Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A MOL 461, a Richter 660 forint osztalékot fizet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 26.   09:15

A japán jegybank nem okozott meglepetést, továbbra is ugyanazt mondja: lazítás kell, hogy legyen infláció 2015-re. Ugyanakkor, ahogy várták, további intézkedéseket nem vezetett be. Így a Nikkei index részvényeiben megjelentek a profit realizálók. A DAX tegnap nagy mutatványt hajtott végre, hiszen már a 30 napos mozgóátlagot is áttörte. Ez jó jel, de valahogy az az...

A japán jegybank nem okozott meglepetést, továbbra is ugyanazt mondja: lazítás kell, hogy legyen infláció 2015-re. Ugyanakkor, ahogy várták, további intézkedéseket nem vezetett be. Így a Nikkei index részvényeiben megjelentek a profit realizálók. A DAX tegnap nagy mutatványt hajtott végre, hiszen már a 30 napos mozgóátlagot is áttörte. Ez jó jel, de valahogy az az érzésünk, hogy ma korrigálni fog, s akár a 20 napos mozgóátlagot is visszatesztelheti 7.700 pont fölött. Ha a BUX indexre nézünk, akkor azonban mindenféle kételyeink vannak, hiszen az index az elmúlt napok jó hangulatában sem tudott emelkedni. A 20 napos mozgóátlagot sem tudta igazán megtámadni, ami nagyon rossz jel. Ha ma (a valószínűleg romló nemzetközi hangulat közepette) sem tud valamiféle komolyabb akciót felmutatni, akkor az valamiféle nagy bajt jelent, amit egyelőre még nem látunk. Ugyanis a részvénypiac mostanra mintegy 6 százalékkal van lejjebb, mint a februári csúcs volt. A vállalati kilátások nem romlottak számottevően, sőt a bankok esetében még kicsit javultak is. Ráadásul a hozamok jelentősen csökkentek, és szerintünk a kockázati prémium nem változott jelentősen, de lassan csökkennie kellene. Ezek pedig azt mutatják, hogy a részvénypiac emelkedési potenciálja most nagyobb, mint februárban volt. Azaz kissé érthetetlennek tűnik a BUX jelenlegi látványos alulteljesítése.
Piaci áttekintés
- Mérsékelt emelkedéssel zártak a tengerentúli börzék
- Tovább nő az arany ára, korrekció az olaj piacán
- Minimális elmozdulás a devizapiacokon
- Vegyes mozgás Ázsiában
- A MOL 461, a Richter 660 forint osztalékot fizet részvényenként
- Tizedelik a Richter papírjait
- Ma tartja közgyűlését az OTP
- Mérsékelt emelkedés jöhet ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedéssel indították a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók, de az utolsó órában alábbhagyott a lendület, ennek ellenére sikerült mérsékelt pluszban zárniuk az indexeknek (Dow 0,17%, Nasdaq 0,62%, S&P500 0,39%).
- Egy fontos makroadat érkezett tegnap a tengerentúlról, a friss segélykérelmek száma, amely a múlt héten 16 ezerrel 339 ezerre süllyedt, miközben a konszenzus 351 ezer volt.
- Felvásárlási hírek is érkeztek tegnap, a Verizon távközlési vállalat 100 milliárd dolláros ajánlatot tenne a Verizon Wireless cégre, amit a Vodafone-nal közösen birtokol. A Verizon 2,5%-ot emelkedett, így a Dow legjobban teljesítő tagja lett.
- Az Exxon Mobil tegnap piacnyitás előtt publikálta negyedéves számat, a profit a tavalyi 9,45 milliárd dollárról 9,5 milliárd dollárra emelkedett, ami részvényenként 2,12 dollárt jelent, ez pedig meghaladja az elemzők által várt 2,05 dollárt. Az árbevétel 124,05 milliárdról 108,8 milliárd dollárra esett, miközben az elemzők 109,5 milliárd dollárra számítottak.
- A 3M gyorsjelentése már kevésbé volt pozitív, a várt 1,65 dolláros részvényenkénti profit helyett 1,61 dollárt publikált a társaság. Ráadásul az idei évre vonatkozó várakozásait is csökkentette a cég, a korábbi 6,7-6,95 dolláros EPS-t 6,6-6,85 dollárra módosították. Az árbevétel a várt 7,81 milliárd helyett 7,63 milliárd dollár lett. A Dow leggyengébb tagja volt tegnap a társaság, közel 3%-ot esett az árfolyama.
- Az Amazon tegnap piaczárás után publikálta negyedéves számait, a nettó profit 82 millió dollár volt (részvényenként 18 cent), a tavalyi 130 millió dollárral szemben (részvényenként 28 cent). Az adat jobb az elemzők 7 centes várakozásánál. Az árbevétel 22%-kal 16,07 milliárd dollárra növekedett, a konszenzus 16,14 milliárd dollár volt.
- A Starbucks szintén tegnap jelentett, a menedzsment a korábbi 2,06-2,15 dollárról 2,12-2,18 dollárra módosította az idei évre vonatkozó előrejelzését. A cég profitja az első negyedévben 26%-kal 390,4 millió dollárra emelkedett, ami részvényenként 51 centet jelent. Az elemzők 48 centre számítottak.
- A tengerentúlon ma publikálják az első negyedéves GDP adat 0-dik becslését, ezenkívül a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének áprilisi értékei látnak napvilágot.
Európa
- Vegyes mozgások voltak tegnap a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,17%, DAX 0,95%, CAC40
- 0,085).
- Spanyolországban gyenge munkapiaci adat látott napvilágot, a várt 26,5%-kal szemben 27,2%-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta az első három hónapban.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 93,32 dolláron állt, míg az arany 1.477 dollárig emelkedett. A kőolaj esetében ez mintegy 30 centes csökkenést jelent az elmúlt hat kereskedési nap emelkedése után, a kereskedők szerint elsősorban profitot realizáltak a szereplők. Az arany árát azok a spekulációkat emelik, hogy a jegybankok is beszállhatnak vevőként. Az alacsonyabb ár főleg Ázsiában vonzza a vevőket.
Devizák
- Az EUR/USD értéke nem változott számottevően, a devizapár 1,3015-ről 1,3011-re, a rövidtávú mozgóátlagokra csökkent.
- A forint napközben 302-es árfolyam fölött is járt, azonban végül megnyugodtak a kedélyek és 301,12- ig korrigált vissza az EUR/HUF, ezzel az árfolyam csak átmenetileg emelkedett a 30 napos mozgóátlag fölé, de végül visszacsökkent ez alá.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 0,78%-ot emelkedett, a Shanghai index 0,42%-ot, a Nikkei 0,24%-ot csökkent.
- A japán jegybank megtartotta a kamatdöntő ülését, melyen a várakozásoknak megfelelően nem jelentettek be újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket, de megerősítették, hogy folytatják az eddigi intézkedéseket.
- Ma tette közzé első negyedéves jelentését a Samsung, melyben rekorderedményről számolt be, főleg az okostelefonok értékesítésének köszönhetően. Az adózott eredmény nagysága 6,4 milliárd dollár lett, ami 40%-kal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.
Határidős piacok
- Alapvetően a negatív tartományban vannak ma reggel a határidős indexek.
Vállalati hírek
- A MOL elnöke, Hernádi Zsolt szerint nem valószínű, hogy a MOL meg az idén visszatérhet Szíriába és termelhet az ottani egységeiből. Szíriában egyelőre nem javul a helyzet. A MOL mezői ráadásul olyan területeken vannak, ami a központi kormány irányítása alatt áll, így erre nem vonatkozik az EU embargójának feloldása. Valószínűleg több év kell ahhoz, hogy a MOL visszatérhessen és újra a polgárháború előtti szintre emelje a termelést. A cég elsősorban gázt termelt itt, amit a helyi kormány fizetett ki. A részvényesek a tegnapi közgyűlésen 46 milliárd forint kifizetését fogadták el osztalékként, ami részvényenként 461 forintot jelent számításunk alapján.
- A Richter tegnapi közgyűlése elfogadta a menedzsment által javasolt 660 forintos részvényenkénti osztalékot. Az osztalékfizetés június 17-én kezdődik, osztalékszelvénnyel június 5-én forog utoljára a papír. A közgyűlés jóváhagyta a részvények tizedelését is.
- Ma tartja éves rendes közgyűlését az OTP. A menedzsment osztalékjavaslata 120 forint részvényenként, ám a ténylegesen kifizetendő osztalék 121,8 forint is lehet, hiszen a bank a saját tulajdonában lévő OTP részvények után járó osztalékot is kiosztja a többi részvényes között.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben