Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is gáz van!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 16.   10:56

Erste kommentár Annak ellenére, vagy éppen azért, mert a németek időarányosan jól állnak a gáztöltöttséggel (hiszen már elérték a szeptemberre tervezett 75 százalékos...

Erste kommentár

Annak ellenére, vagy éppen azért, mert a németek időarányosan jól állnak a gáztöltöttséggel (hiszen már elérték a szeptemberre tervezett 75 százalékos töltöttséget) az Északi Áramlat I.-en továbbra is csak 20 százalék, 14,3 GWh/h sebességgel jön a gáz Európába. Továbbra is az látszik, hogy az oroszok kemény telet szánnak nekünk. Így nem meglepő, hogy a holland tőzsdén a földgáz ára tovább száguldozik, s ma reggel már a 230 EUR/MWh-t is megjárta. Ez nem kedvező Magyarország számára, hiszen a mi beszerzéseinket is drágítja. Ezen még az sem segít, hogy nagyon belehúztunk a megújuló energiaforrások telepítésébe. Miközben az év első felében az áramfogyasztásunk 2,4 százalékkal, 568GWh-val növekedett, a földgázból való előállítás 162GWh-val csökkent, míg a napenergiából való előállítás 839GWh-val növekedett. Ez az első félév. Viszont azóta az áremelés miatt drasztikusan esik a fogyasztás. S ez jó, hiszen télen kevesebb áramot fogunk a napból termelni. Különben ha az ember körülnéz az országban, akkor azt látja, hogy drasztikusan megugrott az új, kisméretű naperőművek telepítése. A mérések szerint 45 százalékkal nőtt a naperőműpark kapacitás, s ez tovább növekszik. Így fél év alatt a napenergia már a fogyasztás 14,5 százalékát biztosította, miközben a fosszilis termelés 31,7 százalékra csökkent a tavalyi 33,1 százalékról. Azt is mondhatnánk, hogy nem állunk rosszul, ha nem sürgetne az idő. Hiszen a jelenleg még 23,6 százalékos földgázrészesedést el kellene tüntetni, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni kéne, de nagyon gyorsan. Mindenesetre az elmondható, hogy a villamosenergia termelésünk kétharmada már független a fosszilis energia és a széndioxid kvóta áraktól. Mindeközben őrület van az áramtőzsdéken, ahol az elkövetkező egy évre 500-600 EUR/MWh árakkal találkozunk, de Franciaországban előfordul az 1000 euró fölötti ár is idén november és jövő február között. S a félreértések elkerülése végett a zsinóráramról, s nem csúcsfelhasználásról beszélünk. Különben ha a fosszilis független áramot 20 Ft/kWh-val, míg a maradékot 250 Ft/kWh órával számoljuk, akkor a jelenlegi mix átlagára – szállítás és egyéb költségek nélkül – mintegy 96 Ft/kWh-nak adódik. Azaz ha így maradnak a tőzsdei árak, vagy éppen a feszültség fokozódik, akkor további – már kisebb méretű – áremelésre lehet szükség. Persze már ez is egy pesszimista becslésen alapul.


Ma délelőtt magukhoz tértek a börzék. A DAX és a tegnap jelentősebbet csökkenő BUX is emelkedik.

Gyengélkedtek az energetikai részvények

A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,15%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,3%-ot erősödött hétfőn.


Az amerikai indexek a kezdeti gyengélkedés után erőre kaptak, és a pozitív tartományban zárták a napot. A Dow 0,45%-ot, az S&P 0,4%-ot, a Nasdaq pedig 0,6%-ot emelkedett. Alulteljesítő volt azonban az energiaszektor a globális kereslet csökkenéséről illetve a kínálat növekedéséről szóló hírek hatására.


Kínában ma reggel is csökkenést láthattunk. A CSI300 0,1%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot esett. Japánban a Nikkei nem mozdult el a tegnapi záróértékhez képest.

Történelmi profitot ért el a BHP

A BHP tisztított éves eredménye 23,8 milliárd dollár lett, miközben az elemzők 21,6 milliárdot vártak. Az osztalék is rekord méretű, 3,25 dollár részvényenként. A cég a most induló 2023-as pénzügyi évében 290 millió tonnáról 330 millióra tervezi növeli termelését, mert erősebb kínai gazdasági kilátásokra számítanak. A részvény 4 százalékot emelkedett a hírre.

Ma jönnek a nagyágyú kiskereskedők

A piac izgalommal várja a Wallmart és a Home Depo ma érkező eredményét. A Wallmart az inflációra hivatkozva három hete visszavágta eredmény előrejelzését, így mindenki nagyon kíváncsi, hogy a lakosság mennyire fogta vissza a költekezését a magas árak láttán.

Jelentősen gyengült a forint

Hétfőn nyitás után szinte csak ütötték a forintot. Ennek hátterében a péntek esti S&P bejelentés állhat, és a Fővárosi Ítélőtábláról napvilágra került korrupciós ügy is rossz fényt vet az uniós tárgyalások kimenetelére. A kezdeti 392-es szint aljától egészen 399 fölé értékelődött le a magyar deviza az euróval szemben. Ma reggel is 400 körül jár a jegyzés.

Szárnyra kapott a dollár

A nemzetközi devizapiacon mintegy 1%-kal gyengült az euró tegnap a dollárral szemben. Több, mérsékeltebbnek mondható Fed-tisztviselő is egyértelműen arról nyilatkozott, hogy jelenleg kicsi annak a valószínűsége, hogy az amerikai jegybank jövőre kamatvágásba kezdjen, ami erősítette a világ elsőszámú devizáját. Emellett a továbbra is egekben lévő európai gázárak is megkeserítik az uniós befektetők hangulatát. Ma délelőtt 1,016-nál jár a kurzus.

A kínai lassulásra és az iráni álláspontra jelentősen estek a kőolajárak

A WTI 88,2, a Brent típusú kőolaj pedig 93,8 dollár/hordó volt ma reggel az októberi leszállításra. Az Ural azonnali jegyzésára 68,2 dollár volt hordónként. A befektetők eladták a kőolajat a gyenge júliusi kínai keresleti adatokra, illetve az iráni közeledés hírére. A perzsa állam választ küldött az Európai Uniónak, mely szerint szeretnék feléleszteni a 2015-ös nukleáris megállapodást, míg az USA-val is tárgyalásokat kezdenek a kérdésről. Az ország vezetése szerint rövid időn belül meg lehetne állapodni az Egyesült Államokkal, ha az reális és rugalmas módon közeledne a kérdéshez. Ezek alapján tehát Irán szeretne kiegyezni a nyugattal, ami megnyitná az olajszállításokat. Az OPEC alapító tag napi 1-1,5 millió hordó azonnali nyersolaj tartaléktermeléssel rendelkezik.

Az arany lassú esése folytatódott, a dollár helyzete meghatározó

Az arany 1.778 dollár volt ma reggel, tehát néhány dollárral tovább esett a nemesfém jegyzése. Fontos fejlemény, hogy az USA ipari termelése is csökkent a gyenge kínai adatok után. A kínai jegybank ráadásul kamatot is csökkentett, hogy megfékezze a lassuló gazdaságot, ami tovább emelte a dollár árfolyamát. A befektetők szerint a legnagyobb kockázat az aranyra az erős zöldhasú lehet, mivel a recessziós félelmek miatt az amerikai devizát veszik a befektetők. Nouriel Roubini elemző szerint a 2023-as Fed kamatcsökkentési várakozás egy illúzió, vagyis a dollár kamatelőnye sokáig megmaradhat, így tartós dollárerősödés is elképzelhető.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben