Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

11 vagy 22 év lesz

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 21.   10:10

Erste kommentár Nem valami büntetési tételt találgatunk a címben, hanem azt, hogy hány éve nem látott lépés jön ma az Európai Központi Banktól. Az már borítékolható, hogy a jegybank...

Erste kommentár

Nem valami büntetési tételt találgatunk a címben, hanem azt, hogy hány éve nem látott lépés jön ma az Európai Központi Banktól. Az már borítékolható, hogy a jegybank kamatot fog emelni és ezzel a 2016 óta tartó 0%-os alapkamat korszaka véget ér. A kérdés csak az, hogy 25 vagy 50 bázispontos kamatemelés jön ma.


A jegybank korábbi iránymutatása alapján valószínűbb a kisebb, 25 bázispontos lépés. Ezt a piac 60%-os valószínűséggel árazza. De az elmúlt napok szivárogtatásának és az inflációs adatok fényében nem zárható ki az sem, hogy 50 bázisponttal emel az EKB. Ilyen mértékű kamatemelésre utoljára 2000-ben volt példa az európai jegybanktól. A piac ennek a szcenáriónak némileg kisebb esélyt ad, 40%-os valószínűséggel árazzák ennek bekövetkeztét. Ha mégis a nagyobb emelés mellett döntenének, az jelentős fordulatot jelentene a jegybank részéről. Jelezné, hogy erősen elkötelezettek az infláció megfékezésében, de egyúttal azt is jelentené, hogy a jegybanki iránymutatás (forward guidance) időszaka véget ér, a jegybank abszolút adatfüggő üzemmódba kapcsolt. Így viszont bizonytalanabbá válnának a piaci várakozások, kiszámíthatatlanabb lenne a monetáris politika és a jelenlegi turbulens piacok közepette nem biztos, hogy erre van szükség.

Vegyes teljesítmények

Az európai részvényindexek enyhén csökkentek tegnap. Az Euro Stoxx50 0,1%-ot, a CAC40 0,3%-ot, a FTSE100 0,4%-ot csökkent. Alul teljesítő volt az olasz részvénypiac a kormányválság miatt, a FTSE MIB 1,6%-ot esett. A szektorok között felemás képet láttunk, az IT vezette az emelkedést az energia és ipar előtt, leggyengébben pedig a közműszektor és az alapvető fogyasztási cikkek gyártói teljesítettek.


A tengerentúlon a Dow 0,2%-ot, az S&P 0,6%-ot, a Nasdaq 1,6%-ot emelkedett. Amerikában a szektorok többsége emelkedett. Legjobban a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói és az IT szektor képviselői teljesítettek. Az egészségügy és a közmű szektor nyújtotta a leggyengébb teljesítményt.


Ázsiában vegyes volt ma reggel a kép. A Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,9%-ot, a CSI300 0,7%-ot csökkent.

ALTEO: egyszerűsíti részvényszerkezetét

Az ALTEO kezdeményezte a Budapesti Értéktőzsdére be nem vezetett 545.200 darab, egyenként 12,5 forint névértékű HU0000196902 ISIN kódú részvényének 1:1 arányú átalakítását Alteo törzsrészvényekre. Az osztalék kifizetését követően a két külön sorozatú részvény eltérő jellege megszűnt, így értelmét vesztette a két különböző sorozat fenntartása. A tranzakció eredményeként az egységesítést követően július 29.-i értéknappal 19.931.474 darabra emelkedik a BÉT-re bevezetett Alteo részvények darabszáma.


A lépés csak technikai jellegű, nem okozza a részvények hígulását és nincs hatása a fair részvény értékre nézve.

Napenergiában terjeszkedik az ALTEO

Az ALTEO bejelentette az EDELYN SOLAR Kft megvásárlását. A megvásárolt társaság várhatóan a jövő év első felében, a szükséges engedélyek és jóváhagyások megszerzését követően, egy közel 20 MW-os naperőmű fejlesztését kezdheti meg Tereske térségében. A fejlesztés megvalósítását követően, annak eredményeként, az ALTEO Csoport naperőművi portfoliója nagyjából megduplázódhat.


Az akvizíció illeszkedik a társaság év elején frissített stratégiájába, amelyben cél a megújuló kapacitások további növelése.

Romló kilátások az SAP-nál

Az SAP ma reggel tette közzé második negyedéves jelentését. A 7,52 milliárd eurós árbevétel felülmúlta a 7,32 milliárd eurós árbevételt, de operatív eredmény szintjén csalódást okozott. Az operatív profit 1,68 milliárd euró lett, szemben a várt 1,76 milliárd euróval. A társaság rontotta éves előrejelzését is, a korábbi 7,8-8,25 milliárd eurós operatív eredmény helyett már csak 7,6-7,9 milliárd euróval kalkulálnak, ami elmarad az elemzői konszenzus 8,18 milliárd eurós értékétől is. A csökkentés oka a szoftver licencek iránti visszaeső kereslete, valamint az orosz és belorusz kivonuláshoz kapcsolódó költségek. A felhő szolgálttásokhoz kapcsolódó rendelésállomány 10,4 milliárd euró, ami 25%-os növekedés devizahatásoktól szűrve. A romló kilátást némileg ellensúlyozza, hogy a társaság 500 millió eurós sajátrészvény vásárlást jelentett be.

Jól navigál a Tesla a nehézségek ellenére

Tegnap este a Tesla második negyedéves gyorsjelentése vette el a befektetők figyelmét. Az elektromos autógyártó cég a széttöredezett ellátás-láncok és a kínai lezárások ellenére inkább pozitív hangvételű eredményeket és előrejelzést közölt. A vállalat bevétele éves szinten 41%-kal nőtt 16,9 milliárd dollárra, amely szinte megegyezik a 16,88 milliárdos Bloomberg konszenzussal. A nyereség viszont már jóval kedvezőbben alakult (2,27 dolláros EPS) a várt, részvényenként 1,83 dollárosnál. A Tesla továbbra is 50%-kal több autó eladását látja reálisnak az egész évet tekintve. Elon Musk vezérigazgató nyilatkozatában azt mondta, hogy szerinte a cég jól navigált a „pokoli ellátás-láncbeli” körülmények között, valamint szerinte a nyersanyagok árnyomása csökkenhet az év hátralevő részében. Az erős eredménynek és a pozitív előrejelzésnek örült a piac, a cég papírja 1,5%-kal nőtt a zárás óta. Érdekesség, hogy a beszámoló a Tesla alapján eladta Bitcoin állományának 75%-át, melyre a kriptodevizák eséssel reagáltak.

Részvény visszavásárlás az Alcoa-nál

További 500 millió dollárral növelte meg az idei évben eddig 380 milliós részvény visszavásárlási programját az Alcoa, tette közzé tegnap este második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat bevétel és eredmény szempontjából is felülmúlta a várakozásokat, előbbi 3,64 milliárd dollár lett 3,45 milliárd ellenében, míg utóbbi 2,67 dollár részvényenként 2,39 dollár ellenében. A vállalatnak főleg a timföld szegmense volt erős, az ott elért 343 millió dolláros EBITDA éves szinten közel háromszorosára nőtt és szépen meghaladta a 318,5 milliós elemzői becslést.

Újabb cégek lassítják a munkaerő felvételt

Egyre gyakoribbak az amerikai cégek azon bejelentései, mely szerint a recessziótól való félelem, az ukrajnai háború és az elhúzódó, járványhelyzet hatására, mely rombolja az ellátás-láncokat, lelassítják vagy akár befagyasztják a munkaerő felvételt, sőt egyes esetekben még elbocsátásokról is érkezett bejelentés. A Microsoft számos álláslehetőséget vont vissza, míg Ford akár 8000 pozíciót is megszüntethet, hogy az ebből fakadó költségmegtakarításból finanszírozza az elektromos járműveinek fejlesztését. A Google két hétre felfüggeszti a munkaerő felvételt, hogy áttekintse a létszámigényeket. A Lyft bezárja autókölcsönző üzletágát, ezzel mintegy 60 munkahelyet (az állomány 2%-a) szüntetve meg.

Hidrogén üzemanyagcellás teherautókat dobna piacra a Toyota

A japán autóipari óriás, a Toyota három partnerével együtt a könnyű üzemanyagcellás elektromos teherautók fejlesztésén fog dolgozni, azzal a céllal, hogy már jövőre piacra is dobják azokat Japánban. Az üzemanyagcellás járművek egyik használati területe a kiskereskedelmi szektor lehet, ahol a Toyota szerint a tehergépjárműveknek hosszú menetidővel nagy távolságokat kell megtenniük. A Toyota már jól ismert hibrid és hidrogén üzemanyagcellás járműveiről, ám elektromos piacon is egyre versenyképesebb.

Robottaxi a láthatáron Pekingben

A kínai technológiai óriás, a Baidu csütörtökön bejelentette, hogy a korábban már ismertetett, legújabb robottaxiai levehető kormánykerékkel fognak rendelkezni, melyeknek előállítási költsége nagyjából feleannyi lesz, mint a korábban bejelentett modellé. Az új Apollo RT6 modell előállításához nem vesz külső céget a Baidu, melynek költsége a tervek szerint 250 000 jüan lesz (37 313 dollár). A cég Apollo Go nevű robottaxi üzletága novemberben kapta meg Peking város jóváhagyását a működésre, egyelőre úgy, hogy a szükséges személyzetnek is az autóban kell ülnie a fuvarok alatt. A cég az elkövetkező időszakban 100 000 ilyen jármű gyártását tervezi.

Az EKB mutathatja az utat az MNB-nek jövő hétre

Tegnap a forint a délelőtti órákban 396 alá is benézett az euróval szemben. A gázfelhasználás mérséklésére vonatkozó bizottsági tervezetet követően 400 fölé került a jegyzés, de végül délutánra visszatért a 398-as szinthez az árfolyam. Ma a jegybank nem emelt az egyhetes betéti rátán, jövő héten kamatdöntő ülésre kerül sor az MNB-ben. Ma reggel eddig enyhe gyengülést látunk, kicsivel 400 felett vagyunk.

A mai nap kérdése: 25 vagy 50?

Szerdán szűk sávban mozgott az EURUSD kurzusa a nap folyamán, végül 1,021 körül állapodott meg az árfolyam. Alapvetően a kivárásé lehet a szerep ma az EKB döntése előtt, amennyiben gázfronton nem történik semmilyen kellemetlen meglepetés.

Nyomás alatt az olajárak, gyenge az USA benzinkereslete

A WTI 96,3, a Brent pedig 106,4 dolláron forgott ma reggel a szeptemberi határidőre, míg az Ural azonnali ára 86,5 dollár/hordó volt. A piac az USA benzinkeresleti adatokra gyengült, Kínából is több jel érkezik, hogy csökken a gazdasági aktivitás és a nyersolaj fogyasztás. A múlt heti amerikai adatok szerint a benzin készletek a várthoz képest jobban nőttek, a benzinigény pedig alacsonyabb, mint az elmúlt években. A nyugati hatalmak decemberre megegyezés szeretnének, mely alapján árkorlátja lenne az orosz kőolaj vásárlásának. Gyakorlatilag ez nyomás alatt tartaná Oroszországot, mivel az ország így nem tudná növelni bevételeit a nyersanyag eladásából.

Az arany 1.700 dollár alá esett, erős a pesszimizmus, hogy további esés jön

Az arany 1.692 dollár volt ma reggel az erős dollár miatt. A piac pesszimista, hogy további gyengülés jöhet, miután több befektetési bank is 1.600-1.650 dolláros sávba módosította előrejelzéseit az év végi árakra vonatkozóan. A befektetők inkább dollárt és rövidtávú amerikai kötvényeket vásárolnak, melyek reálkamata még mindig negatív, de a 3%-os éves kamat így is magasabb, mint amit az arany kínál. A FED várhatóan 75 bázisponttal emeli irányadó kamatát a jövő héten.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben