Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kevesebb a búza, mégis csökken az ára

SZTORI
SZTORIFórián ZoltánVezető agrárszakértő2022. július 20.   10:13

Ma nem csak a szakmabeliek figyelnek a gabonapiacokra, hiszen sokunk sorsát befolyásolja, mi történik ott, különös tekintettel az ukrajnai készletekre, illetve termésre. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője az aktuális piaci helyzetet elemzi, és a várható történéseket írja le.

Pénteken tovább csökkent a búza ára a világpiacon, miután a piacok ukrajnai export-megállapodást áraznak. Miközben az aszály és a költségemelkedés nyomása egyre erőteljesebb, a tőzsdéken mérséklődnek a gabonaárak. Általában ez nem meglepő aratás idején, de idén minden más. Elég, ha arra gondolunk, hogy a régi mondás, mi szerint „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” mennyire nehezen értelmezhető akkor, ha nem tudjuk mekkora is a takaró. Európa, Ukrajnával együtt már féltérden. A kereslet általános csökkenése pedig ijesztő perspektívákat vetít előre. Mivel az egész világ kiemelt figyelmet fordít Ukrajnára, az ottani betakarítási eredményekre én is kitérek.

Az USDA múlt heti előrejelzése szerint, a globális búzatermelés 2022/23-ban 1,8 millió tonnával, 771,6 millió tonnára csökken. Ez leginkább az Európai Unió, Ukrajna és Argentína kisebb termésének köszönhető, amit csak részben ellensúlyoz Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok növekedése. A mérleg másik serpenyőjében a 2022/23-as globális fogyasztás 1,4 millió tonnával 781,5 millió tonnára csökken az alacsonyabb takarmányozás miatt. Ettől persze még többet fogyaszt a világ, mint amennyi terem. A 2022/23-as kereskedelmi év (július/június) exportja és importja továbbra is rekordot jelent. A múlt havi előrejelzéshez képest ugyan 700 ezer tonnával nőttek a várható zárókészletek, 267,5 millió tonnára, de a nagy exportőröké alatta marad az előző szezonénak.

Az árak esése tehát nem lehet tartós. A magunk részéről arra számítunk, hogy a csökkenő ár periódus a nyárral együtt ér véget.

 

Forrás: USDA

Ukrajna tízéves mélyponton

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium legfrissebb becslései alapján, július 15-ig a tervezett betakarítási terület 10 százalékáról, 1,2 millió hektárról 3,6 millió tonna gabonát csépeltek 2,93 tonna/ha termésátlaggal. Az összehasonlítás végett: egy éve ilyenkor 1,3 millió hektárról, a terület 9 százalékáról 5,5 millió tonna gabonát arattak, hektáronként 4,16 tonnás termésátlaggal. Az USDA 18-19 millió tonnára mérsékelte az ukrajnai búzatermés várakozását.

A július 15-i adatok szerint:

  • 588,3 ezer hektárról 1,7 millió tonna búza 2,88 tonna/hektár terméssel (2021-ben 4,11 tonna/hektár),
  • 1,8 millió tonna árpa 589,6 ezer hektárról, 3,09 tonna/hektár (4,29 tonna/ hektár) terméssel,
  • 42,1 ezer hektárról 77,3 ezer tonna borsó 1,84 tonna/hektár (2,28 tonna/ hektár) terméssel.

Az ukrajnai gabonaraktárak tele vannak. A kereskedők azt remélik, hogy július 20-21-én Ukrajna és Oroszország – Törökország és az ENSZ közreműködésével – aláírja a bejelentett megállapodást, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri kikötők gabonaexportjának újraindulását. A gazdálkodók visszafogják eladásiakat, várnak a fekete-tengeri kikötők feloldására.

Az Állami Vámszolgálat adatai szerint a 2022/23-as pénzügyi év eleje óta, július 15-ig Ukrajna 598 000 tonna gabonát és hüvelyes terményt exportált, ami 55 százalékkal kevesebb az előző szezon 926 000 tonnás adatánál. Adataik szerint a 2022/23-as szezonban Ukrajna július 15-éig 119 ezer tonna búzát szállított a külpiacokra, míg tavaly ez a szám 248 ezer tonna volt. Árpából 40 ezer tonnát vittek ki, szemben a tavalyi 180 ezer tonnával. A tavalyi kukoricából 435 ezer tonna volt az export, az előző évi 488 ezer tonnával szemben.

A betakarításban az élen az odesai gazdák állnak, akik 404 ezer hektárról, a terület 39 százalékáról 982,8 ezer tonna gabonát arattak már le. A dnyipropetrovszki régió gazdái 252 ezer hektárról, vagyis a terület 24 százalékáról 709,5 ezer tonna gabonát takarítottak be, a Mikolajiv régióból pedig 247 ezer hektárról, vagyis a terület 37 százalékáról 679,2 ezer tonna gabonát csépeltek.

Emellett Ukrajna 15 régiójában megkezdődött az őszi káposztarepce betakarítása, amelyből a terület 11 százalékáról, vagyis 133,7 ezer hektárról már 259,2 ezer tonnát arattak, 1,94 tonna/ha terméssel.

A cikk első alkalommal az Agrokép oldalán jelent meg 2022.07.19-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben