitív meglepetést okozott: a részvényenkénti nyereség 4,06 jüan (0,59 dollár) lett, szemben a 2,81 jüanos (0,41 dollár) Bloomberg-konszenzussal.

Rekord szint közelében a forint

Tegnap 409-ről indult a forint az euró ellenében és sajnos ismét gyengülést láthattunk. A dollár szárnyalása sem segíti a magyar devizát az elmúlt időszakban. A jegyzés végül 414-nél zárt kedden. Ma reggel is e szint körül mozog a kurzus. Különleges figyelem kísérheti a holnapi egyhetes betéti tender meghirdetését.

Továbbra is a dollár az erősebb

A nemzetközi devizapiacon tegnap viszonylag szűk, bő 0,5 százalékos sávban járt a nap nagy részében az EURUSD kurzusa, de továbbra is stabilan a paritás alatt. A figyelem a Fed éves rendezvényére és az európai gázárakra szegeződik. Előbbi szempontjából kiemelendő, hogy még a korábban leglazább jegybankárok is további határozott lépéseket szeretnének, elsősorban a rendkívül magas maginfláció miatt. Ma reggel 0,994-nél mozog a jegyzés.

A jelentős amerikai készletcsökkentés után emelkedett a nyersolaj ára

A WTI 94, a Brent 100,4 dollár/hordó volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali ára 80 dollár fölé nőtt. A nyersolajárak emelkedése mögött a zsugorodó USA készletadat áll: az API jelentése szerint 5,6 millió hordóval esett a tárolt nyersolaj mennyisége a múlt héten az Egyesült Államokban. Emellett az is emelte az árakat, hogy Kazahsztán hónapokig nem tud majd kőolajat exportálni, mivel a fekete-tengeri kikötői felújításra szorulnak. A piac értékeli a híreket, melyek a nagy gazdaságok lassulásáról, illetve az iráni tárgyalásokról szólnak. A hét elején Szaúd-Arábia indította be a rakétákat azzal, hogy az OPEC-nek inkább csökkentenie kéne a termelést, mivel a piac a kereslet csökkenését árazza. Ez megfordította a több hete tartó kőolaj esést.

Az arany emelkedett, a Fed kamatpolitikája a legfontosabb tényező

Az arany 1.746 dollárra emelkedett ma reggel a piacon. A befektetők továbbra is a Fed politikáját követik leginkább, a legfrissebb gazdasági adatok gyengülő aktivitást mutatnak az Egyesült Államokban. Ez a jegybankot visszafogottságra kényszerítheti, mivel kisebb kamatemelés is elég lehet a 2%-os inflációs cél eléréséhez. Jerome Powell Fed elnök pénteken fog beszélni Jackson Hole-ban, ez lesz a legfontosabb soron következő esemény. A Goldman Sachs szerint Powell beszéde inkább a lassabb kamatemelési lépésekről fog szólni, ennek a politikának ágyaz meg a pénteki megnyilatkozás. Az ázsiai adatok is gazdasági lassulást vetítenek előre, így nő az esélye egy visszafogottabb Fed politikának.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben