Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mennyire telítettek az európai gáztárolók?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. július 21.   18:08

Nagyon érdekes az alábbi ábra, ami azt mutatja, hogy hány napnyi átlagfogyasztásra elegendő földgáz van betárolva egyes európai országok esetében július 19-én. Látható, hogy Közép-Kelet Európa többé kevésbé rendben van, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország is relatíve jól feltöltött. Nyugat-Európa és Lengyelország nagyon problémákkal küzd, kevesebb a betárolt gáz mennyiség. Az igazi baj azonban a Dél-Kelet Európában van.


Hány napnyi átlagfogyasztásra elegendő gáz van jelenleg a tárolókban?

Forrás: AGSI, Július 19-i állapot

A betárolt földgáz mennyisége csak az egyik indikátora annak, hogy mennyire lehet túlélni a következő telet az orosz földgáz ellátás hiánya miatt. A helyzet függ még attól is, hogy a) mekkora a hazai termelés – ebből a szempontból Románia sokkal jobban áll, hiszen 80%-ban hazai termelés adja a fogyasztás b) milyen elérésünk van nem-orosz forráshoz, ez például általánosságban jobb Nyugat-Európában, mivel több az LNG kikötő és a norvég vezetékes gáz. Az orosz gáz aránya eleve inkább Közép-Európában, különösen a Dél-Kelet Európában (Bulgária, Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovákia) magas.

Sajnos Szerbiáról nem találtam adatot, de ha az ország egyetlen gáztárolója (Banatski Dvor) tele van (750 millió köbméter), akkor kb. nekik is 100 napra elegendő átlagfogyasztáshoz elegendő földgázuk van. Gondolom, hogy ez nincs tele, illetve ennek a tárolónak a kitárolása kevés a hideg téli napokon, emiatt is egyeztek meg Magyarországgal 500 millió köbméter bértárolásáról.
Magyarországon az egyik legmagasabb az orosz import gáz aránya (75-80%), szóval a magas töltöttség csak relatív előnyt jelent. Nem véletlen, hogy az IMF szerint a legsérülékenyebb ország vagyunk az orosz import teljes leállása esetén.

How a Russian Natural Gas Cutoff Could Weigh on Europe’s Economies – IMF Blog

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben