Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Május 22-től fizeti az Egis az osztalékot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 24.   09:21

Volt egy kis riadalom tegnap az USA-ban azután, hogy feltörték az AP hírügynökség Twitter oldalát, s világgá kürtöltek egy Fehér Ház elleni terrortámadást. Persze hamar kiderült a turpisság. Ezt megelőzően itthon a forint piacán volt kisebb riadalom, amikor tévesen azt tette közzé egy nagy hírügynökség, hogy a várt 4,75 százalék helyett 1 százalékra vágta a jegybank...

Volt egy kis riadalom tegnap az USA-ban azután, hogy feltörték az AP hírügynökség Twitter oldalát, s világgá kürtöltek egy Fehér Ház elleni terrortámadást. Persze hamar kiderült a turpisság. Ezt megelőzően itthon a forint piacán volt kisebb riadalom, amikor tévesen azt tette közzé egy nagy hírügynökség, hogy a várt 4,75 százalék helyett 1 százalékra vágta a jegybank az alapkamatot. Az euró-forint keresztárfolyam 302-ig szaladt a várhatóan eltűnő „carry” miatt. Habár a hír nonszensz volt, de jól mutatja, hogy a korábbi hasonlóan meglepő intézkedések, pl. az elsőre hihetetlennek tűnő végtörlesztés miatt a piac hajlott a meglepő hír elfogadására. Ez is jól mutatja, hogy a kormányzatnak nehéz lesz a bizalmat visszaépítenie, bár jelentős erőfeszítéseket tesz mostanában. Közben Európában kitört a „vételi pánik”. A perifériás kötvények további hozamcsökkenése és a felerősödő spekuláció, hogy az ECB lazításra szánhatja el magát a várakozásoknál gyengébb makrogazdasági adatok (pl. gyenge német beszerzési menedzser index) láttán a DAX végül kilőtt a 200 napos mozgóátlag közeléből, s megcélozta a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat, amelyek rendre 7.718 és 7.3805 pontnál tartózkodnak jelenleg. A csökkenő trendvonal felső éle viszont pont a kettő között, 7.780 pontnál megy el éppen. Amíg nem töri át az index ezeket a mozgóátlagokat, addig csak korrekcióról beszélhetünk a március közepe óta kialakult csökkenő trenden belül. Az elkövetkező napokban tehát valószínűleg sok izgalomban lesz részünk. A BUX-ra tekintve pedig azt látjuk, hogy tegnap szintre érkezett az árfolyam, ahonnan emelkedés jöhet. Ha a BUX leküzdené a 200 napos mozgóátlagot 18.336 pontnál, és a lokális csúcs, 18.412 pont fölé tudna emelkedni, akkor a következő cél a 19.000 pont körüli szint lenne. Persze ez most hihetetlennek tűnik, de a grafikon alapján lehetséges és valószínű forgatókönyv. A kevésbé valószínű forgatókönyv pedig a jelenlegi szint letörése, és a 17.500, 17.000 és 16.000 pontos támaszok megcélzása.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel zártak a tengerentúli börzék
- Emelkedik az olaj, nő az arany ára
- Nagy kilengést produkált a forint
- Pozitív hangulat Ázsiában
- Május 22-től fizeti az Egis az osztalékot
- 4,75% az alapkamat
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jól teljesítettek a tengerentúli piacok, a kezdeti emelkedést követően a nap második felében kissé korrigáltak az indexek, de még így is 1% feletti többlettel zárták a kereskedést. A napon belüli erőteljes megingás egy hackertámadásnak köszönhető, egy álhír okozott pár pillanatra pánikot, de a cáfolatot követően gyorsan helyreállt a nyugalom (Dow 1,04%, Nasdaq 1,1%, S&P500 1,06%).
- Egy fontosabb makrogazdasági adat érkezett a tengerentúlról, az újlakás-értékesítések száma 1,5%-kal 417 ezerre emelkedett márciusban, az előző havi 411 ezerről, ami megfelel a várakozásoknak.
- Ismét szép számokkal lepte meg a befektetőket az Apple a tegnap este publikált első negyedéves jelentésében. Az elemzők által várt 9,97 dolláros részvényenkénti profittal szemben 10,09 dollárt ért el a cég az első három hónapban, ez azonban még így is elmarad a tavalyi 12,3 dollárhoz képest. Az árbevétel 11%-kal 43,6 milliárd dollárra emelkedett a 42,3 milliárd dolláros várakozással szemben. A cég 15%-kal 3,05 dollárra emelte meg negyedéves osztalékát, emellett a 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot 50 milliárd dollárral megnövelték. Zárás után 5%-ot ugrott az árfolyam.
- Tegnap nyitás előtt a DuPont is publikálta negyedéves számait, a vállalat tisztított részvényenkénti profitja 1,56 dollár volt, ami jobb az elemzők 1,53 dolláros várakozásánál, viszont gyengébb a tavalyi 1,6 dollárnál. Az árbevétel 2,2%-kal 10,41 milliárd dollárra nőtt, a piac is ennyit várt. Az árfolyam 4,1%-ot emelkedett.
- A United Technologies Corp. is tegnap jelentett. A részvényenkénti profit 16%-kal 1,28 dollárra emelkedett (várakozás 1,295 dollár), az árbevétel szintén 16%-kal 14,4 milliárd dollárra nőtt, ami szintén valamelyest a várakozások alatt van. A cég árfolyama 0,8%-ot gyengült.
- A J.P Morgan semlegesről felülsúlyozásra minősítette fel a Caterpillar részvényeit, a célárfolyamot pedig 100 dollárra emelték.
- Ma nyitás előtt többek között a Qualcomm, a Whirlpool, a Boeing, a Motorola és a Procter & Gamble publikálja negyedéves számait.
Európa
- Erős hegymenetben kapaszkodtak felfelé tegnap a nyugat-európai mutatók (FTSE100 2%, DAX 2,41%, CAC40 3,58%).
- Gyengére sikerült tegnap a német feldolgozóipari beszerezési index. A piac az előző havihoz hasonló értéket, 49 pontot várt, ezzel szemben 47,9 pontra süllyedhetett a mutató áprilisi értéke.
- Az eurózóna ipari beszerzési menedzser index értéke szintén a várt alatt maradt, 46,8 ponttal szemben 46,5 pontra csökkenhetett áprilisban a mutató.
Olaj, arany
- A tegnapi jó hangulat magasra, 89,6 dollárig emelte az amerikai WTI kőolaj árat, amihez hozzájárult, hogy az amerikai készletek 845 ezer hordóval csökkentek a héten az API jelentése alapján.
- Az arany ára 1,427 dollárig nőtt, a fejlődő piacok fizikai arany vásárlásáról szóló pozitív hírek hatására.
Devizák
- A forint árfolyama a tegnapi kamatdöntést megelőző percekben óriási kilengést mutatott, és az EUR/HUF a 300-as körüli árfolyamról hirtelen 303,3-ig ugrott annak hatására, hogy a számos befektető által figyelt Bloomberg tévesen 400 bázispontos csökkentésről számolt be. A hiba javítását és a 25 bázispontos kamatcsökkentés bejelentését követően az árfolyam megnyugodott és visszatért a 300-as szint közelébe.
- Az EUR/USD árfolyama a gyenge német PMI adatok hatására délnek vette az irányt és 1,3066-ról 1,2996-ig csökkent, ahol a 20, a 30 és a 200 napos mozgóátlagok torlódnak.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,06%-ot, a Hang Seng 1,48%-ot, a Shanghai index 0,98%-ot emelkedett.
- Az ausztrál infláció a várt 2,8%-nál alacsonyabb, 2,5%-lett. A várttól elmaradó infláció felerősítette a kamatcsökkentési várakozásokat.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége kis pluszban van ma reggel.
Vállalati hírek
- Az Egis közzétette az osztalékfizetés rendjét. A cég részvényenként 240 forint osztalékot fizet, a kifizetés május 22-én kezdődik. Osztalékszelvénnyel május 9-én forog utoljára a papír.
- Ma tartja közgyűlését az FHB, a menedzsment osztalékfizetést nem javasol.
Gazdasági hírek
- A Monetáris Tanács tegnapi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal 4,75%-ra vitte le az alapkamatot.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben